Ny handbok ska förebygga elolyckor
Publicerat 6 maj 2021
Varje år dör ett antal personer av elolyckor på arbetet och ofta är det säkerheten som brister. Nu ger Elsäkerhetsverket tillsammans med Arbetsmiljöverket ut en handbok som ska hjälpa arbetsgivare att öka säkerheten.
–Vi behöver prata mer om säkerhetskulturen när det gäller el och ge säkerhetsfrågorna mer uppmärksamhet i det dagliga arbetet. Vi hoppas att handboken ska underlätta det arbetet, säger Anders Persson, generaldirektör vid Elsäkerhetsverket i en kommentar.
Mellan år 2016 och 2020 anmäldes 2 896 tillbud och olyckor orsakade av elektricitet till Arbetsmiljöverket. Och fortfarande dör flera personer varje år av elolyckor i arbetet. Det trots regler och säkerhetsföreskrifter. Många farliga händelser beror på attityder och bristande säkerhetstänk. Även stress, bristfälliga elanläggningar och en hög förväntan på att klara arbetet självständigt påverkar antalet olyckor.
När det gäller elsäkerheten på arbetsplatsen är arbetsgivaren ansvarig för att kartlägga, analysera och förebygga risker. Innehavare av elanläggningar i sin tur är ansvariga för att anläggningen är korrekt märkt och dokumenterad och ska förse den som ska arbeta på anläggningen med information om hur den ska hanteras.
Den nya handboken ska tydliggöra vem som ansvarar för vad när det gäller elsäkerhet på jobbet. Handboken riktar sig till chefer med arbetsmiljöansvar i företag som genomför arbeten där det finns risk för elektrisk fara.
Handboken finns att ladda ner på Elsäkerhetsverkets webbplats:

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Säkerhet
-
Ny tjänst ska göra cykelpendlingen säkrare
Säkerhet • Cyklister är den grupp som är värst drabbad vad det gäller allvarliga trafikskador. Nu kommer en tjänst som ger förslag på den säkraste cykelvägen.
-
Hög tid att se över IT-säkerheten
IT • Svenska organisationer uppmanas att öka sin beredskap för IT-attacker efter de senaste veckornas ökning av anmälda incidenter.
-
Hemmajobbare behöver bli bättre på IT-säkerhet
IT • En effekt med distansjobbandet är att IT-problem måste lösas via telefon – och att många hemarbetare sitter med bristande virusskydd. Att värna om sin egen IT-säkerhet borde bli mer prioriterat, anser Dennie Karlsson, informationssäkerhetschef på Dustin.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så har mitt jobb förändrats
Så gjorde vi • Här berättar fyra lantbrukare i olika åldrar om innovationer som förenklat deras arbetsvardag.
-
Så lyckas ni med arbetsmiljöpolicyn
Arbetsmiljöarbete • Nästan 4 av 10 anställda är osäkra på om det finns en arbetsmiljöpolicy på arbetsplatsen trots att alla företag ska ha en sådan.
-
Utlägg i jobbet oroar fler
Arbetsmiljöarbete • Svenska tjänstemän oroar sig mer än tidigare över att behöva göra utlägg i jobbet.