Bild: Joshua Jamias/Unsplash
Judo på jobbet minskar risk för fallolyckor
Publicerat 16 oktober 2018
Ett byggföretag och en förskola. Det är exempel på arbetsplatser som fått fallträning av judoexperter genom ett projekt som Svenska Judoförbundet driver tillsammans med AFA Försäkring.
Enligt statistik från AFA Försäkring är fallolyckor den vanligaste arbetsolyckan och varje år drabbas 11 000 personer. I ett nytt projekt vill AFA Försäkring och Svenska Judoförbundet minska skadorna av själva fallen genom bättre fallteknik och nu är det öppet för arbetsplatser i hela landet att ansöka om judoträning.
– Totalt har vi utbildat ett femtiotal instruktörer, säger Kristiina Pekkola, ordförande i Svenska Judoförbundet.
Den arbetsplats som anmäler sig får delta i ett tioveckorsprogram, med en timmes fallträning varje vecka tillsammans med en instruktör. Träningen sker på arbetsplatsen och projektet tillhandahåller mattor. Hittills har tjugofem arbetsplatser anmält intresse, till exempel byggarbetsplatser, vårdcentraler, sjukhus och förskolor. En byggarbetsplats är redan färdigutbildad.
– De rapporterar redan att det har gjort stor skillnad. De har fått bättre reaktionsförmåga och minskat rädslan för fall. 10 veckor är en kort tid, men det har skapat en nyfikenhet. Du blir inget offer utan kan ta kommandot över ditt rörelseschema.
Just rädslan för att falla är viktigt att få bukt med – ju mindre rädd du är desto mjukare kan du falla.
– Du blir mindre spänd och stel vilket i sin tur minskar risken för frakturer, enligt Kristiina Pekkola.
Om projektet
För att vara med behöver arbetsgivaren ha en kollektivavtalad försäkring hos AFA Försäkring.
Programmet inleds och avslutas med att deltagarna genomför några enkla tester och svarar på en enkät. Programmet är forskningsanknutet och projektet samarbetar med Högskolan i Dalarna. Effekterna av insatsen ska utvärderas, så den arbetsplats som anmäler sig behöver även ha en kontrollgrupp, det vill säga en grupp medarbetare som inte går fallteknikutbildning.
Carin Hedström
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
-
Samma misstag upprepas vid dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Experten tipsar: så upphandlar ni städtjänster
Arbetsmiljöarbete • Att hitta rätt städfirma handlar om mer än bara att hålla kontoret rent. Att tänka på arbetsmiljö, hållbarhet och specifika behov kan göra skillnad för både trivsel och effektivitet.
-
Sju sätt att undvika perfektionsfällan
Så gör du • Att vara ambitiös och noggrann ska inte förväxlas med att vara perfektionist. Perfektionister ställer orimligt höga krav på sig själva vilket ökar risken för utmattning och depression, enligt den brittiske socialpsykologen Thomas Curran som skrivit en bok om perfektionism.