
Bild: Istockphoto
Minska risken för halkolyckor
Publicerat 9 november 2021
Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Vårdpersonal, byggarbetare och yrkesförare är några utsatta yrkesgrupper. Men det går att minska risken för halkolyckor.
Under åren 2018–2019 inträffade nästan 8 300 allvarliga arbetsolyckor som orsakade av fall. Det motsvarar 34 procent av det totala antalet allvarliga arbetsolycksfall och därmed är fallolyckor den vanligaste orsaken till ett allvarligt arbetsolycksfall.
Det vanligaste är att man halkar och oftast sker det utomhus.
– Risken att drabbas av en allvarlig fallolycka ökar med åldern, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring i en kommentar.
Utsatta yrkesgrupper är vårdpersonal, barnskötare, fritidspersonal och personliga assistenter. Även byggarbetare och yrkesförare sticker ut.
Men det går att minska risken för olyckor genom relativt enkla åtgärder. Inomhus är det viktigt att hålla golv torra och rensa undan saker som står i vägen. Utomhus kan man minska risken genom att skotta undan snö och sanda vid entréer.
Minska risken för fallolyckor
- Se till att det är snöröjt och sandat vid entréer på vintern.
- Använd bra skor med broddar när det är halt.
- Håll golven inomhus torra och röj undan saker som kan leda till snubbelolyckor.
- Även inomhus är det viktigt att ha bra skor.
- Fall från hög höjd kan förebyggas med hjälp av fallskydd på stegar och pallar.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Nytt system för att rapportera det positiva i arbetsmiljön
Arbetsmiljöarbete • Nu kan arbetsplatser rapportera det som fungerar – inte bara tillbud och olycksrisker. En ny funktion i det digitala IA-systemet gör det möjligt att lyfta goda arbetsmiljöexempel och sprida dem vidare i organisationen.
-
Fortsatt många fallolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fall från höjd är fortfarande en av byggbranschens mest allvarliga olycksrisker. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats.
-
Så får sommarjobbare en säkrare start
Unga • Att utse en handledare som går igenom risker och säkerhet är ett sätt att förebygga att unga skadar sig på sommarjobbet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så blir du bättre på att mingla
Möten • Känner du dig obekväm när det är dags för mingel på jobbet? Det finns enkla knep för att övervinna sin mingelskräck och bli säkrare och mer avslappnad.
-
Så får sommarjobbare en säkrare start
Unga • Att utse en handledare som går igenom risker och säkerhet är ett sätt att förebygga att unga skadar sig på sommarjobbet.
-
Framgångsrik metod för att motverka kränkningar
Mobbning • Aktiv åskådare är en metod och utbildning för att våga ingripa vid kränkningar och sexuella trakasserier. Forskning visar att det ger positiva effekter om man låter omgivningen öva på att reagera och agera på oacceptabla beteenden.