
Bild: Unsplash
Krävande föräldrar blir en arbetsmiljörisk i skolan
Publicerat 20 februari 2023
Föräldrar som kräver mejlsvar sent på kvällen och som har åsikter om betygssättning. En ny forskningsstudie ska belysa hur mycket stress lärare utsätts för i samband med föräldrakontakter.
Vissa lärare känner press att alltid behöva vara tillgängliga, inte minst eftersom de måste förhålla sig till de krav och förväntningar föräldrar har.

– I en tidigare enkätstudie med lärare beskrev lärare att föräldrar kunde mejla klockan 22 på kvällen och sedan skicka ett nytt mejl vid 07.30 för att påpeka att läraren inte svarat. Oavsett vad man själv som lärare tycker är rimligt så finns det ju i den typen av mejl en tydlig förväntan som läraren får hantera, säger Eva Klope, lektor i pedagogik vid Linnéuniversitetet i Kalmar.
Hon har tillsammans med Maria Hedlin, professor i pedagogik vid Linnéuniversitetet, tilldelats drygt 3,5 miljoner kronor för att undersöka hur lärare kan hantera kontakten med föräldrar och förebygga att den utvecklas till en arbetsmiljörisk.
– Lärare är ett yrke som på relativt kort tid förändrats från ett så kallat friskyrke till ett riskyrke. Vi är alla i behov av lärare som orkar och trivs bra i sitt arbetsliv.
Föräldrakontakten allt mer stressande
Enligt Eva Klope har föräldrakontakten mer och mer har kommit att stressa lärare.
– Många lärare rapporterar att de har en allt för hög arbetsbelastning och har svårt att få stöd i att hantera denna. En riskfaktor i arbetsmiljön som under senare tid uppmärksammats av fackförbund och media är just lärares föräldrakontakter.
Lärarfackens undersökningar visar att lärare upplever att föräldrar ställer orimliga krav och pressar dem i samband med exempelvis betygssättning.
– Även i traditionell media har exempel på föräldrar som försöker styra eller ifrågasätta lärares arbete fått stor uppmärksamhet, även om det handlar om mer extrema fall. I sociala medier kan man också se exempel på att lärare uttrycker frustration över krävande föräldrar, säger Eva Klope.
God samverkan mellan skola och föräldrar gynnar barns skolgång
Tidigare studier har visat att en god samverkan mellan föräldrar och lärare är viktig för att ett barns skolgång ska bli bra. Eva Klope påpekar att en god samverkan mellan föräldrar och skola är bra och viktig på många sätt, men att man inte bara kan tillskriva individuella lärare att de ska hitta balansen.
– Det handlar också om hur föräldrakontakter hanteras på organisatorisk nivå. Det kan handla om vilka förutsättningar lärare har att upprätthålla gränser mellan arbete och fritid. Bara en sådan sak som att inte alla lärare har en arbetsmobil och därför kan känna sig pressade att lämna ut sitt privata nummer är en sådan aspekt.
Eva Klope hoppas att projektet ska bidra till bättre förståelse för lärares kontakt med föräldrar och hur man kan hantera den för att förebygga att den leder till arbetsrelaterad ohälsa.
– Vårt mål är att lärare ska få en bättre arbetsmiljö.

Henrik Lenngren
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Kolla mobilen på fikarasten är återhämtning enligt unga
Arbetsmiljöarbete • Småprat fungerar som socialt kitt. Men vad händer när vi kollar mobilen på rasten i stället för att prata med kollegorna? Det ska ett forskningsprojekt ta reda på.
-
Mitt svåraste beslut
Arbetsmiljöarbete • Många ställs då och då inför att fatta svåra beslut i jobbet. Beslut som kommer att få stora konsekvenser – inte minst för andra. Här berättar tre personer om sina svåraste beslut.
-
Fler behöver hjälp att lösa konflikter
Arbetsmiljöarbete • Allt fler företag behöver hjälp med att lösa konflikter på arbetsplatsen, enligt Isabelle Wright, psykolog och organisationskonsult på företagshälsan Feelgood.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Trivseln ökar trots oroliga tider
Arbetsklimat • Trots vikande konjunktur och ökning av varsel trivs svenskarna bättre på jobbet än tidigare enligt en ny undersökning.
-
Så hanterar du känslor på jobbet
Arbetsklimat • När känslorna tar överhand utan att vi förstår varför kan de bli ett hinder. Speciellt på en arbetsplats där vi helst inte vill blotta oss med stora känsloutbrott. Lär dig förstå känslor bättre.
-
Bolagsverkets AI-satsning gav bättre arbetsmiljö
AI • Färre monotona arbetsuppgifter och effektivare handläggning. Det blev effekten när Bolagsverket lät artificiell intelligens ta hand om en del av deras ärendehantering.