Konstföreningar bidrar till trivsel på jobbet
Publicerat 13 januari 2022
Konst och kultur kan vara ett sätt att öka trivseln på jobbet. Cirka 300 arbetsplatser i Sverige har konstföreningar knutna till Riksförbundet Sveriges Konstföreningar. En av dessa är LKAB:s konstförening med 1 850 medlemmar.
LKAB:s konstförening i Kiruna och Narvik har drygt 1 100 medlemmar och i Malmberget och Luleå finns ytterligare 750 medlemmar. Föreningen består både av anställda hos LKAB och pensionerade medarbetare. Totalt är hela 30 procent av LKAB:s anställda är medlemmar i någon av föreningarna.
– Vi ses främst under den årliga utlottningen och vinstutdelningen. Det har alltid varit ett uppskattat mingel bland medlemmarna, men tyvärr har Corona ställt till det och vi inte haft samma möjlighet att ses under pandemin. Vi hoppas kunna ta igen det i år, säger Laura Rivanti, som är ordförande i föreningen.
Ett sätt att stötta lokala konstnärer
Hon ser föreningen som en möjlighet för medlemmarna att ta del av nya konstnärskap och det lokala kulturlivet. Men det är också ett sätt att främja den sociala samvaron på arbetsplatsen.
– Dessutom bidrar vi med ökad trivsel på arbetsplatsen eftersom vi hänger upp och ställer ut all den konst och de hantverk som senare lottas ut, så att de anställda kan se den under året.
En annan viktig uppgift är att stötta lokala konstnärer och konsthantverkare, säger Laura Rivanti.
– Under pandemin har det känts extra viktigt att stötta lokalt hantverk och konst. Vi har även uppmärksammat våra lokala konstnärer och hantverkare via något vi kallar "Månadens konst". Det innebär att ett konstverk väljs ut och visas upp på LKAB:s intranät och i personalrestaurangen.
Lång tradition
De första konstföreningarna i Sverige bildades på 1940-talet och hade som syfte att "erbjuda arbetarna ett stimulerande och icke-passiviserande, avbrott i en monoton och tung arbetsvardag". Den allra första konstföreningen bildades CAP fabriker i Göteborg och följdes av en rad andra runtom i Sverige. SKF konstförening, som startade 1941 i Göteborg, är landets äldsta arbetsplatskonstförening som är verksam än i dag.
Konstlotterier brukar vara höjdpunkten i många föreningar. Men det är också vanligt att arrangera besök på utställningar eller att konst ställs ut på arbetsplatsen. Konstresor, museibesök, ateljébesök och föreläsningar är andra vanliga aktiviteter.

Karin Cedronius
Mer om Må bra
-
Chilla – det gillar hjärnan
Må bra • Ha inte dåligt samvete om du då och då hamnar i soffan framför en tv-serie. Att chilla eller slappa är helt nödvändigt för att kropp och hjärna ska må bra och vi ska få till en bra balans i livet, säger hjärnforskaren Sissela Nutley.
-
Det kan du använda ditt friskvårdsbidrag till
Må bra • Arbetsliv reder ut vad du kan använda friskvårdsbidraget till – och vad du inte får använda det till.
-
Träning på jobbet aktiverar soffpotatisar
Må bra • Med friskvårdsbidrag når arbetsgivarna oftast bara de som redan tränar regelbundet. Genom träning på arbetstid däremot kan man nå fler, enligt Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.
-
Företagen brister i rutiner kring teknikstress
Digitalisering • En granskning avslöjar att många företag inte arbetar med att motverka teknikstress och andra risker med digitala arbetssätt. Av 1 500 kontrollerade arbetsplatser saknar en fjärdedel nödvändiga rutiner.
-
Så hanterar du mikrostyraren på jobbet
Arbetsklimat • Mikrostyrning på arbetsplatsen kan avslöja djupare utmaningar än bara en besatthet med detaljer. Thomas Jordan, expert på arbetsplatskonflikter, pekar på orsaker som bristande ledarskap och individens tidigare bagage.