Arbetsklimatet påverkar kreativiteten
Publicerat 22 september 2016
Medarbetarnas idéer är ofta betydelsefulla för att förbättra och utveckla en verksamhet. Men rädsla för att göra fel, bli bedömd negativt av andra och osäkerhet på den egna förmågan hämmar kreativiteten, visar en ny avhandling.
Det har blivit allt vanligare att företag och organisationer söker medarbetare som är kreativa och kan bidra till verksamhetens utveckling. Nytänkande och kreativitet lyfts också fram som en förutsättning för att skapa tillväxt och ökad konkurrenskraft i näringslivet. Men en ny avhandling visar att kreativiteten till stor del styrs av normerna och det sociala klimatet på arbetsplatsen.
– Framför allt att man känner att det är okej med risktagande och att komma med idéer som ingen tänkt på förut. Om man trycks ner visar omgivningen att det inte är okej och då gör man det inte igen, säger Nina Svensson, fil dr i psykologi vid Karlstads universitet.
Hon har i fyra studier med 500 deltagare undersökt vilka faktorer som påverkar kreativiteten. Resultaten visar att självcensur kan hindra människor från att dela med sig av sina idéer.
– Man får tänka på vilka ramar man ritar upp. En del kommer ändå att tänka utanför ramarna, men många kommer att hålla sig inom dem.
För att stimulera kreativiteten på en arbetsplats är det viktigt att ha ett öppet, tillåtande och stödjande arbetsklimat.
– I företag där det är okej med risktagande, där man inte är så styrd av instruktioner, ser man också en högre grad av kreativitet, säger Nina Svensson.
Resultaten i hennes avhandling visar att det kan det kan finnas anledning att förändra det kreativa klimatet på arbetsplatsen för att ta tillvara på medarbetarnas potential. Resultaten kan också appliceras på skolan där mycket handlar om vad som är rätt eller fel, i stället för att hitta alternativa lösningar.

Krister Zeidler
Mer om Innovationer
-
Svenskar minst oroliga över AI
AI • Svenskar tillsammans med nederländare är minst oroliga över att AI ska ta över jobben. Det visar en ny, global undersökning.
-
Vanligare med samarbete bakom innovationer
Innovationer • Att innovationer är resultatet av samarbete har blivit allt vanligare under 2000-talet. Samma trend syns även på andra områden. Det visar en ny studie från Patent- och registreringsverket, PRV.
-
”Vi kan inte lämna över ansvaret för AI på utvecklarna”
AI • Artificiell intelligens kan vara ett bra stöd i arbetslivet. Samtidigt finns det många utmaningar. Diskriminering, fördomar och oansvarig datahantering är bara några av dem.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
”Diagnosen har gjort att stress ses som något skadligt”
Stress • Diagnosen utmattningssyndrom är unik för Sverige. Samtidigt finns mycket lite kunskap om orsaker och behandling. Det bekymrar Elin Lindsäter, forskare vid Karolinska Institutet.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
-
Ny guide ska stötta unga chefer
Chef • Sverige har lägst andel unga chefer i Europa. Endast var fjärde chef är under 40 år och hälften funderar på att sluta. En ny guide ska att hjälpa organisationer ta vara på de unga cheferna.