
Bild: Istock
Så får sommarjobbare en säkrare start
Publicerat 5 maj 2025
Varje år anmäls cirka 200 arbetsolyckor som involverar ungdomar på sommarjobb, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. Att utse en handledare som går igenom risker och säkerhet är ett sätt att förebygga olyckor.
Ungdomar löper större risk än andra att råka ut för olyckor på jobbet och är överrepresenterade i statistiken över anmälda arbetsskador. Juli är den månad då flest ungdomar skadar sig på jobbet, enligt Arbetsmiljöverket.
Merparten av de arbetsolyckor som involverar unga sker inom butik, lager, café- och restaurang samt bygg. Vanliga orsaker till olyckor är förlorad kontroll över truckar eller att man skadar sig på verktyg som vassa knivar.
Fler artiklar om sommarjobb: "Det har unga rätt till på sommarjobbet"
Men många olyckor går att förebygga med en bra introduktion. Och här går det inte att vara för tydlig, säger Maria Blomberg, biträdande enhetschef på Stockholms kyrkogårdsförvaltning som tar emot många sommarjobbare.
–Våra förmän har ett tränat öga för att se vilka som behöver lite mer stöd. Vissa är väldigt självständiga från början, andra behöver man gå med bredvid. Det är jätteviktigt att vi som arbetsgivare är tydliga, kanske till och med övertydliga. Och vi säger till sommarjobbarna att om det är något de inte förstår så ska de fråga igen. Vi kollar av att de har förstått instruktionen. Det ska inte kännas obekvämt.
Till arbetsgivare som tar emot sommarjobbare
- Gör en riskbedömning av jobbet som den som sommarjobbar ska utföra. Kom ihåg att anpassa arbetsuppgifterna. En ung person har inte samma fysiska och psykiska mognad som en vuxen.
- Utse en handledare som introducerar sommarjobbaren och berättar om arbetsuppgifterna och de risker som finns. Det minskar risken för olyckor.
- Informera tydligt och tänk på att de kanske aldrig har varit på en arbetsplats.
- Se sommarjobbarna som en tillgång och en framtida rekryteringsbas.
- Ge konstruktiv återkoppling och ta avstämning tidigt om det är något som avviker. Ge beröm när det fungerar.
- Anpassa handledningen efter sommarjobbaren.
- Utvärdera och ta med erfarenheterna till nästa år.
Källa: Maria Blomberg, Arbetsmiljöverket
Till sommarjobbare
- Lyssna noga till instruktioner, du ska få veta vilka risker som finns och hur du kan jobba säkert.
- Våga fråga, ingen fråga är för dum.
- Om en arbetsuppgift känns för tung eller för svår – säg till arbetsgivaren.
- Händer något tillbud eller något avvikande – som att du slinter med kniven, håller på att välta med motorgräsklipparen eller upplever en människa som hotfull – berätta för chefen.
- Om olyckan är framme, trots alla säkerhetsåtgärder, kontakta arbetsgivaren.
Källa: Arbetsmiljöverket

Marianne Zetterblom
Mer om Unga
-
Psykisk ohälsa som barn ökar sårbarhet senare i livet
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa ökar bland unga. Det ökar också risken att bli sjukskriven senare i livet enligt en ny studie från Karolinska Institutet.
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Framgångsrik metod för att motverka kränkningar
Mobbning • Aktiv åskådare är en metod och utbildning för att våga ingripa vid kränkningar och sexuella trakasserier. Forskning visar att det ger positiva effekter om man låter omgivningen öva på att reagera och agera på oacceptabla beteenden.
-
Fem sätt att behålla fokus i en värld full av distraktioner
Stress • Avbrott i arbetet skapar stress och dränerar oss på energi. Hur kan vi minimera distraktioner och hålla oss till den uppgift vi ska lösa för dagen? Här kommer fem enkla tekniker för bättre fokus.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för dyslektiker
Kompetens • Det behövs en mer inkluderande arbetsmiljö för dyslektiker i Sverige. Det anser författaren och föreläsaren Susanna Cederquist, som i sitt arbete också vill uppmärksamma dyslektikers styrkor.