Låg tillgång på företagshälsovård där behovet är som störst
Publicerat 22 maj 2024
Hur man mår på jobbet skiljer sig kraftigt åt mellan olika grupper. Det visar en kartläggning av arbetshälsan i Stockholms län. Att ha ont i kroppen är vanligare i yrken med låga kvalifikationskrav. Samtidigt är tillgången på företagshälsovård som lägst i dessa grupper.
På uppdrag av region Stockholm presenterar Centrum för arbets- och miljömedicin vart fjärde år en kartläggning av den arbetsrelaterade hälsan i Stockholm. Årets rapport visar att hälsan är som sämst bland personer med lågkvalificerade jobb och tidsbegränsade anställningar. Bland kvinnliga vårdbiträden rapporterar hela 55 procent att de har ont i rygg eller nacke ett par dagar i veckan.
I de grupper där ohälsan är som störst är tillgången till företagshälsovård som lägst. Det är också vanligt att personer i lågkvalificerade yrken inte känner till om de har tillgång till företagshälsovård eller inte.
− Företagshälsovården är en viktig del i arbetet med att skapa en hälsosam arbetsmiljö. Vi behöver fokuserade insatser för att öka tillgången där det behövs mest, säger Gun Johansson, biträdande verksamhetschef på Centrum för arbets- och miljömedicin i en kommentar.
Rapporten visar också att det i flera yrkesgrupper med låga kvalifikationskrav finns en hög andel som är osäkra på om de kan jobba kvar i sitt nuvarande yrke om två år. Lastbils- och bussförare, servitörer, kassapersonal och städare hör till de yrken där flest är tveksamma till om de av hälsoskäl kommer kunna jobba kvar om två år.
Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Mobilförbud blev merarbete för lärarna
Arbetsmiljöarbete • Mobilförbud i skolan har flera positiva effekter men innebär också ytterligare en arbetsuppgift som läggs på en redan överbelastad lärarkår enligt högstadieläraren och huvudskyddsombudet Madeleine Wallin.
-
Stress bakom många dödsolyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar i arbetsrelaterade olyckor på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
-
Därför toppar kyrkan listan över psykisk ohälsa
Psykisk hälsa • Kyrkoherdar, präster och diakoner hör till de yrkesgrupper som löper allra störst risk att bli sjukskrivna för stress och utmattning. Det visar bland annat en studie från Försäkringskassan. Godhetskultur och svårigheter att sätta gränser är en del av förklaringen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mobilförbud blev merarbete för lärarna
Arbetsmiljöarbete • Mobilförbud i skolan har flera positiva effekter men innebär också ytterligare en arbetsuppgift som läggs på en redan överbelastad lärarkår enligt högstadieläraren och huvudskyddsombudet Madeleine Wallin.
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.