Hoppa till huvudinnehållet

Webbinarier om arbetsmiljö

Här hittar du våra kommande och inspelade kostnadsfria webbinarier. Under 2023 planerar vi att hålla ett antal webbinarier inom olika delar av arbetsmiljöområdet. Välkommen!

Samtal runt fikabordet

Kommande webbinarier

Säkerhetskultur för industrin

Sänds vecka 43

Digitala arbetssätt och påverkan på arbetsmiljön

Sänds 16 november

Hållbar arbetsmiljö från junior till senior – unga chefer

Sänds i december

Inspelade webbinarier

Hybridarbete – ett dilemma för chefen?

Vi tittar närmare på chefernas perspektiv i en hybridverksamhet, vi pratar om samhörighet, om hur man får medarbetare att trivas och om effektivitet på kort och lång sikt. Gäster är organisationspsykologen Frida Skog och ledarskapsutvecklaren Anki Udd.

Insikter från ICA:s förebyggande arbetsmiljöarbete

Handfasta råd av experter om hur du kan jobba med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, OSA. En digital temafrukost i samarbete med Afa Försäkring. Från 4 maj 2023.

Schyst på jobbet i besöksnäringen

Det här webbinariet fokuserar på hur du får det schyst på jobbet i besöksnäringen. Vi knyter an till Prevents kostnadsfria utbildning Schyst på jobbet, och pratar med några företrädare för branschen som ger tips och råd. Moderator är Sofia Henriksson, Sveriges mästerkock 2020 och matkreatör, poddare och kock. Från 25 april 2023.

Arbetsanpassning inom industrin

Alla ska ha samma förutsättningar att kunna utföra sina uppgifter på ett bra sätt. Här får du veta mer om hur ni kan arbeta systematiskt med arbetsanpassning på ditt jobb. Vi pratar också om Arbetsplatsdialogen, verktyget för att upptäcka tidiga tecken på ohälsa. Medverkar gör Mikael Rehnberg, arbetsmiljökonsult, och Johan Mellnäs, projektledare på Prevent. Från 16 mars 2023.

Fem år efter #metoo

Gäster från Almega, Byggnads och Scen & Film om att motverka sexuella trakasserier på jobbet och hur man kan samverka för att förbättra kulturen på arbetsplatsen. Juristen och jämlikhetsutvecklaren Paula Lejonkula leder samtalet och tipsar om kan fortsätta arbeta med att motverka sexuella trakasserier. Från 10 november 2022.

Bra belastningsergonomi för lager och e-handel

Hur får vi arbetet med belastningsergonomi att fungera i praktiken? Och hur kan vi arbeta förebyggande? Möt Kristina Eliasson och Teresia Nyman, Arbets- och miljömedicin i Uppsala, samt Anna Bladini, HR-specialist inom arbetsmiljö hos Lernia. Webbinariet sändes 25 oktober 2022.

Framgångar och fallgropar med det hybrida kontoret

Vilka är framgångarna och fallgroparna med distansarbete och det hybrida kontoret? Hur kan man prata om och gemensamt komma överens om hur man ska arbeta? Hur hanterar man det som kan leda till gnissel? Under webbinariet träffar vi forskarna Leif Denti och Caroline Lornudd. Från 1 september 2022.

Framtidsspaning om arbetsmiljön

När Prevent fyller 80 år firar vi det med att blicka framåt! Vi tar forskare och representanter från arbetsgivar- och fackförbundssidan till hjälp för att peka ut möjligheter och risker med digitalisering och artificiell intelligens. Sändes 1 juni 2022.

Förebygg ohälsa med Arbetsplatsdialogen

Under webbinariet får du tips om hur du kan använda Arbetsplatsdialogen för att upptäcka tecken på ohälsa, hålla samtal och anpassa arbetet. Forskaren Therese Eskilsson vid Umeå universitet berättar om metoden bakom verktyget, och Arbetsmiljöverket berättar om vårens inspektionskampanj med fokus på arbetsanpassning. Från 16 mars 2022.

Introduktion på arbetsplatsen

Välkommen till ett webbinarium där Petter Gustavsson, professor i psykologi på Karolinska Institutet, delar med sig av forskningsbaserade erfarenheter av introduktion på arbetsplatsen, insatser för att skapa en positiv lärandespiral och viktiga arbetsmiljöfrågor att tänka på i samband med introduktion. Från 15 december 2021.

Hot och våld på jobbet

Torbjörn Hellmouth, utbildare och expert inom konflikthantering, och Anna Johnsson, arbetsmiljöexpert på Arriva berättar hur företag i olika branscher kan arbeta för att förebygga hotfulla eller våldsamma situationer. Webbinariet sändes 9 december 2021.

Skapa en hjärnvänlig arbetsmiljö

Genom att anpassa arbetet efter människans sätt att bearbeta omvärlden kan vi göra arbetsmiljön mer hjärnvänlig. Då minskar risken att göra fel, samtidigt som vi blir mer effektiva och mår bättre. Med Cecilia Berlin, Chalmers. Från 23 november 2021.

Trakasserier från kunder och besökare inom handeln

Vad innebär trakasserier från tredje man? Varför är det en viktig fråga? Hur påverkar det verksamheten? Och hur kan vi arbeta förbyggande? Det får du veta mer om på det här webbinariet om trakasserier från tredje man i handeln. Med Per Geijer från Svensk Handel. Sändes 9 november 2020.

Riskbedömning vid förändring av verksamheten

Så riskbedömer du stora förändringar i verksamheten, som till exempel inför återgång till arbetsplatsen efter pandemin. Från 9 september 2021.

Så gör du verkstad av OSA

Arbetsmiljöexperten Cecilia Österman visar hur du mäter OSA-frågor och delar med sig av effektiva metoder och verktyg som hjälper dig ta dig an OSA på din arbetsplats. Från maj 2021.

Rehabilitering för e-handel och lagerföretag

Svensk Handel, Handelsanställdas förbund och rehabiliteringsexperten Anna Sporrong om effektivt arbetsanpassnings- och rehabiliteringsarbete. November 2020.