Hoppa till huvudinnehållet
Må bra

Konstföreningar bidrar till trivsel på jobbet

Konst och kultur kan vara ett sätt att öka trivseln på jobbet. Cirka 300 arbetsplatser i Sverige har konstföreningar knutna till Riksförbundet Sveriges Konstföreningar. En av dessa är LKAB:s konstförening med 1 850 medlemmar.

LKAB:s konstförening i Kiruna och Narvik har drygt 1 100 medlemmar och i Malmberget och Luleå finns ytterligare 750 medlemmar. Föreningen består både av anställda hos LKAB och pensionerade medarbetare. Totalt är hela 30 procent av LKAB:s anställda är medlemmar i någon av föreningarna.

– Vi ses främst under den årliga utlottningen och vinstutdelningen. Det har alltid varit ett uppskattat mingel bland medlemmarna, men tyvärr har Corona ställt till det och vi inte haft samma möjlighet att ses under pandemin. Vi hoppas kunna ta igen det i år, säger Laura Rivanti, som är ordförande i föreningen. 

Ett sätt att stötta lokala konstnärer

Hon ser föreningen som en möjlighet för medlemmarna att ta del av nya konstnärskap och det lokala kulturlivet. Men det är också ett sätt att främja den sociala samvaron på arbetsplatsen.

– Dessutom bidrar vi med ökad trivsel på arbetsplatsen eftersom vi hänger upp och ställer ut all den konst och de hantverk som senare lottas ut, så att de anställda kan se den under året.

En annan viktig uppgift är att stötta lokala konstnärer och konsthantverkare, säger Laura Rivanti.

– Under pandemin har det känts extra viktigt att stötta lokalt hantverk och konst. Vi har även uppmärksammat våra lokala konstnärer och hantverkare via något vi kallar "Månadens konst". Det innebär att ett konstverk väljs ut och visas upp på LKAB:s intranät och i personalrestaurangen.

Lång tradition

De första konstföreningarna i Sverige bildades på 1940-talet och hade som syfte att "erbjuda arbetarna ett stimulerande och icke-passiviserande, avbrott i en monoton och tung arbetsvardag". Den allra första konstföreningen bildades CAP fabriker i Göteborg och följdes av en rad andra runtom i Sverige. SKF konstförening, som startade 1941 i Göteborg, är landets äldsta arbetsplatskonstförening som är verksam än i dag.

Konstlotterier brukar vara höjdpunkten i många föreningar. Men det är också vanligt att arrangera besök på utställningar eller att konst ställs ut på arbetsplatsen. Konstresor, museibesök, ateljébesök och föreläsningar är andra vanliga aktiviteter.

bild på Karin Cedronius

Karin Cedronius

Mer om Må bra

Senaste om Mer om arbetsmiljö