
Ett skepp kommer lastat – med apelsiner
De apelsiner och bananer du äter har troligen anlänt till din butik via Helsingborg. Det mesta av den frukt som importeras med båt eller lastbil mellanlandar hos någon av stadens 17 fruktgrossister. Häng med på fruktens resa.
Text: Sven Rosell
Foto: Stefan Lindblom
I Helsingborgs hamn landar en stor del av den frukt och grönsaker som importeras med båt eller lastbil till Sverige. Här arbetar omkring 700 personer på Everfresh – en av stadens största fruktgrossister. Truckarna är ett oumbärligt hjälpmedel när lastpallar ska in och ut. Då och då tar man stickprov för att kontrollera temperaturen på lasten.
I bananavdelningens 37 mogningsrum höjs temperaturen successivt. Efter en mogningsprocess på 5–7 dagar är bananerna klara för leverans till butiker, kiosker och gym. Somliga beställer bananer som fortfarande är delvis gröna medan andra vill ha mogna bananer som kan säljas direkt.
Mognadsgraden vid leverans styrs också av hur långt bort i landet butiken ligger. Den sexgradiga färgskalan på frukten går från grön till helt gul. Mellan varje steg i skalan finns ytterligare flera färgnyanser.
Bananer kräver särskild omsorg. “Bananmästaren” Mihail “Micke” Mastoridis vet det mesta om frukten han ansvarar för. Bananerna behöver syre under mognaden, därför gör Mihail “Micke” Mastoridis hål i plastpåsarna som klasarna ligger i. Bananernas egenskaper skiljer sig åt beroende på i vilket land de odlats. De som kommer från Costa Rica mognar snabbare än de från Ecuador.
Clementiner och apelsiner finns med på i stort sett varenda order som Aref Naseri plockar ihop vintertid. Temperaturen i hallarna för inkommande och utgående ska ligga kring 8 plusgrader, men Aref tycker inte att det är svårt att hålla värmen.
Malin Lindberg planerar och schemalägger lastbilarnas ankomster för att minimera väntetiderna. De första anländer vid femtiden på morgonen och de sista vid tiotiden på kvällen. De mest långväga kör från Turkiet. Antalet lastbilar kan uppgå till ett 60-tal per dag vilket gör Malins och hennes kollegors jobb till ett pussel.
En container med bananer från Costa Rica har just anlänt med lastbil. Bananerna kommer med båt till Helsingborgs hamn och körs därifrån med lastbil till Everfresh. Containern töms på tio minuter.
Feeder-fartyget Ensemble lossas i Helsingborgs hamn. Arbetet går i treskift med elva personer i varje skift. För gänget som jobbar kväll kan passet bli långt. Om ett fartyg anländer sent på kvällen måste skiftet fortsätta jobba under natten. När en container har lyfts av kör dragbilen den till en uppställningsplats i hamnen. Importerad frukt och grönt finns i de vita kylcontainrarna.
Det mesta av den frukt som importeras med båt eller lastbil mellanlandar hos någon av stadens grossister innan leverans ut till butik. Magnus Törnlund dukar upp frukt och grönt i sin Ica-butik i Helsingborg.
– Det är superviktigt att det är snyggt upplagt. Då kan man få höra att “så fint det ser ut här i dag”, säger Magnus.
Mer om Bildreportaget
-

"Det gäller att behålla kylan hela vägen"
Bildreportaget Luleå ena dagen och Göteborg nästa. Som hockeydomare befinner man sig ständigt på bortaplan. På isen krävs hökblick, sekundsnabba beslut och förmågan att behålla kylan när det hettar till. Varje domslut granskas av kritiska åskådare både på plats och hemma i tv-soffan. – Vi måste behandla varje match som att det är en VM-final, säger SHL-domaren Mikael Holm.
-

Bland knaggrockor och blåprickiga solbadare
Bildreportaget ”Jag tycker vi har världens häftigaste djur här”, säger akvarieteknikern Roger Jansson som arbetat på Havets Hus i Lysekil i trettio år. Här görs allt från att ta hand om vilsna sillgrisslor och förbereda hajar för utsläpp till att göra experiment tillsammans med skolbarn.
-

Laffas känsla för snö
Bildreportaget Det är tidig lördagsmorgon och ljuskäglorna från en ensam pistmaskin rullar över Åreskutans brant. Lars ”Laffa” Mattsson tillhör en liten yrkesgrupp vars arbetsinsats sällan uppmärksammas men som dagligen uppskattas av glada skidåkare.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-

"Det gäller att behålla kylan hela vägen"
Bildreportaget Luleå ena dagen och Göteborg nästa. Som hockeydomare befinner man sig ständigt på bortaplan. På isen krävs hökblick, sekundsnabba beslut och förmågan att behålla kylan när det hettar till. Varje domslut granskas av kritiska åskådare både på plats och hemma i tv-soffan. – Vi måste behandla varje match som att det är en VM-final, säger SHL-domaren Mikael Holm.
-

I ambulansen blir hennes diagnoser en styrka
Arbetsmiljöarbete För ambulanssjuksköterskan Ronja Olsson är adhd inte ett hinder utan en tillgång. Hon är en av sjuksköterskorna i en ny studie som beskriver hur diagnoser som adhd och autism kan ge unika styrkor i vården.
-
Vill du bli lyckligare? Småprata!
Krönika Det finns få saker som gör mig på bättre humör än att vara ute och föreläsa. Missförstå mig rätt – jag uppskattar min stillsamma vardag som författare och psykolog med mobilspel och träningspass på lunchen. Men när jag sitter och rör om i kaffet under ännu ett ensamt trefika, tänker jag ofrånkomligen på den där forskningsöversikten i Nature.





