Hoppa till huvudinnehållet
Rosa gymnastikskor

Bild: Christina Drejenstam

Sju tips för att stå och jobba

Våra kroppar är byggda för rörelse. Visst är vi svenskar väldigt duktiga på att motionera, men dessvärre sitter vi sannolikt mest i hela världen. Det ökar risken för våra vanligaste folksjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, cancer och depression. Varje timmes sittande framför skärmen förkortar livet.

1. Låt det ta tid att sätta vanan
Är det helt nytt för dig att använda ståfunktionen på ditt höj- och sänkbara skrivbord? Tänk då på att det förmodligen kommer vara jobbigt om du börjar med att försöka stå hela dagen. Du bör acceptera att det kan ta några veckors träning innan du klarar av fem timmars stående. Om du jobbar åtta timmar bör du stå upp i minst fyra timmar. Att sitta mer än så gör att risken för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och cancer ökar.

2. Skönt för fötterna
Vanliga gympaskor eller andra bekväma skor med sula är det bästa och skönaste. Man ska inte stå blickstilla, utan trampa lite på stället. Det finns också tekniska hjälpmedel på marknaden, som mjuka mattor som gör att det blir mjukare för fötterna. Men tänk på att det inte är nödvändigt att investera i en matta, utan vanliga gympaskor fungerar lika bra.

3. Tänk på hållningen
Sätt bordet i sådan höjd att du kan stå med rak rygg. Du ska inte stå och hänga på bordet, men att ha magen emot är ofta bekvämt. Ta dig tid att prova ut en bekväm arbetsställning. Jobbar du på ett stort företag finns ofta en ergonom, som du kan rådfråga om det ser bra ut med den höjd som du har valt.

4. Möteskultur
Har ni, som många andra, ofta möten på er arbetsplats? En ny trend är så kallade "walk and talk"-möten. Är ni bara tillräckligt få – upp till fyra personer – kan ni passa på att ta en promenad och prata samtidigt. Behöver ni ta mötesanteckningar kan någon av er sätta sig ner direkt efteråt och skriva ned. Har man bara en förstående och uppmuntrande arbetsgivare är det egentligen bara att försöka få in en rutin för det gående mötet. Att använda ståbord i mötesrum där man kan stå och prata blir allt mer vanligt i stora företag och är ett bra alternativ i fall ni är många.

5. Andra sätt att få in mer rörelse i arbetsdagen
Att använda löpband vid skrivbordet verkar vara den senaste flugan i USA. Somliga tycker att det funkar bra med ett löpband under bordet, medan andra inte riktigt kan koncentrera sig på sitt arbete. Trenden med löpband på kontoret är ganska ny och det saknas studier kring nyttoeffekterna.

6. Ta en benstäckare
För att ändå få in mer rörelse när du använder ditt ståbord kan du organisera ditt arbetsbord så att du tvingas röra dig. Att ta korta bensträckare under den tid du ändå sitter ner och jobbar ger också viss effekt. Du ska inte sitta mer än en halvtimme utan en bensträckare. En liten kort bensträckare på 1–2 minuter gör att både blodsocker och insulinnivåer sjunker. Dessutom blir du piggare. För att inte glömma bort bensträckaren behöver du påminnas. Ställ mobilen, äggklockan eller börja prenumerera på ett pausgympaprogram vid datorn.

7. Ställ krav på arbetsgivaren
En sammanställning av elva stora undersökningar visar att arbetsplatser som ger medarbetarna tillfälle till korta avbrott för att röra sig under några minuter ökar effektiviteten. Men framför allt får de anställda bättre självkänsla och färre depressioner. När vi rör musklerna får vi en antideppeffekt.

FAKTA

Det händer när du står

Övervikt
Att stå upp och jobba kräver mycket mer energi än att sitta. Är du överviktig kan du bli av med tio kilo per år bara genom att stå.

Folksjukdomar
Musklerna är inte bara ett rörelseorgan – de fungerar även som fabrik som tar hand om blodsocker och bryter ner blodfetter. Men sitter vi stilla på våra allra största muskelgrupper, rumpa och lår, fungerar inte fabriken. I förlängningen innebär sittandet i sig en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och cancer.

Psyket
Musklerna producerar även små proteiner som kallas myokiner. De fraktas runt i kroppen via blodet. En del av de här proteinerna har en uppiggande effekt, andra en smärtstillande, några motverkar depression och ytterligare andra har en antiinflammatorisk effekt. För att detta ska fungera måste muskeln vara i arbete.

Källa: Mai-Lis Hellénius, professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska Institutet.

bild på Maja Lundbäck

Maja Lundbäck

Senaste om Tips och råd