
Bild: Istockphoto
Minska risken för halkolyckor
Publicerat 9 november 2021
Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Vårdpersonal, byggarbetare och yrkesförare är några utsatta yrkesgrupper. Men det går att minska risken för halkolyckor.
Under åren 2018–2019 inträffade nästan 8 300 allvarliga arbetsolyckor som orsakade av fall. Det motsvarar 34 procent av det totala antalet allvarliga arbetsolycksfall och därmed är fallolyckor den vanligaste orsaken till ett allvarligt arbetsolycksfall.
Det vanligaste är att man halkar och oftast sker det utomhus.
– Risken att drabbas av en allvarlig fallolycka ökar med åldern, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring i en kommentar.
Utsatta yrkesgrupper är vårdpersonal, barnskötare, fritidspersonal och personliga assistenter. Även byggarbetare och yrkesförare sticker ut.
Men det går att minska risken för olyckor genom relativt enkla åtgärder. Inomhus är det viktigt att hålla golv torra och rensa undan saker som står i vägen. Utomhus kan man minska risken genom att skotta undan snö och sanda vid entréer.
Minska risken för fallolyckor
- Se till att det är snöröjt och sandat vid entréer på vintern.
- Använd bra skor med broddar när det är halt.
- Håll golven inomhus torra och röj undan saker som kan leda till snubbelolyckor.
- Även inomhus är det viktigt att ha bra skor.
- Fall från hög höjd kan förebyggas med hjälp av fallskydd på stegar och pallar.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Unga butiksanställda riskerar belastningsskador
Arbetsolyckor och arbetsskador • Kassapersonal och målare är två yrkesgrupper som riskerar skador på grund av bristande ergonomi på jobbet.
-
Skador på händerna vanliga i många branscher
Arbetsolyckor och arbetsskador • Nästan 40 procent av de allvarliga arbetsskadorna består av olika typer av handskador, enligt statistik från Afa Försäkring. En av de värst drabbade yrkesgrupperna är snickare.
-
Dödsolyckorna tillbaka på samma nivå
Arbetsolyckor och arbetsskador • Förra året miste 44 personer livet på grund av en olycka på jobbet. Att olyckorna var färre 2020 verkar ha varit en tillfällig minskning.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Tips för ett klimatsmartare kontor
Kontor • En ny undersökning visar att 42 procent av dem som jobbar på kontor tycker att arbetsgivaren gör för lite för att de ska kunna jobba klimatsmart. I en guide från Naturskyddsföreningen finns tips till företag hur man kan göra sitt kontor mer hållbart.
-
Fem tips – jobba när alla andra är lediga
Må bra • Det är lätt att tappa motivationen om man jobbar på sommaren när de flesta är lediga. Men det finns knep för att göra det bästa av situationen.
-
Så gör vi riskbedömningar
Så gjorde vi • Vad som utgör en risk på jobbet ser väldigt olika ut beroende på verksamhet och vilka som arbetar där. Här berättar fyra företag i fyra olika branscher hur de jobbar med riskbedömning.