Bild: Istockphoto
Minska risken för halkolyckor
Publicerat 9 november 2021
Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Vårdpersonal, byggarbetare och yrkesförare är några utsatta yrkesgrupper. Men det går att minska risken för halkolyckor.
Under åren 2018–2019 inträffade nästan 8 300 allvarliga arbetsolyckor som orsakade av fall. Det motsvarar 34 procent av det totala antalet allvarliga arbetsolycksfall och därmed är fallolyckor den vanligaste orsaken till ett allvarligt arbetsolycksfall.
Det vanligaste är att man halkar och oftast sker det utomhus.
– Risken att drabbas av en allvarlig fallolycka ökar med åldern, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring i en kommentar.
Utsatta yrkesgrupper är vårdpersonal, barnskötare, fritidspersonal och personliga assistenter. Även byggarbetare och yrkesförare sticker ut.
Men det går att minska risken för olyckor genom relativt enkla åtgärder. Inomhus är det viktigt att hålla golv torra och rensa undan saker som står i vägen. Utomhus kan man minska risken genom att skotta undan snö och sanda vid entréer.
Minska risken för fallolyckor
- Se till att det är snöröjt och sandat vid entréer på vintern.
- Använd bra skor med broddar när det är halt.
- Håll golven inomhus torra och röj undan saker som kan leda till snubbelolyckor.
- Även inomhus är det viktigt att ha bra skor.
- Fall från hög höjd kan förebyggas med hjälp av fallskydd på stegar och pallar.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
-
Samma misstag upprepas vid dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så tar vi hjälp av AI på jobbet
Så gjorde vi • Arbetsliv har träffat fyra personer i helt olika branscher som berättar hur AI hjälper dem i deras verksamheter.
-
Så hjälper du en kollega med ätstörning
Psykisk hälsa • Hur märker du skillnaden mellan ett sunt intresse för kost och en ätstörning? Och hur stöttar du bäst en kollega som drabbats?
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.