
Bild: Privat
Hotellpersonal lär sig bemöta människor i kris
Publicerat 28 januari 2025
Hotellpersonal kan spela en viktig roll för att förhindra självmord. På Clarion hotel Örebro deltar personalen i ett projekt för suicidprevention där de lär sig upptäcka varningstecken och agera för att rädda liv.
På Clarion hotel Örebro har receptionschef Natalie Norberg erfarenhet av att möta gäster som inte mår bra. Hennes engagemang väcktes under en föreläsning om psykisk ohälsa där hon insåg att hotellpersonal kan spela en viktig roll.
– Många ser hotell som en plats för jobbresor eller avkoppling. Men för vissa som mår dåligt kan det vara en tillflykt, en plats att avsluta sitt liv på, säger Natalie Norberg.
Det är en verklighet som är svår att prata om. Stigmat kring psykisk ohälsa och självmord gör att många tvekar att söka hjälp, vilket även påverkar hotellpersonalens möjligheter att agera. Natalie Norberg beskriver hur det kan kännas att möta en gäst i kris:
– Den klumpen i magen är svår att ignorera, men den driver oss också att vilja göra mer och bättre.
Hjälpte en gäst att få vård
På Clarion Hotel Örebro, som ingår i projektet ”Suicidprevention” tillsammans med Region Örebro och flera andra hotell, testar personalen en digital utbildning. Den ger verktyg för att upptäcka, bemöta och hänvisa gäster i kris. Natalie Norberg ser projektet som en naturlig förlängning av hotellets värderingar.
– Vi jobbar för ett öppet och inkluderande klimat. Vi är en liten organisation där vi stöttar varandra genom att våga prata öppet och erbjuda stöd när det behövs.
Att stötta en person i kris är utmanande. Natalie Norberg minns särskilt en situation där en kvinna ringde till hotellet och uttryckte oro för sin bror. Hon förklarade att han befann sig på ett hotell och hade sagt att han inte längre ville leva.
– Vi hittade honom i vårt bokningssystem och beslutade att gå upp till hans rum. Där möttes vi av en nedstämd man som ville bli lämnad ifred. Jag satte mig på sängen och sa att jag var där för att lyssna.
Samtalet slutade med att mannen tillät Natalie Norberg att kontakta hans familj, som senare kom och hjälpte honom att få vård.
Vi har fortfarande kontakt och han är tacksam att vi fanns där.
– Vi har fortfarande kontakt, och han har sagt att han är tacksam för att vi fanns där. Det är sådana situationer som påminner en om vikten av det här arbetet.
Hotellbranschen har potential att göra skillnad och projektet är ett steg mot en attitydförändring, anser Natalie Norberg.
– Vi som bransch behöver arbeta för att normalisera samtal kring psykisk hälsa och utbilda personalen i att identifiera tecken på att någon mår dåligt. Vi vill vara en del av ett samhälle där det är naturligt att prata om psykisk hälsa utan stigma.
Hoppas att fler ska ta efter
För Natalie Norberg är frågan djupt personlig. När hon var 14 år förlorade hon sin mamma till självmord, en händelse som format hennes drivkraft att skapa en värld där kommande generationer kan känna sig trygga att prata öppet om psykisk hälsa.
– Jag vill att min dotter ska växa upp i ett samhälle där det inte är tabu att må dåligt eller att söka hjälp. Det är min största motivation i det här arbetet.
Projektet, som drivs av Region Örebro län, går nu in i en fas där metoderna ska utvärderas och spridas. Natalie hoppas att fler inom hotellbranschen ska ta efter.
– Det här handlar om att vara medmänniska. Om vi kan bidra till att rädda liv genom att upptäcka, bemöta och hänvisa, då är det vår skyldighet att göra det.
Hit kan du vända dig om du har självmordstankar
- Hjälplinjen på telefon 90390.
- Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80
- Jourhavande präst nås via telefonnummer 112. Du kan också mejla eller chatta.
- Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.
Källa: 1177

Henrik Lenngren
Mer om Psykisk hälsa
-
När stämningen blir giftig – så hanterar du toxiskt beteende
Chef • Negativa kommentarer, sura miner och svårigheter att samarbeta. Toxiskt beteende på jobbet kan ta sig olika uttryck, men orsakar alltid dålig stämning och en obehaglig arbetsmiljö. Hur kan du som chef hantera det?
-
Onsdagar är veckans sämsta dag
Psykisk hälsa • Måndagar är inte veckans tyngsta dag. Enligt en ny stor brittisk forskningsstudie är det på onsdagar vi mår som sämst.
-
Psykisk ohälsa som barn ökar sårbarhet senare i livet
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa ökar bland unga. Det ökar också risken att bli sjukskriven senare i livet enligt en ny studie från Karolinska Institutet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bland knaggrockor och blåprickiga solbadare
Bildreportaget • ”Jag tycker vi har världens häftigaste djur här”, säger akvarieteknikern Roger Jansson som arbetat på Havets Hus i Lysekil i trettio år. Här görs allt från att ta hand om vilsna sillgrisslor och förbereda hajar för utsläpp till att göra experiment tillsammans med skolbarn.
-
Ann blev ljudkänslig av jobbet på förskolan
Buller • Efter en dag bland skrik, skratt och ständiga ljud vill Ann Ramqvist helst bara ha det tyst. Sådant som hon annars gillar, att lyssna på musik eller träffa vänner, känns för ansträngande.
-
D’Artagnan hade blivit yr av lösenordsterrorn
Krönika •