Hoppa till huvudinnehållet

Prevents webbinarier om arbetsmiljö

Här hittar du både kommande och inspelade webbinarier om arbetsmiljö. Våra webbinarier går att se i efterhand och för flera av dem finns även en skriftlig sammanfattning av innehållet. Kommande webbinarier:

Regelstrukturförändringen. Ett webbinarium om förändringen som Prevent håller tillsammans med Arbetsmiljöverket. September

OSA-enkäten och sen då? Hur gör man när medarbetarenkäten är genomförd? Preliminärt oktober

Digitala arbetssätt och arbetsmiljö November

Webbinarium hybrid startbild.jpg

Inspelade webbinarier

Olika språk på jobbet – från barriär till brygga

Olika språk på jobbet leder till utmaningar både socialt och säkerhetsmässigt och även arbetsmiljön påverkas. Här får du goda exempel och användbara tips för hur man kan jobba vid flerspråkighet på jobbet. Från 18 juni 2024.

Unga chefers arbetsmiljö

Hur kan organisationer stötta unga chefer så att de trivs och vill utvecklas i rollen? Möt två chefer med olika lång erfarenhet och två forskare som undersökt unga chefers erfarenheter. Från 14 mars 2024.

Forskarna förklarar: AI, automatisering och arbetsmiljö

Forskarna Carin Håkansta och Åsa Cajander förklarar begrepp som algoritm, AI, automatisering och vad de kan ha med jobbet att göra. Vi får också besöka arbetsplatser där AI och automatisering redan är en viktig del av jobbet. Från 16 november 2023.

Så bygger ni en stark säkerhetskultur – exempel från industrin

Att hitta säkra beteenden innan det inträffar en olycka är grunden för en säker arbetsplats. Erik Matton, psykolog, samtalar med chefer och skyddsombud från skogskoncernen Södra om beteendebaserad säkerhet. Från 25 oktober 2023.

Hybridarbete – ett dilemma för chefen?

Vi tittar närmare på chefernas perspektiv i en hybridverksamhet, samhörighet, om hur man får medarbetare att trivas och om effektivitet på kort och lång sikt. Gäster är organisationspsykolog Frida Skog och ledarskapsutvecklare Anki Udd. Från 8 juni 2023.

Insikter från ICA:s förebyggande arbetsmiljöarbete

Handfasta råd av experter om hur du kan jobba med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, OSA. En digital temafrukost i samarbete med Afa Försäkring. Från 4 maj 2023.

Schyst på jobbet i besöksnäringen

Det här webbinariet fokuserar på hur du får det schyst på jobbet i besöksnäringen. Vi knyter an till Prevents kostnadsfria utbildning Schyst på jobbet, och pratar med några företrädare för branschen som ger tips och råd. Moderator är Sofia Henriksson, Sveriges mästerkock 2020 och matkreatör, poddare och kock. Från 25 april 2023.

Arbetsanpassning inom industrin

Alla ska ha samma förutsättningar att kunna utföra sina uppgifter på ett bra sätt. Här får du veta mer om hur ni kan arbeta systematiskt med arbetsanpassning på ditt jobb. Vi pratar också om Arbetsplatsdialogen, verktyget för att upptäcka tidiga tecken på ohälsa. Medverkar gör Mikael Rehnberg, arbetsmiljökonsult, och Johan Mellnäs, projektledare på Prevent. Från 16 mars 2023.

Fem år efter #metoo

Gäster från Almega, Byggnads och Scen & Film om att motverka sexuella trakasserier på jobbet och hur man kan samverka för att förbättra kulturen på arbetsplatsen. Juristen och jämlikhetsutvecklaren Paula Lejonkula leder samtalet och tipsar om kan fortsätta arbeta med att motverka sexuella trakasserier. Från 10 november 2022.

Bra belastningsergonomi för lager och e-handel

Hur får vi arbetet med belastningsergonomi att fungera i praktiken? Och hur kan vi arbeta förebyggande? Möt Kristina Eliasson och Teresia Nyman, Arbets- och miljömedicin i Uppsala, samt Anna Bladini, HR-specialist inom arbetsmiljö hos Lernia. Webbinariet sändes 25 oktober 2022.

Framgångar och fallgropar med det hybrida kontoret

Vilka är framgångarna och fallgroparna med distansarbete och det hybrida kontoret? Hur kan man prata om och gemensamt komma överens om hur man ska arbeta? Hur hanterar man det som kan leda till gnissel? Under webbinariet träffar vi forskarna Leif Denti och Caroline Lornudd. Från 1 september 2022.

Framtidsspaning om arbetsmiljön

När Prevent fyller 80 år firar vi det med att blicka framåt! Vi tar forskare och representanter från arbetsgivar- och fackförbundssidan till hjälp för att peka ut möjligheter och risker med digitalisering och artificiell intelligens. Sändes 1 juni 2022.

Förebygg ohälsa med Arbetsplatsdialogen

Under webbinariet får du tips om hur du kan använda Arbetsplatsdialogen för att upptäcka tecken på ohälsa, hålla samtal och anpassa arbetet. Forskaren Therese Eskilsson vid Umeå universitet berättar om metoden bakom verktyget, och Arbetsmiljöverket berättar om vårens inspektionskampanj med fokus på arbetsanpassning. Från 16 mars 2022.

Introduktion på arbetsplatsen

Välkommen till ett webbinarium där Petter Gustavsson, professor i psykologi på Karolinska Institutet, delar med sig av forskningsbaserade erfarenheter av introduktion på arbetsplatsen, insatser för att skapa en positiv lärandespiral och viktiga arbetsmiljöfrågor att tänka på i samband med introduktion. Från 15 december 2021.

Hot och våld på jobbet

Torbjörn Hellmouth, utbildare och expert inom konflikthantering, och Anna Johnsson, arbetsmiljöexpert på Arriva berättar hur företag i olika branscher kan arbeta för att förebygga hotfulla eller våldsamma situationer. Webbinariet sändes 9 december 2021.

Skapa en hjärnvänlig arbetsmiljö

Genom att anpassa arbetet efter människans sätt att bearbeta omvärlden kan vi göra arbetsmiljön mer hjärnvänlig. Då minskar risken att göra fel, samtidigt som vi blir mer effektiva och mår bättre. Med Cecilia Berlin, Chalmers. Från 23 november 2021.

Trakasserier från kunder och besökare inom handeln

Vad innebär trakasserier från tredje man? Varför är det en viktig fråga? Hur påverkar det verksamheten? Och hur kan vi arbeta förbyggande? Det får du veta mer om på det här webbinariet om trakasserier från tredje man i handeln. Med Per Geijer från Svensk Handel. Sändes 9 november 2020.

Riskbedömning vid förändring av verksamheten

Så riskbedömer du stora förändringar i verksamheten, som till exempel inför återgång till arbetsplatsen efter pandemin. Från 9 september 2021.

Så gör du verkstad av OSA

Arbetsmiljöexperten Cecilia Österman visar hur du mäter OSA-frågor och delar med sig av effektiva metoder och verktyg som hjälper dig ta dig an OSA på din arbetsplats. Från maj 2021.

Rehabilitering för e-handel och lagerföretag

Svensk Handel, Handelsanställdas förbund och rehabiliteringsexperten Anna Sporrong om effektivt arbetsanpassnings- och rehabiliteringsarbete. November 2020.

Håll dig uppdaterad om arbetsmiljö

Här får du ta del av det allra senaste inom arbetsmiljö. Tidningen Arbetsliv publicerar artiklar som ger inspiration, ny forskning och användbara tips.