
Bild: Istock
Jobbförmånerna som uppskattas mest
Publicerat 27 april 2023
Flexibel arbetstid och friskvård är de förmåner vi skattar högst, visar en undersökning från företaget Benify. Men vad bör man tänka på när man förhandlar om förmåner? Caroline Lindeberg som är förhandlare på fackförbundet Akavia ger tips och råd.
När 16 000 medarbetare i privat och offentlig sektor fick frågan om vilka som var deras favoritförmåner kom arbetstid och ledighet på första plats följt av friskvård och pension.
– Det är inte förvånande att det är frihet och ledighet som värderas högst. Att kunna styra den egna arbetstiden är viktigt för många för att få ihop livspusslet, säger Caroline Lindeberg på Akavia.

En löneförmån kan vara ett höj- och sänkbart skrivbord till hemmakontoret, gymtimme på arbetstid, extra pensionsinsättning eller avgift till hunddagiset. Det där lilla extra när man inte kommer längre i löneförhandlingen. Vilken förmån som är bäst beror på var i livet man befinner sig i, enligt henne.
– För den som är ung och ny på arbetsmarknaden är det bättre att satsa på en hög lön för att komma upp i lönenivå än att förhandla till sig förmåner. För den som är äldre och redan har bra lön är det kanske mer värdefullt med ett par extra semesterdagar.
Lägre kostnad för arbetsgivaren
Det är en lägre kostnad för arbetsgivaren att ge en förmån än att höja lönen eftersom de inte betalar sociala avgifter för den. Vissa förmåner finns redan reglerade i kollektivavtalet som föräldralönetillägg, sjuklön, möjlighet att studera med lön från arbetsgivaren och tjänstepension.
– Det ska finnas med i anställningsavtalet vilka förmåner du enskilt förhandlat dig fram till. Och huvudregeln är att först förhandla om lön, därefter om förmåner.
Men det finns förmåner man bör vara försiktig med, säger hon.
– Erbjudanden om aktier och optioner med löfte om utdelning om bolaget går med vinst. Det kan bli värt mycket pengar, det kan också bli värt noll. Det är för risktagare.
Även löneväxling, där en del av lönen sätts av i pension, kan vara en fallgrop. Har lönen inte nått upp till nivån där du slutar tjäna in pengar till den allmänna pensionen kan det i stället minska pensionen.
– Det gäller att hålla koll på värdet för brytpunkten. Dessutom kan man gå miste om sjukpenningsgrundande inkomst, föräldrapenning och del av lönen till allmän pension och tjänstepension.
Hon menar att de kan vara svårt att få grepp om vilka förmåner som finns på ett företag, kanske finns det på hemsidan, intranätet eller hos de fackliga företrädarna. När man söker ett jobb tycker hon att man kan få be att titta på förmånspaketet innan man lämnar löneanspråk.
Glöm inte hemmakontoret
Hur kommer förmånerna då se ut framöver? När Benify i sin undersökning frågade om det fanns förmåner som de som deltog saknade var transportförmåner”, anpassning av hemmakontoret” och förtäringsförmåner (ex frukost på jobbet) de tre största områdena.
Och ska Caroline Lindeberg komma med tips på förmåner handlar det både om hemmakontoret, arbetstid, och lunchkostnad.
– Nu när hybridkontoren är här för att stanna kan en förmån vara en arbetsstol som är bättre än den ordinarie när du jobbar hemifrån eller varför inte en espressomaskin för att kunna dricka gott kaffe även då.
Ett annat tips är Rikskort, som man både kan äta lunch för och handla med i mataffärer. Då betalar man med redan skattade pengar vilket ger mer pengar kvar i plånboken nu när det är kärvare tider för många.
– Kanske kan man som förmån förhandla sig till en arbetstid på färre timmar per vecka, men för full månadslön, med hänvisning till att produktiviteten faktiskt ökar när vi jobbar hemifrån, säger Caroline Lindeberg på Akavia.

Gerd Eriksson
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Jag vill höja chefers arbetsmiljö-självförtroende
Uppdrag • När hon själv blev chef första gången var det chockartat. I dag har Prevents vd Susanna Ribrant betydligt mer erfarenhet och drivs av att stärka chefers självförtroende i arbetsmiljöfrågor.
-
Mellanchefens arbetsmiljöansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • Som mellanchef har du ett ansvar för arbetsmiljöarbetet som är kopplat till att du leder arbetet för din grupp eller avdelning. Dina chefer kan delegera ytterligare uppgifter till dig.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.