
Bild: Thomas Picualy/Unsplash
Så gör du om kollegan dricker för mycket
Publicerat 13 september 2017
Det är dags för fest med jobbet. Men hur mycket alkohol är det rimligt att företaget bjuder på? Att ha en tydlig alkoholpolicy som alla på företaget känner till är ett bra sätt att hantera frågan.
Det dricks inte mindre alkohol i Sverige, men företag blir ändå bättre på att förebygga skadligt bruk och riskbruk på arbetsplatsen. Det anser Robin Öberg, konsult på Alna, en organisation som ger råd och stöd kring missbruksfrågor i arbetslivet.
– Det har skett en stor mognad de senaste åren. Förut var många chefer oroliga, osäkra och gjorde inget. I dag agerar de mycket tidigare, säger han.
Ett av de viktigaste råd som Robin Öberg ger arbetsgivare är att ta fram en policy. Policyn ska berätta vad som gäller på företaget, vilket ansvar chefer och medarbetare har men också varför skadligt bruk och riskbruk är frågor som berör hela organisationen.
– Den ska koppla ihop omsorgen om personalens hälsa med hur företaget vill uppfattas och vilka värderingar som företaget står för, säger han.
Finns det en policy som tar fasta på beteenden och värderingar är det mycket enklare att prata med den medarbetare som inte sköter sig. I enlighet med det säger Robin Öberg att det inte alltid är klokt att fokusera på alkoholen i sig. Symptom på skadligt bruk eller riskbruk är svåra att skilja från symptom på andra kriser i livet, som till exempel en skilsmässa. Vilket i sin tur kan göra en redan förhöjd konsumtion ännu högre, eller öka frånvaron, tröttheten och irritationen.
– Så det handlar alltid om beteenden. Att man ska vara arbetsför dagen efter en fest och att det är ett individuellt ansvar. Dessutom blir de som dricker mer ännu mer toleranta mot alkohol. Så det kanske inte alltid är de som dricker mest som blir fullast.
Kollegor emellan är det bra att vara medmänskligt uppmärksam. Fråga om allt är som det ska. Som chef är det viktigt att vara konkret och återigen: ha fokus på beteendet.
– Om någon som du misstänker har ett riskbruk kommer tillbaka från semestern och ser mer sliten ut än vanligt kan det vara läge att säga vad du som chef ser: 'Du ser trött ut, är det nåt du vill prata om?' Och säga att din dörr alltid är öppen.
För det är arbetsgivarens ansvar att få verksamheten att fungera, ge förutsättningar för att medarbetare ska må bra och ha en bra arbetsmiljö – inte att ställa diagnoser.
– Så undvik att sätta alkoholrubriken på det. Man får faktiskt vara alkoholist och ha ett jobb.
Förebygg riskbruk på jobbet
- Ta fram riktlinjer Riktlinjerna ska berätta vad som gäller på företaget, vilket ansvar chefer och medarbetare har men också varför skadligt bruk och riskbruk är frågor som berör hela organisationen.
- Kollegialt stöd Som kollega kan man visa att man bryr sig om någon inte verkar må bra. Fråga hur det är.
- Stöd från chefen Som chef kan man ha fokus på beteende. Ser någon sliten ut efter semestern, är borta mycket eller är lättirriterad. Agera direkt och vänta inte med att prata med den medarbetare det gäller. Utgå från de riktlinjer som finns på arbetsplatsen. Undersök vad det finns för stöd för att medarbetaren ska må bättre.

Carin Hedström
Mer om Alkohol och droger
-
”Jag skötte alltid mitt jobb och ingen anade något”
Psykisk hälsa Spelmissbruk på jobbet. Det börjar ofta som ett oskyldigt nöje, men kan snabbt eskalera till ett beroende. Med några klick i mobilen är casinon och betting alltid nära till hands, även på jobbet. Arbetsliv har träffat projektledaren Peter Urelid som dolde sitt spelberoende i flera år – tills bubblan sprack.
-
Efter semestern – så kan chefen fånga upp riskbruk
Alkohol och droger Chefer med kunskap om alkoholfrågor är mer benägna att se signaler på riskbruk och fånga upp medarbetare tidigt enligt en ny studie.
-
Allt fler företag gör alkoholtester
Alkohol och droger Alkoholkonsumtionen ökar bland äldre arbetstagare, enligt företagshälsan Avonova. De ser också en trend där allt fler arbetsgivare väljer att alkoholtesta sina anställda.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Hövlighetsguiden ska motverka hård ton på jobbet
Arbetsklimat En onödigt hård ton, otrevliga kommentarer eller att inte hälsa på sina kollegor. Ohövligt beteende på jobbet är ofta subtilt men på sikt kan det leda till stress och ohälsa. Nu finns en guide för hur man kan förebygga ohövligt beteende på jobbet.
-
Så räddar ni det viktigaste när katastrofen är ett faktum
Kris Oavsett hur mycket ett företag satsar på förebyggande arbete inför en olycka händer ibland det som inte får hända. Men genom att på förhand fundera över vad som är mest värt att rädda vid en brand eller en översvämning behöver konsekvenserna inte bli lika stora.
-
Fyra berättar – därför går vi inte i pension
Så gjorde vi Varför fortsätter vissa att jobba – trots att pensionsåldern är passerad med råge? Arbetsliv har träffat en sjuksköterska, en snickare och en kock som alla passerat 70 – men som ändå inte vill lämna arbetslivet. Vad är det som driver dem? Och hur ser arbetsgivarna på äldre medarbetare?