Bild: Bengt Alm
”Det går inte att inspektera bort alla problem”
Publicerat 27 november 2024
Trots att Lars Lööw tillträdde tjänsten som generaldirektör för Arbetsmiljöverket i en tid när dödsolyckorna är de högsta på många år och den psykiska ohälsan skenar, ser han hoppfullt på framtiden. Trenden går att vända, men det räcker inte med inspektioner för att komma till rätta med problemen, anser han.
Namn: Lars Lööw
Ålder: 59 år
Bor: Nacka
Bakgrund: Tf generaldirektör för Arbetsförmedlingen, generaldirektör för Svenska ESF-rådet, chef för Handikappombudsmannen
Nu: Generaldirektör på Arbetsmiljöverket
Efter att tidigare som chef för Arbetsförmedlingen ha arbetat med att få in människor i arbetslivet ska Lars Lööw nu arbeta med att förebygga skador och ohälsa för dem som redan är i arbetslivet. Men han tar över som generaldirektör i en tid då dödsolyckorna i arbetet ökat kraftigt.
Förra året omkom 63 människor, den högsta siffran sedan 2008. Mest uppmärksammad blev den tragiska hissolyckan i Sundbyberg i december där fem människor omkom. Lars Lööw är ändå optimistisk och pekar på hur historien har visat att det går att komma till rätta med dödstalen.
– Vi vet att det går att förändra. Tittar vi 30–40 år tillbaka i tiden så var dödsolyckorna betydligt fler på en mindre arbetsmarknad. Det visar att systematiskt arbete med insikt och kunskap gör det möjligt med förändring, säger han.
Han lyfter också fram det stora antalet människor som dör i förtid av arbetsrelaterade orsaker, som till exempel stress, skiftarbete och kemikalier. Regeringens vision är att ingen ska behöva dö på sitt arbete men inte heller av sitt arbete.
Vi ska självklart jobba med att minska dödsolyckorna på jobbet, men vi får inte glömma bort att jobba med det som leder till att man dör av jobbet.
– Så vi måste se till att klara av att ha flera tankar i huvudet samtidigt. Vi ska självklart jobba med att minska dödsolyckorna på jobbet, men vi får inte glömma bort att jobba med det som leder till att man dör av jobbet.
Ett annat prioriterat område är den psykiska ohälsan. Föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) fick mycket uppmärksamhet när den kom 2016. Men ändå har den psykiska ohälsan fortsatt att öka, med undantag för pandemiåren, och aldrig tidigare har så många arbetstagare varit sjukskrivna för stress.
– Det är i stor utsträckning i de kvinnodominerade yrkena som vi ser ökningar. Så vi försöker angripa det här på lite olika sätt. Men någon form av strukturfel är det ju, tänker jag. Vi behöver gemensamt fundera över hur vi kommer åt de strukturutmaningar som gör att vi har ett arbetsliv där folk blir sjuka, skadade och till och med dör, säger Lars Lööw.
Arbetsmiljöverket har fått ökade anslag av regeringen för att kunna göra fler inspektioner på landets arbetsplatser. Men liksom hans föregångare Håkan Olsson anser Lars Lööw att det inte går att inspektera bort alla problem.
– Vår uppgift är att både vara regeldrivande och kontrollerande, men vi ska också samla in och sprida kunskap och göra kunskapen tillämpbar för arbetsgivaren, säger han och lyfter fram att arbetsmarknadens parter har en viktig roll.
Samarbetar för att motverka arbetslivkriminalitet
Sedan 2018 samverkar Arbetsmiljöverket med åtta andra myndigheter för att motverka arbetslivskriminalitet. Sedan dess har sju så kallade Center mot arbetslivskriminalitet öppnats i landet. Den nya lagen om informationsutbyte som trädde i kraft i somras gör också att myndigheterna numera får dela information med varandra i större utsträckning.
– Det kommer så klart att förbättra våra möjligheter att göra bra urval av vilka arbetsplatser som vi ska göra gemensamma insatser på, säger Lars Lööw.
Myndigheten följer också utvecklingen i arbetslivet och hur den påverkar arbetsmiljön. Hit hör till exempel digitaliseringen och plattformsarbete, där ett nytt EU-direktiv införts för att förbättra arbetsvillkoren.
– Vi följer arbetet med direktivet, men driver också frågan rättsligt. I den processen pekar vi på behovet av att tydliggöra ansvaret för arbetsmiljöarbetet på ett annat sätt än vad vi ser i dag, säger han.
Regeringen har sedan tidigare beslutat att Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) i Gävle ska införlivas med Arbetsmiljöverket. Lars Lööw ser huvudsakligen möjligheter med sammanslagningen, men det är fortfarande oklart hur den ska gå till i praktiken.
– En viktig förutsättning är att vi får med oss medarbetarna och deras erfarenheter och arbetssätt, men också kompetens. Det är ett viktigt tillskott och kompetensförstärkning för oss, säger han.
Lars Lööws tips för ett lyckat arbetsmiljöarbete
- Organisera ditt arbetsmiljöarbete så att alla vet vem som ska göra vad, när det ska ske och hur. Följ upp arbetsmiljöarbetet, minst en gång per år, för att se att det fungerar som det är tänkt.
- Undersök arbetsmiljön och gå igenom riskerna på arbetsplatsen. Åtgärda de risker som finns och kan göra att dina anställda blir sjuka eller skadas av jobbet. Se till att åtgärda de allvarliga riskerna först. Glöm inte att kontrollera att åtgärderna har fått effekt.
- Samarbeta med arbetstagarna och skyddsombudet i arbetsmiljöarbetet. Ta reda på vilka av Arbetsmiljöverkets föreskrifter som gäller för er verksamhet. Ta tillvara de kunskaper som finns i er organisation.
Krister Zeidler
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
De tog hjälp av AI med riskbedömning
AI • Med hjälp av inrapporterade händelser kan AI-funktionen ”Jörgen” förutspå risker i olika arbetsmoment hos Södra Skogsägarna. Den kan även ge nya perspektiv vid skyddsronderna genom att visa trender för olika risker senaste månaden.
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
De tog hjälp av AI med riskbedömning
AI • Med hjälp av inrapporterade händelser kan AI-funktionen ”Jörgen” förutspå risker i olika arbetsmoment hos Södra Skogsägarna. Den kan även ge nya perspektiv vid skyddsronderna genom att visa trender för olika risker senaste månaden.
-
Skivnördarnas högborg
Bildreportaget • Nordens största skivbutik fyller 50 år. En bedrift när skivbutikerna fått det allt tuffare. Här pågår dagligen en jakt på guldkorn till hemmasamlingarna.
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.