Dödsolycka blev vändpunkt för renhållningsbolaget
Publicerat 9 mars 2018
Det räcker inte med rutiner och regler för att fixa en bra arbetsmiljö. Det insåg Ragn-Sells och satte istället ljuset på beteenden. Resultatet blev en drastisk minskning av antalet arbetsskador och olyckor.
Företaget Ragn-Sells hanterar avfall och har 1 700 medarbetare på över 50 olika arbetsplatser. Jobbet med avfallshantering kan vara både tungt, stressigt och riskfyllt, och för några år sedan låg arbetsolyckor och arbetsskador på en hög nivå. Efter en dödsolycka insåg ledningen att förändring var nödvändig.
– Vi hade rutiner, instruktioner, processer och bra värdeord på plats, men vi nådde ändå inte fram. Vi insåg att vi inte jobbade tillräckligt mycket förebyggande, säger Sofia Blomdal, arbetsmiljöchef.
Insikten blev starten för en förändringsresa. Sofia Blomdal beskriver det som en förflyttning från att använda pekpinnar och leta fel, till att fokusera på beteenden och lyfta fram goda exempel. De ville lägga grunden för något nytt och började i ledarskapet.
– Alla chefer och nyckelpersoner fick gå en tredagars utbildning i förtroendefullt samarbete. Fokus var på individen och bemötande, gruppdynamik och klimat. Det la grunden för hur hela organisationen skulle arbeta.
De införde också ett nytt avvikelsehanteringssystem med en mobilapp. Sakta men säkert har rapporterade riskobservationer ökat.
– Vi hade 180 när vi startade och förra året hade vi 811, och nästan allt är sånt vi kan åtgärda för att förebygga, säger hon.
För att nå ut till alla medarbetare satsades också stort på kommunikation. Foldrar och dekaler trycktes, en roadshow genomfördes och arbetsmiljöfrågan sattes först på alla möten. I dag är arbetsmiljö prioriterat i alla delar av verksamheten. Arbetsskadorna har minskat från 64 till 22 på två år och arbetsolyckorna från 51 till 17 på fem år.
– Vi jobbar mycket mer systematiskt och proaktivt. Vi har lagt ned mycket pengar, absolut. Det kostar i början, men det har vi verkligen igen sen. För vad kostar inte sjukskrivningar – både för individ och företag?
Samarbetet med de fackliga organisationerna har varit en viktig nyckel i arbetet, liksom ledningens engagemang.
– Skyddsombuden har varit fantastiska och ledningen är med på helt annat sätt. Vi har i princip samma chefer nu som då, men nu har alla förståelse för att arbetsmiljön är motorn i förändringsresan. Vi har en vision om en övergång till en cirkulär ekonomi och för att skapa förtroende internt måste vi ha personalen med oss. Mår inte personalen bra blir det inte bra. Och det handlar inte bara om den fysiska miljön, utan lika mycket om att trivas och kunna bidra.
Minska olyckor
- Ledningen måste engageras i förändringsarbete. Det är ett måste för att lyckas.
- Det ska vara lätt att jobba med arbetsmiljö. Ha enkla rutiner och arbetssätt.
- Följ upp insatser.
- Leta inte fel – lyft fram det positiva.

Carin Hedström
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.
-
Så mycket kostar dödsolyckorna
Arbetsolyckor och arbetsskador • Satsningar på att förebygga arbetsrelaterade dödsolyckor skulle kunna spara miljardbelopp årligen, enligt en studie från Gävle Högskola.
-
Pågående dödligt våld bakom flera dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fyra av de arbetsrelaterade dödsolyckorna förra året var kopplade till pågående dödligt våld, PDV.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Så har mitt jobb förändrats
Så gjorde vi • Här berättar fyra lantbrukare i olika åldrar om innovationer som förenklat deras arbetsvardag.
-
Så lyckas ni med arbetsmiljöpolicyn
Arbetsmiljöarbete • Nästan 4 av 10 anställda är osäkra på om det finns en arbetsmiljöpolicy på arbetsplatsen trots att alla företag ska ha en sådan.
-
Utlägg i jobbet oroar fler
Arbetsmiljöarbete • Svenska tjänstemän oroar sig mer än tidigare över att behöva göra utlägg i jobbet.