
Bild: Istock
Många risker när solceller monteras
Publicerat 17 oktober 2023
Intresset för att montera solceller är mycket stort. Men det är ett arbete som innebär många risker och antalet olyckor har blivit fler i takt med den kraftigt ökade efterfrågan. Nu jobbar fack och arbetsgivare ihop för att öka säkerheten.
Höga elpriser och ett ökat engagemang för klimatet har gjort att allt fler letar efter alternativa energikällor och solceller är ett val som många gör. Under första halvåret i år installerades över 50 000 anläggningar enligt branschföreningen Svensk solenergi. Fortsätter det i samma takt skulle det betyda en ökning med 80 procent i år jämfört med 2022.

Installatörsföretagen, som är Sveriges största bransch- och arbetsgivarorganisation inom El och VVS, har totalt 4 700 medlemsföretag och av dem jobbar 1 700 med installationer av solpaneler.
– Det har varit en lavinartad ökning, säger Rickard Lindberg som är arbetsmiljöexpert hos Installatörsföretagen.
Men det saknas kunskap om risker och arbetsmiljö både hos företag och deras medarbetare men även hos beställarna som många gånger är privatpersoner. Antalet olyckor har ökat även om det är svårt att läsa ut exakt eftersom solpanelsmontering inte noteras separat i statistiken.

Den allra vanligaste olycksorsaken är fallolyckor och därefter att man tappar kontroll över handverktyg. Andra risker för montörerna är fysisk överbelastning, solpaneler är stora och kan väga 30 kilo. Felaktigt monterade paneler kan också orsaka elolyckor och bränder.
– Tyvärr kör många den snabba vägen och brister i säkerhet och arbetsmiljö. Vi behöver få någon slags likvärdig standard för säkerhet på tak, säger Isabell Öberg, ombudsman på Elektrikerförbundet region mitt.
Nytt initiativ från parterna ska höja kunskapen
Prevent har tillsammans med Installatörsföretagen och Elektrikerförbundet precis startat ett projekt för att öka kunskapen kring krav och arbetsmiljö inom området.
– Det är ett initiativ från parterna. Syftet är att höja kompetensen hos de som monterar och som en positiv bieffekt tror jag att vi också kan nå beställarna som ofta är privatpersoner. Den information som idag finns för dem är väldigt bristfällig. Man vet inte vilka krav man ska ställa som konsument, säger Åsa Lindelöf, projektledare på Prevent.
Rickard Lindberg ser att det är tre steg som behöver utvecklas inom solcellsbranschen. Det ena är arbetsmiljön så att arbetet kan utföras på ett säkert och ergonomiskt riktigt sätt. Det andra gäller avtal mellan utförare och beställare, att man är överens om det arbete som ska utföras och hur det ska göras. Tredje delen gäller rätt och säker installation för att inte riskera bränder.
Viktigt att göra gemensak sak av frågan
Det är viktigt att fack och arbetsgivare arbetar tillsammans med detta, anser Rickard Lindberg.
– Att vi parter är överens är kanske den viktigaste nyckeln till framgång. Det är i samverkan vi kan nå någonstans, säger Rickard Lindberg.
Det finns i dag en certifiering som Svensk solenergi utfärdar och de har bestämt att den ska vara obligatorisk bland medlemmarna från årsskiftet 2025.
– Det är ett bra initiativ, men det krävs ett helhetsperspektiv som omfattar både elsäkerhet och arbetsmiljö och kunskapen behöver framför allt spridas till fler, säger Åsa Lindelöf.
Montering av solceller
Det finns flera arbetsmiljökrav som montering av solceller omfattas av. Till att börja med omfattas installation och driftsättning av regler kring elsäkerhet. I de flesta fall räknas det också som ett bygg- och anläggningsarbete som bland annat innebär att det ska finnas en arbetsmiljöplan och en byggarbetsmiljösamordnare både under projektering och genomförande.
Eftersom montering oftast sker på tak är det ett arbete som innebär fallrisk. Det finns krav på utbildning när det gäller monteringar av ställningar och fallskydd.
Ergonomin är en annan risk att ta hänsyn till. Solceller är stora och väger upp till 30 kilo. De ska transporteras upp på tak och det sker ofta för hand utan lyftanordningar.

Anita Gullberg
Mer om Säkerhet
-
Arbetsmiljöverkets tipstjänst – så funkar den
Arbetsmiljöarbete • Ser du någon som jobbar utan fallskydd på ett tak eller finns det allvarliga risker på din egen arbetsplats? Då kan du höra av dig till Arbetsmiljöverkets tipstjänst.
-
Sätt säkerheten främst – psykologen tipsar
Så gör du • Organisationspsykologen Erik Matton förklarar vad som styr våra beteenden och hur man skapar en god säkerhetskultur på jobbet.
-
Höjd terrorhotnivå – så påverkas arbetsplatsen
Säkerhet • Den höjda terrorhotnivån i Sverige påverkar även arbetslivet. Löpande riskbedömningar och en tät dialog med anställda är viktiga åtgärder för organisationer och företag.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Arbetsgivare inte oroliga för AI
AI • Hälften av Sveriges arbetsgivare tror att AI kommer leda till fler jobb snarare än färre. Mest optimistiska är arbetsgivarna inom telekom och media. Det visar en undersökning från Manpower.
-
Läkare riskerar empatitrötthet
Kompetens • Svåra besked om sjukdom är inte bara tunga att ta emot. De är också svåra att ge. Särskilt i slimmade vårdorganisationer där tiden för samtalet är knapp.
-
Musik på jobbet – stämning eller störning?
Arbetsklimat • Vår förmåga att filtrera bort bakgrundsljud på jobbet är individuell. Medan en medarbetare inte registrerar att musik spelas kan en annan knappt fokusera alls.