Bild: Istock
Arbetslivskriminalitet ett växande problem i fastighetsbranschen
Publicerat 11 januari 2024
Bristande arbetsmiljö och dåliga arbetsvillkor är vanligt i fastighetsbranschen. Enligt en enkät bland arbetsgivarorganisationen Fastigos medlemmar har fyra av tio tackat nej till en underleverantör på grund av misstänkt kriminalitet.
Av enkätsvaren framgår att närmare en femtedel ser arbetslivskriminalitet som ett stort problem i fastighetsbranschen. Nästan fyra av tio har tackat nej till en samarbetspartner eller underleverantör på grund av misstanke om arbetslivskriminalitet. Framför allt handlar det om dålig arbetsmiljö och dåliga arbetsvillkor, enligt undersökningen.
Fakta om undersökningen
Undersökningen ”Fastigo frågar” skickas ut några gånger per år till Fastigos drygt 900 medlemsföretag. Syftet är att följa upp aktuella frågor i fastighetsbranschen.
– Arbetslivskriminalitet och ekonomisk brottslighet har blivit en utbredd problematik i personalintensiva branscher som bygg, städ och assistans. Vi gick ut och frågade våra medlemmar om deras erfarenheter av arbetslivskriminalitet i fastighetsbranschen eller anslutande branscher som de kommer i kontakt med, och det var ingen rolig läsning, säger Johan Mann, vd på Fastigo.
Svårt att kontrollera underleverantörer
En dryg tredjedel svarade att de tror att arbetslivskriminaliteten kommer öka de närmaste två åren och en dryg fjärdedel tror att den kommer vara oförändrad. Sex av tio svarade också att det är svårt att kontrollera om en underleverantör bedriver olaglig verksamhet. I synnerhet är det ett problem hos stora arbetsgivare.
– Vi kommer titta vidare på hur vi kan stötta våra medlemmar i den här frågan så att de lättare kan förhindra förekomsten av arbetslivskriminalitet, säger Johan Mann.
Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Så jobbar Svevia mot machobeteenden
Arbetsmiljöarbete • Sedan tre år tillbaka tar det statliga bolaget Svevia krafttag mot machobeteenden för att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö. Ett arbete som gett konkreta resultat.
-
Vanligt med robotdjur i äldrevården
Arbetsmiljöarbete • Över hälften av landets kommuner använder robotdjur i form av hundar och katter i äldrevården. Forskaren Sofia Thunberg har undersökt hur sällskapsrobotar tas emot av demenssjuka och hur de påverkar personalens arbetsvardag.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Nya risker när allt mer ska återvinnas
Grön omställning • Återvinning ska minska farliga ämnen i miljön. Men för personalen på återvinningen som ska ta hand om allt kan det bli tvärtom.
-
Att vara professionell kräver mer än yrkesskicklighet
Kompetens • Synen på professionalitet har förändrats över tid. I dag räcker det oftast inte med att vara yrkesskicklig, man behöver också vara socialt kompetent, vilja lära sig nya saker och ha ett gott omdöme.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.