"Låt kontorsanställda städa sina rum själva"
Publicerat 11 februari 2016
Att låta kontoranställda som sitter vid datorn hela dagarna städa sina rum själva är ett drastiskt sätt att skapa mer variation i arbetet och minska andelen belastningsbesvär. Det säger Svend Erik Mathiassen, professor vid högskolan i Gävle, som på uppdrag av Arbetsmiljöverket gjort en studie av fysisk variation i arbetet.
Anställda som jobbar i samma arbetsställning länge eller som utför upprepade rörelser drabbas ofta av belastningsbesvär. Variation i arbetet brukar ofta nämnas som ett sätt att minska besvär trots att det saknas ett starkt vetenskapligt underlag som visar att så är fallet.
– Det finns förvånansvärd få studier av fysisk variation och hur den påverkas av hur arbetsuppgifter utformas och kombineras över tid. Antalet studier av effekterna på trötthet och besvär av sådana initiativ är också begränsat, de studier som finns handlar främst om pauser från produktivt arbete och de dokumenterar mycket sällan om det faktiskt hänt något med variationen, säger professor Svend Erik Mathiassen som tillsammans med forskarkollegan Charlotte Lewis gjort en kunskapsöversikt av den forskning som finns om fysisk variation i arbetet.
Han tillägger att han personligen ändå är övertygad om att pauser, nya arbetsuppgifter och att växla mellan olika arbetsuppgifter är bra, trots att det saknas vetenskapliga underlag som visar att så är fallet.
– Vår rapport pekar på hur lite vi vet om effektiviteten av initiativ som rekommenderas vitt och brett i arbetslivet, och det är en allvarlig brist. I dag ändras arbetslivet på ett sätt som ser ut att missgynna variation. Outsourcing och utbredd användning av inhyrd arbetskraft är exempel på trender som minskar utrymmet för fysisk variation. Dessutom blir många yrken mer specialiserade, standardiserade och datoriserade, vilket inte heller gynnar den fysiska variationen i arbetslivet.
Svend Erik Mathiassen anser att vad som sannolikt krävs i många yrken med repetitiva uppgifter eller mycket datorarbete är inslag av uppgifter som är mycket mera fysiskt krävande, som till exempel att kontorsarbetare själva får städa sina rum.
– Ett ännu mera drastiskt initiativ vore att blanda olika yrken i samma jobb. Halva veckan jobbar man i vården, andra halva veckan framför en dator på ett callcenter, säger han.
Peter Fredriksson
Mer om Ergonomi
-
Gerillaergonomi – våga sitta lite fult
Ergonomi • Mindre stress, färre pekpinnar och framför allt – mer variation. Ergonomen Tommy Wilén tipsar om hur vi ska arbeta för att slippa skador och smärta till följd av dåliga arbetsställningar.
-
Pekpinnar får inte kontorsanställda att röra sig mer
Ergonomi • Hur kontoret är utformat har störst betydelse för att främja rörelse och variation, enligt Svend Erik Mathiassen, professor i arbetsvetenskap.
-
God ergonomi i fokus för logistikjätten
Ergonomi • Det är bråda dagar för de som jobbar med att packa och leverera varor. Logistikföretaget DHL Express har tagit fram tre ergonomifilmer för att förebygga skador.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
-
Otydligt vad som menas med social kompetens
Rekrytering • Att använda uttrycket social kompetens i jobbannonser eller i en löneförhandlingar kan leda till otydliga och orättvisa beslut.
-
AI som lär känna sina användare är framtiden enligt forskare
AI • Precis som Spotify rekommenderar musik baserat på lyssnarhistorik kan AI rekommendera beslut för flygledare baserat på deras tidigare beteenden.