Hoppa till huvudinnehållet
AI

Arbetsgivare inte oroliga för AI

Hälften av Sveriges arbetsgivare tror att AI kommer leda till fler jobb snarare än färre. Mest optimistiska är arbetsgivarna inom telekom och media. Det visar en undersökning från Manpower.

Nästan hälften av arbetsgivarna i Sverige, 48 procent, uppger att användningen av AI kommer leda till fler jobb inom företaget. 17 procent tror att AI kommer leda till färre jobb och 27 procent tror inte det kommer påverka antalet jobbtillfällen alls. Det visar en undersökning från Manpower där 763 svenska arbetsgivare deltagit.

– AI kan öppna många nya möjligheter för svenska företag. Genom att använda ny teknologi kan arbetsgivarna inte bara effektivisera sina processer, utan också frigöra tid för medarbetarna att fokusera på mer värdeskapande uppgifter. Mitt råd till arbetsgivare som är nyfikna på AI är att integrera verktygen gradvis och att lägga stort fokus på kompetensutveckling, säger Per Johansson, vd på Manpower i en kommentar.

Mest optimistiska är arbetsgivarna inom telekom- och mediebranscherna, där 58 procent uppger att de sannolikt kommer att rekrytera medarbetare till följd av AI. Även arbetsgivarna inom transport-, logistik- och fordonsbranschen samt hälsa och sjukvård tror på fler jobb till följd av AI. Globalt uppger 58 procent av företagen att AI kommer att leda till fler jobb.

TIPS

Fem tips för att integrera AI på arbetsplatsen

 1. Identifiera behov och möjligheter
  Börja med att identifiera vilka processer och uppgifter som kan effektiviseras genom AI, samt vilket mervärde teknologin kan tillföra verksamheten.
 2. Satsa på utbildning
  Investera i kompetensutveckling för att öka medarbetarnas förståelse och kunskap kring AI, så att de kan arbeta effektivt med den nya teknologin.
 3. Integrera gradvis
  Implementera AI gradvis för att undvika stora störningar i arbetsflödet och ge medarbetarna möjlighet att anpassa sig till de nya verktygen på bästa sätt.
 4. Värna om etiken
  Var noga med att följa etiska riktlinjer och lagar kring dataskydd när ni integrerar AI på arbetsplatsen.
 5. Se möjligheterna
  Använd AI som ett verktyg för att frigöra tid och resurser, och på så sätt skapa förutsättningar för fler och nya typer av jobb.

Källa: Manpower

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om AI

Senaste om Mer om arbetsmiljö