Hoppa till huvudinnehållet

I kurser i falltrygghet kan judotränare lära ut hur man faller rätt genom att till exempel ha kroppen mjuk och rundad.

Bild: Joshua Jamias/Unsplash

Arbetsolyckor och arbetsskador

Judo på jobbet minskar risk för fallolyckor

Ett byggföretag och en förskola. Det är exempel på arbetsplatser som fått fallträning av judoexperter genom ett projekt som Svenska Judoförbundet driver tillsammans med AFA Försäkring.

Enligt statistik från AFA Försäkring är fallolyckor den vanligaste arbetsolyckan och varje år drabbas 11 000 personer. I ett nytt projekt vill AFA Försäkring och Svenska Judoförbundet minska skadorna av själva fallen genom bättre fallteknik och nu är det öppet för arbetsplatser i hela landet att ansöka om judoträning.

– Totalt har vi utbildat ett femtiotal instruktörer, säger Kristiina Pekkola, ordförande i Svenska Judoförbundet. Foto: Inés Lourenco

Den arbetsplats som anmäler sig får delta i ett tioveckorsprogram, med en timmes fallträning varje vecka tillsammans med en instruktör. Träningen sker på arbetsplatsen och projektet tillhandahåller mattor. Hittills har tjugofem arbetsplatser anmält intresse, till exempel byggarbetsplatser, vårdcentraler, sjukhus och förskolor. En byggarbetsplats är redan färdigutbildad.

– De rapporterar redan att det har gjort stor skillnad. De har fått bättre reaktionsförmåga och minskat rädslan för fall. 10 veckor är en kort tid, men det har skapat en nyfikenhet. Du blir inget offer utan kan ta kommandot över ditt rörelseschema.

Just rädslan för att falla är viktigt att få bukt med – ju mindre rädd du är desto mjukare kan du falla.

– Du blir mindre spänd och stel vilket i sin tur minskar risken för frakturer, enligt Kristiina Pekkola.

Anmäl intresse för att delta:

 

FAKTA

Om projektet

För att vara med behöver arbetsgivaren ha en kollektivavtalad försäkring hos AFA Försäkring.
Programmet inleds och avslutas med att deltagarna genomför några enkla tester och svarar på en enkät. Programmet är forskningsanknutet och projektet samarbetar med Högskolan i Dalarna. Effekterna av insatsen ska utvärderas, så den arbetsplats som anmäler sig behöver även ha en kontrollgrupp, det vill säga en grupp medarbetare som inte går fallteknikutbildning.

bild på Carin Hedström

Carin Hedström

Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador

Senaste om Tips och råd