Bild: Stefan Lindblom
Därför vill vi fortsätta jobba
Publicerat 5 april 2019
Kärlek till yrket och en aktiv fritid. Det är några saker som gör att Sol-Britt Wibergh orkar jobba som frisör trots att hon hunnit fylla 75 år.
Sol-Britt Wibergh, 74, frisör som driver salong Toupé utanför Helsingborg
Varför fortsätter du jobba i stället för att gå i pension?
– Jag har ett så himla trevligt jobb. Jag tycker om att göra folk vackra, det är lite som ett konstnärsjobb. En del klipper jag i tredje generationen! Jag hade 50-årsjubileum med öppet hus med bubbel och tilltugg i lördags och 70 kunder kom! Jag kan inte förstå folk som vill gå i pension. Jag har inga planer på att sluta.
Vad krävs för att man ska orka jobba långt upp i åren?
– Man måste ha ett jobb man trivs med och vara frisk. Annars går det inte. Peppar, peppar, så har jag inte ont någonstans. Det beror nog på att jag tränat i hela mitt liv. Nu styrketränar jag måndagar, tisdagar och fredagar. Jobbet är rätt så tufft. Man står hela dagen, armar och axlar får ta mycket.
På vilket sätt är äldre en tillgång på en arbetsplats?
– Jag tycker själv att det är trevligt att gå in i en butik där någon person i min egen ålder jobbar. Äldre har kunskap och erfarenhet. En kund som är 77 vill kanske inte gå till en ung tjej. Det handlar inte bara om håret utan om det sociala också.
Lars Kihlman, 76, golvläggare, hyrs in av BBM Golv i Västervik
Varför fortsätter du att jobba i stället för att gå i pension?
– Det är alltid kul att gå till jobbet. Annars skulle man ju inte gå upp sex på morgonen. Jobbet har varit en glädje i alla år. Jag kommer ut och ser folk. Min fru är yngre och yrkesarbetar och barnen är utflugna. Det skulle bli alldeles för långsamt och trist att gå hemma. Folk som vill gå i pension i 50-årsåldern har nog valt fel jobb, brukar jag säga.
Vad krävs för att man ska orka jobba långt upp i åren?
– Jag har alltid tränat och hållit på med idrott. Fotboll, simning och cykling. Jag har aldrig haft problem med knäna. Jag har aldrig spelat på elitnivå utan i division III och IV och aldrig varit skadad. Friskvård och träningskort från arbetsgivarna har blivit vanligt. Det tycker jag är bra.
På vilket sätt kan äldre vara en tillgång på en arbetsplats?
– Äldre är absolut en tillgång. Där jag jobbar är det bara yngre killar. De lyssnar och frågar. Det är kul att de kommer och frågar mig. Ingen säger att jag tar jobbet ifrån dem. Men det är en fruktansvärd brist på golvläggare. Ingen vill ligga och krypa.
Ing-Marie Larsson, 69, administratör, anställd av Veteranpoolen i Malmö
Varför fortsätter du jobba i stället för att gå i pension?
– Jag kan inte se mig som pensionär. Inte ännu. Att gå i pension finns inte riktigt för mig, men jag försöker att inte jobba mer än 50-60 procent. Jag uppskattar flexibiliteten, att kunna vara ledig när någon i familjen behöver "min uppmärksamhet". Ibland kan det bli mer jobb än jag tänkt mig för det är så himla kul att jobba. På fredag ska jag på intervju om ett nytt jobb som innebär att jag ska hjälpa till med att organisera upp ett kontor, med bokföring och andra kontorsgöromål. Det verkar intressant, jag är jättenyfiken.
Vad krävs för att man ska orka jobba långt upp i åren?
– Det viktigaste är att man trivs på sin arbetsplats. Trivseln och sammanhållningen är väldigt viktig. Att det är skoj att gå och arbeta. Lönen ligger ganska långt ner på skalan. Jag jobbar med kontorsarbete, där kan det vara bra att skifta arbetsuppgifter på den avdelning där man är. Låt alla försöka lära sig allt på kontoret! Då ökar tillhörigheten. Jag började som postflicka på ett större företag när jag var 14. Varje år kallade personalchefen in oss ungdomar och frågade hur vi trivdes och om vi var intresserade av att testa någon annan arbetsuppgift på företaget. Det var världens chans för mig som bara hade sjuårig folkskola.
På vilket sätt är äldre en tillgång på en arbetsplats?
– Det gäller att ta till vara på erfarenheten som vi äldre har skaffat oss. Vi har många arbetsår och en väldig massa erfarenhet.
Tyko Nilsson, 68, kranbilsförare på Sven Jinert AB i Hässleholm
Varför fortsätter du att jobba i stället för att gå i pension?
– Det är fortfarande roligt och jag trivs väldigt bra på mitt jobb. Många vet vem jag är och jag är känd som en positiv människa. Jag kör stora mobilkranar, så stora som den modell jag kör finns det bara några stycken av i Sverige. Lyften är spännande och alltid en utmaning. Och jag kommer till många olika platser.
Vad krävs för att man ska orka jobba långt upp i åren?
– Det är nog mycket upp till var och en. Men man måste trivas och vara frisk. Jag har mycket obekväma arbetstider och det måste man kunna ta. Vet inte hur länge jag kommer hålla på. Kroppen har börjat säga ifrån, känner i ryggen och benen. Är stel i vänstra handleden som jag bröt efter ett fall på tre meter. Jag orkade mer tidigare. I mitt jobb är det stor brist på folk och det hjälper väl till att jag håller mig kvar. Det är svårt att hitta folk. Att lyfta med mobilkran är inte så lätt som man kanske skulle kunna tro, men jag har ännu aldrig tappat någon last.
På vilket sätt kan äldre vara en tillgång på en arbetsplats?
– Det är inte många unga som tar ansvar som vi äldre gör. Erfarenhet är viktig. Många yngre kommer till mig och frågar när de är osäkra. Erfarenhet är viktig när man till exempel ska lyfta järnvägsvagnar och lok.
Sven Rosell
Mer om Så gjorde vi
-
Så hanterar vi hat och hot
Så gjorde vi • Arbetsliv träffade en förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, en journalist, en vd på parkeringsbolag och en bibliotekarie och lät dem berätta om hur de hanterar hot och hat på jobbet.
-
Så håller jag mig kreativ
Så gjorde vi • Arbetsliv frågade en kläddesigner, en arkitekt, en AI-kreatör och en författare hur de gör för att behålla sin kreativitet på jobbet.
-
Så släpper du jobbtankarna
Så gjorde vi • När tankarna på jobbet ständigt snurrar i huvudet försämras både sömnkvalitet och förmågan till återhämtning. Så vad finns det för knep för att bli kvitt jobbtankarna när arbetsdagen är slut? Arbetsliv frågade fyra personer med psykiskt ansträngande yrken hur de gör.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
-
Så hanterar vi hat och hot
Så gjorde vi • Arbetsliv träffade en förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, en journalist, en vd på parkeringsbolag och en bibliotekarie och lät dem berätta om hur de hanterar hot och hat på jobbet.
-
Så skyddar du dig mot blixten på utejobbet
Säkerhet • Verner Cooray, expert på åska, tipsar om vad man ska tänka på om man jobbar utomhus och blir överraskad av åska.