Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljömyndigheter slås ihop

Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.

Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, med säte i Gävle, invigdes 2018 som ett resultat av en statlig utredning. Uppdraget för den nya myndigheten var bland annat att samla och sprida kunskap om arbetsmiljö, ta fram riktlinjer till företagshälsovården och stärka Sveriges internationella arbetsmiljöarbete.

Men bara fem år senare föreslår regeringen nu att Mynak ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. I en debattartikel i Dagens Nyheter, skriver finansminister Elisabeth Svantesson (M), att antalet myndigheter bör minska med anledning av det tuffa ekonomiska läget.

Om Arbetsmiljöverkets anslag ska räcka för att ta in Mynaks verksamhet nästa år framgår inte av budgetpropositionen.

– Vi väntar på ett uppdrag från regeringen om hur det här ska genomföras. Enligt budgetpropositionen avser regeringen att lämna ett uppdrag om att ta fram ett förslag på hur sammanslagningen ska genomföras, säger Erna Zelmin avgående generaldirektör för Arbetsmiljöverket till tidningen Arbetarskydd.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Mer om arbetsmiljö