Bild: Pexels/Pavel Danilyuk
Så fungerar krigsplacering i tjänsten
Publicerat 19 februari 2024
Hur vet jag om mitt jobb innebär en krigsplacering och vad innebär det att vara krigsplacerad? I en allt osäkrare omvärld har den frågan blivit aktuell igen.
Den som har en krigsplacering anses ha arbetsuppgifter som är viktiga för totalförsvaret. Om det skulle bli krig måste man som krigsplacerad gå till arbetet och man får heller inte byta arbete under den tid som det är ett förhöjt beredskapsläge eller krig.
– Om regeringen meddelar att höjt beredskapsläge gäller så är du enligt lag skyldig att fortsätta att gå till jobbet, säger Niklas Simson, biträdande förhandlingschef på Fackförbundet ST.
Har man en krigsplacering så ska man vara informerad om det, enligt Niklas Simson.
– När du krigsplaceras ska du få ett skriftligt besked om att du är krigsplacerad med information om inställelseplats i händelse av höjd beredskap eller krig. Har du inte fått något besked är det läge att fråga din arbetsgivare, säger han.
Även om tanken på krigsplacering kan kännas främmande är det en del av Sveriges beredskapsplanering.
– Krigsplacering är en planeringsåtgärd som görs i fred. Krigsplaceringarna tillämpas först i höjd beredskap eller krig, säger Niklas Simson.
När det gäller vilka arbetsplatser som oftast innebär krigsplacering poängterar han att det gäller på alla arbetsplatser där man bedriver verksamhet som är av betydelse för totalförsvaret.
– Ser man till den statliga sektorn är det vanligast bland de 60 myndigheter som är utpekade som beredskapsmyndigheter.
Följer inte med när man byter jobb
För de som funderar över sin status vid jobbyte lyfter Niklas Simson fram en viktig aspekt:
– Om du är krigsplacerad på din arbetsplats tar du inte med dig din krigsplacering om du byter jobb.
Han understryker även vikten av att upprätthålla aktuell information om krigsplacering:
– Listorna över krigsplacerade positioner ska ses över så fort en förändring sker genom att någon börjar eller slutar en anställning.
Så fungerar krigsplacering
- Krigsplacering innebär att om regeringen meddelar att höjt beredskapsläge gäller så är du enligt lag skyldig att fortsätta att gå till jobbet. Då får du inte byta arbetsplats så länge den höjda beredskapen gäller.
- Din arbetsgivare meddelar dig och du delges beslut om krigsplacering. Detta sker skriftligen. Du ska också få reda på var du ska vara om din krigsplacering aktiveras.
- Om du är krigsplacerad via din anställning upphör krigsplaceringen när anställningen upphör. Detta gäller dock inte om regeringen har beslutat om höjd beredskap och allmän tjänsteplikt då man under de omständigheterna inte har rätt att avsluta sin anställning.
- Om du är krigsplacerad som värnpliktig upphör krigsplaceringen tio år efter senaste tjänstgöringen (grundutbildning eller repetitionsutbildning), dock senast vid 47 års ålder.
- Du kan fortfarande byta jobb även om din arbetsgivare meddelat att du är krigsplacerad. Men om regeringen har meddelat att Sverige har en höjd beredskap så kan du inte längre byta jobb så länge vi är i läget höjd beredskap.
Källa: Fackförbundet ST
Henrik Lenngren
Mer om Säkerhet
-
Stress bakom många dödsolyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar i arbetsrelaterade olyckor på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
-
Så skyddar du dig mot blixten på utejobbet
Säkerhet • Verner Cooray, expert på åska, tipsar om vad man ska tänka på om man jobbar utomhus och blir överraskad av åska.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.
-
Därför toppar kyrkan listan över psykisk ohälsa
Psykisk hälsa • Kyrkoherdar, präster och diakoner hör till de yrkesgrupper som löper allra störst risk att bli sjukskrivna för stress och utmattning. Det visar bland annat en studie från Försäkringskassan. Godhetskultur och svårigheter att sätta gränser är en del av förklaringen.