Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Istockphoto

Arbetssjukdomar

Frisörer ska få hälsoundersökning

Regelbundna hälsoundersökningar är en nyhet i kollektivavtalet för frisörer. Kontroll av allergier och muskelbesvär är några saker som hälsoundersökningarna ska innehålla.

Frisörer kommer att erbjudas regelbundna hälsokontroller enligt ett nytt kollektivavtal som Handelsanställdas förbund och Frisörföretagarna enats om. Hälsokontrollerna kommer att innefatta mätningar av hur musklerna belastas, lungundersökning samt kontroll av allergier och hudbesvär.

– Sen kommer det även ingå en stressanalys. Vi vet att många frisörer har en väldigt stressad arbetssituation, säger Ewa Björkman ombudsman på Handels.

Många frisörer tvingas byta yrke på grund av hälsobesvär. De vanligaste besvären är eksem och värk i nacke, axlar och handleder. Eftersom merparten av frisörerna i Sverige är egenföretagare är det många som inte omfattas av kollektivavtal. Det vanligaste yrket för kvinnliga egenföretagare är frisör enligt statistik från Statistiska Centralbyrån. Men den som äger en frisörsalong och hyr ut stolar har också ett ansvar för arbetsmiljön.

– Vi når ju i första hand anställda frisörer men med ökat fokus på frisörers arbetsmiljö nappar förhoppningsvis fler egenföretagare, säger Ewa Björkman.

Anställda inom skönhetsvård såsom hudterapeuter och nagelskulptörer kommer att få högre friskvårdsbidrag enligt ett annat avtal.

TIPS

Jobba säkrare

  • Byt produkter Byt hårfärgningsmedel som kan vara skadliga för hälsan.
  • Ventilation I lokaler där kemikalier hanteras behövs bra allmänventilation. I det utrymme där man blandar hårfärg kan punktutsug behövas, gärna dragskåp. Punktutsug kan även förbättra luften ovanför kundstolarna.
  • Handskar Använd handskar under färgning och när färgat hår ska tvättas och klippas. Byt handskar ofta! Tvätta händerna lagom mycket och använd handkräm.
  • Ergonomi Växla mellan olika arbetsmoment. Höj och sänk kundstolen efter behov. Försök att jobba med händerna så nära kroppen som möjligt. Be kunden vrida på huvudet så att du kommer åt bättre. Stretcha efter varje klippning. Motionera regelbundet.

Källa: Broschyren "Bra arbetsmiljö för frisörer". Går att ladda ner på:

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Arbetssjukdomar

Senaste om Tips och råd