
Bild: Joshua Jamias/Unsplash
Judo på jobbet minskar risk för fallolyckor
Publicerat 16 oktober 2018
Ett byggföretag och en förskola. Det är exempel på arbetsplatser som fått fallträning av judoexperter genom ett projekt som Svenska Judoförbundet driver tillsammans med AFA Försäkring.
Enligt statistik från AFA Försäkring är fallolyckor den vanligaste arbetsolyckan och varje år drabbas 11 000 personer. I ett nytt projekt vill AFA Försäkring och Svenska Judoförbundet minska skadorna av själva fallen genom bättre fallteknik och nu är det öppet för arbetsplatser i hela landet att ansöka om judoträning.
– Totalt har vi utbildat ett femtiotal instruktörer, säger Kristiina Pekkola, ordförande i Svenska Judoförbundet.
Den arbetsplats som anmäler sig får delta i ett tioveckorsprogram, med en timmes fallträning varje vecka tillsammans med en instruktör. Träningen sker på arbetsplatsen och projektet tillhandahåller mattor. Hittills har tjugofem arbetsplatser anmält intresse, till exempel byggarbetsplatser, vårdcentraler, sjukhus och förskolor. En byggarbetsplats är redan färdigutbildad.
– De rapporterar redan att det har gjort stor skillnad. De har fått bättre reaktionsförmåga och minskat rädslan för fall. 10 veckor är en kort tid, men det har skapat en nyfikenhet. Du blir inget offer utan kan ta kommandot över ditt rörelseschema.
Just rädslan för att falla är viktigt att få bukt med – ju mindre rädd du är desto mjukare kan du falla.
– Du blir mindre spänd och stel vilket i sin tur minskar risken för frakturer, enligt Kristiina Pekkola.
Om projektet
För att vara med behöver arbetsgivaren ha en kollektivavtalad försäkring hos AFA Försäkring.
Programmet inleds och avslutas med att deltagarna genomför några enkla tester och svarar på en enkät. Programmet är forskningsanknutet och projektet samarbetar med Högskolan i Dalarna. Effekterna av insatsen ska utvärderas, så den arbetsplats som anmäler sig behöver även ha en kontrollgrupp, det vill säga en grupp medarbetare som inte går fallteknikutbildning.

Carin Hedström
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Varje sekund räknas vid en större blödning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att ha kunskap om hur man stoppar en större blödning kan vara skillnad mellan liv och död när olyckan är framme. Därför bör alla på en arbetsplats veta hur de ska agera då, säger Rickard Ånell som är läkare, forskare och har utbildat inom ämnet i 25 år.
-
Pandemieffekten på arbetsolyckorna borta
Arbetsolyckor och arbetsskador • Antalet arbetsolyckor är nu tillbaka på samma nivå som före pandemin. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så vet du om du behövs på mötet
Möten • Syftet med möten är att de ska vara produktiva. Men allt som oftast kan de upplevas som slöseri med tid.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Arbetsmiljöverkets tipstjänst – så funkar den
Arbetsmiljöarbete • Ser du någon som jobbar utan fallskydd på ett tak eller finns det allvarliga risker på din egen arbetsplats? Då kan du höra av dig till Arbetsmiljöverkets tipstjänst.