Bild: Istock
Ny tjänst ska göra cykelpendlingen säkrare
Publicerat 26 mars 2022
Varje dag görs en miljon cykelresor i Sverige, många av dem till och från jobbet. Samtidigt är cyklister den grupp som är värst drabbad vad det gäller allvarliga trafikskador. Nu kommer en tjänst som ger förslag på den säkraste cykelvägen.
Den som ska cykla från en plats till en annan använder sig ofta av kart-appar för att hitta en bra resväg. Då får man oftast förslag på den snabbaste cykelvägen.
– För den som cyklar är det kanske inte alltid snabbaste vägen som är väsentlig utan i stället den säkraste vägen. Den tjänst vi utvecklat ger förslag på vägar som undviker de mest olycksdrabbade platserna för cyklister, säger Sonja Lakner som är VD på teknik- och innovationsföretaget Futurice som tagit fram ”The Safe Route”
”The Safe Route” är en karttjänst på webben som baseras på information från Transportstyrelsens databas om vilka korsningar och vägsträckor som är mest olycksdrabbade för cyklister. Än så länge går karttjänsten bara att använda i Stockholm, eftersom det är flest som cyklar där och det finns bäst data att tillgå.
– I framtiden skulle vi även vilja ha med flödesstatistik på vissa vägar och information om olyckor och pågående vägarbeten. Men det hänger på hur mycket data i realtid vi kan få tillgång till.
Nyligen släpptes en rapport från International Transport Forum där man uppmanar aktörer i OECD-länderna, däribland Sverige, att börja använda tillgänglig data för att skapa prototyper på lösningar som kan rädda liv i trafiken. Dessutom finns visioner och målsättningar runt om i landet om att fler ska cykla för både folkhälsans och miljöns skull. I Stockholms läns regionala cykelplan är målsättningen att 20 procent ska ta cykeln till jobbet år 2030.
– En annan aspekt på hur man ska stimulera fler att cykla är att göra cykelbanorna säkrare. Många är rädda för att cykla i stan och senaste åren har elcyklarna i Stockholm drivit upp tempot på cykelbanorna, säger Sonja Lakner.
2 000 cyklister skadas allvarligt i trafiken vare år, och enligt statistik från statens väg- och trafikforskningsinstitut är 81 procent av dem i tättbebyggt område. Statistiken visar också att många av olyckorna sker på gång- och cykelvägar.
– ”The Safe Route” är inte hela lösningen för att minska olyckorna, men det är ett nytt sätt att tänka kring säkerhet i trafiken. I slutändan kan det rädda liv, säger Sonja Lakner.
Gerd Eriksson
Mer om Säkerhet
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
-
Så skyddar du dig mot blixten på utejobbet
Säkerhet • Verner Cooray, expert på åska, tipsar om vad man ska tänka på om man jobbar utomhus och blir överraskad av åska.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mobilförbud blev merarbete för lärarna
Arbetsmiljöarbete • Mobilförbud i skolan har flera positiva effekter men innebär också ytterligare en arbetsuppgift som läggs på en redan överbelastad lärarkår enligt högstadieläraren och huvudskyddsombudet Madeleine Wallin.
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.