Sex tips för att förebygga olyckor bland unga
Publicerat 8 november 2016
Unga är ofta överrepresenterade i statistiken över arbetsolyckor. Men det har mer att göra med den typ av jobb som unga får än att de är unga, enligt den danske forskaren Johnny Dyreborg som forskar på arbetsolyckor och säkerhetskultur.
Enligt Johnny Dyreborg är det en myt att arbetsolyckor bland unga beror på att de är oförsiktiga och övermodiga. Den senaste forskningen visar att det handlar mer om den typ av arbeten som unga utför.
De jobb som unga har innehåller ofta manuellt arbete. De arbetar också oftare på kvällen eller natten. Unga anser också i högre grad än äldre att olyckor är en del av arbetet.
Mot bakgrund av sin forskning har Johnny Dyreborg tagit fram sex råd för att förebygga arbetsolyckor bland unga, se tipsruta här bredvid.
För att förebygga olyckor bland unga
- Fokusera mer på den typ av jobb som unga har än på de unga.
- Bjud in unga medarbetare att delta i arbetsmiljöarbetet.
- Erbjud unga medarbetare en mentor som kan fungera som en förebild och göra arbetet säkrare de första åren.
- Visa att säkerhet är den viktigaste delen av att göra ett bra jobb.
- Visa att säkerhetsarbete är viktigt för organisationen.
- Förebyggande insatser ska riktas mot organisationen och inte bara mot unga.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Unga butiksanställda riskerar belastningsskador
Arbetsolyckor och arbetsskador • Kassapersonal och målare är två yrkesgrupper som riskerar skador på grund av bristande ergonomi på jobbet.
-
Skador på händerna vanliga i många branscher
Arbetsolyckor och arbetsskador • Nästan 40 procent av de allvarliga arbetsskadorna består av olika typer av handskador, enligt statistik från Afa Försäkring. En av de värst drabbade yrkesgrupperna är snickare.
-
Dödsolyckorna tillbaka på samma nivå
Arbetsolyckor och arbetsskador • Förra året miste 44 personer livet på grund av en olycka på jobbet. Att olyckorna var färre 2020 verkar ha varit en tillfällig minskning.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Tips för ett klimatsmartare kontor
Kontor • En ny undersökning visar att 42 procent av dem som jobbar på kontor tycker att arbetsgivaren gör för lite för att de ska kunna jobba klimatsmart. I en guide från Naturskyddsföreningen finns tips till företag hur man kan göra sitt kontor mer hållbart.
-
Fem tips – jobba när alla andra är lediga
Må bra • Det är lätt att tappa motivationen om man jobbar på sommaren när de flesta är lediga. Men det finns knep för att göra det bästa av situationen.
-
Så gör vi riskbedömningar
Så gjorde vi • Vad som utgör en risk på jobbet ser väldigt olika ut beroende på verksamhet och vilka som arbetar där. Här berättar fyra företag i fyra olika branscher hur de jobbar med riskbedömning.