Konstföreningar bidrar till trivsel på jobbet
Publicerat 13 januari 2022
Konst och kultur kan vara ett sätt att öka trivseln på jobbet. Cirka 300 arbetsplatser i Sverige har konstföreningar knutna till Riksförbundet Sveriges Konstföreningar. En av dessa är LKAB:s konstförening med 1 850 medlemmar.
LKAB:s konstförening i Kiruna och Narvik har drygt 1 100 medlemmar och i Malmberget och Luleå finns ytterligare 750 medlemmar. Föreningen består både av anställda hos LKAB och pensionerade medarbetare. Totalt är hela 30 procent av LKAB:s anställda är medlemmar i någon av föreningarna.
– Vi ses främst under den årliga utlottningen och vinstutdelningen. Det har alltid varit ett uppskattat mingel bland medlemmarna, men tyvärr har Corona ställt till det och vi inte haft samma möjlighet att ses under pandemin. Vi hoppas kunna ta igen det i år, säger Laura Rivanti, som är ordförande i föreningen.
Ett sätt att stötta lokala konstnärer
Hon ser föreningen som en möjlighet för medlemmarna att ta del av nya konstnärskap och det lokala kulturlivet. Men det är också ett sätt att främja den sociala samvaron på arbetsplatsen.
– Dessutom bidrar vi med ökad trivsel på arbetsplatsen eftersom vi hänger upp och ställer ut all den konst och de hantverk som senare lottas ut, så att de anställda kan se den under året.
En annan viktig uppgift är att stötta lokala konstnärer och konsthantverkare, säger Laura Rivanti.
– Under pandemin har det känts extra viktigt att stötta lokalt hantverk och konst. Vi har även uppmärksammat våra lokala konstnärer och hantverkare via något vi kallar "Månadens konst". Det innebär att ett konstverk väljs ut och visas upp på LKAB:s intranät och i personalrestaurangen.
Lång tradition
De första konstföreningarna i Sverige bildades på 1940-talet och hade som syfte att "erbjuda arbetarna ett stimulerande och icke-passiviserande, avbrott i en monoton och tung arbetsvardag". Den allra första konstföreningen bildades CAP fabriker i Göteborg och följdes av en rad andra runtom i Sverige. SKF konstförening, som startade 1941 i Göteborg, är landets äldsta arbetsplatskonstförening som är verksam än i dag.
Konstlotterier brukar vara höjdpunkten i många föreningar. Men det är också vanligt att arrangera besök på utställningar eller att konst ställs ut på arbetsplatsen. Konstresor, museibesök, ateljébesök och föreläsningar är andra vanliga aktiviteter.
Karin Cedronius
Mer om Må bra
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Utomhusjobb ger återhämtning
Kontor • Kontorsarbete behöver inte vara synonymt med att sitta inne framför en skärm, enligt Charlotte Petersson Troije som skrivit världens första avhandling om utomhuskontor.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Konflikter på jobbet kostar miljonbelopp
Arbetsklimat • En vanlig föreställning om konflikter är att de bara drabbar dem som bråkar. Men faktum är att en konflikt mellan två medarbetare påverkar hela arbetsplatsen och kostnaderna kan bli mycket höga om de får fortgå, enligt organisationskonsulten Sofia Lundahl.
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Han vill peppa till karriärbyte mitt i livet
Generationer • Många tror att det är för sent att utvecklas i karriären efter 40. I sin nya bok visar Nicolas Jacquemot hur man kan bryta gamla föreställningar och hitta nya vägar.