Hoppa till huvudinnehållet
Servitrisen och skyddsombudet Anna Hjortheden

Anna Hjortheden är skyddsombud på restaurang Sturehof i Stockholm

Bild: Martina Holmberg

Uppdrag

”Jag säger alltid vad jag tycker och tänker”

Med sina 26 år som servitris på restaurang Sturehof i Stockholm är Anna Hjortheden ett unikum. Hon verkar i en bransch med många unga och där personalomsättningen är stor. Hennes drivkraft som skyddsombud är att folk ska hålla ett helt arbetsliv. 

FAKTA
Namn: Anna Hjortheden 
Ålder: 49 år
Drivkraft som skyddsombud: Vi ska hålla ett helt arbetsliv. Roligt att få en inblick i verksamheten, träffa ägarna, se det ekonomiska och vara med och påverka.
Fritid: Resor
Favoriträtt: Svenska klassiker och mexikansk mat.

Just nu skulle Anna Hjortheden kunna jobba fackligt både natt och dag eftersom hon också är regionalt skyddsombud. Arbetsplatsbesöken avlöser varandra för att stämma av hur det ligger till med arbetsmiljöarbetet och om de ansvariga har rätt utbildning. 

– Jag är chockad över vad jag kan få se när jag kommer ut, jag behöver göra återbesök på så otroligt många ställen eftersom de saknar ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Då är det i en bransch där det finns risker med både fritöser och tryckkokare. Det är som att få köra bil utan körkort.

Har jobbat på Sturehof ett kvarts sekel

Hennes egen arbetsplats är en klassisk restaurang med anor från 1800-talet som bytt skepnad många gånger. Hon har jobbat där ett kvarts sekel och trivs, det beror på restaurangen i sig, menyn, gästerna och kollegorna. För sju år sedan bildade de fackklubb och hon var drivande. Sen var steget inte långt till uppdraget som skyddsombud.

–  Jag hade egentligen jobbat som skyddsombud utan att formellt vara det. Men det var roligt att få göra det med arbetsmiljölagen och olika föreskrifter i ryggen och att få utbildning om arbetsmiljö. Jag är en person som alltid sagt vad jag tycker och tänker, kollegorna vet att jag agerar direkt om de kommer till mig.

Det jobbar 130 personer på Sturehof; nissar, servis, bartendrar, diskare, kockar med flera. Frågorna de drev till en början handlade om ljudnivå, hala golv och konflikthantering. Och arbetsmiljöarbetet är ett pågående arbete som aldrig tar slut, menar Anna Hjortheden. 

– Samarbetet med restaurangcheferna har varit bra under åren. Men jag tyckte att facket var så arga när jag var yngre och kände att jag som skyddsombud fick mer uträttat när jag jobbade tillsammans med arbetsgivaren för att förändra med ett mildare tonläge.

Hon har drivit frågan om arbetsskor till de som jobbar i köket, fått till en riskbedömning av golven och numer sitter det också ljuddämpande plattor i taken för akustikens skull. Något som både personal och gäster påpekade. 

– Även om jag periodvis varit ensam som skyddsombud så är det ett gott samarbete med den fackliga klubben på Sturehof. Vi har fått mycket gjort tillsammans. Dels för att vår arbetsgivare har förstått vikten av en bra arbetsmiljö, dels för att vi lagt ner många timmars arbete.

Branschen måste få ett gott rykte

Restaurangbranschen tappade mycket kompetens under pandemin. De unga hittade andra jobb där det kunde få heltidsanställning. Därför är det kris på väldigt många restauranger nu, det saknas personal till att hacka lök och flambera pepparstek. Och allt däremellan.

För att unga ska vilja komma tillbaka och stanna måste branschen få ett gott rykte.

– Att fokusera på arbetsmiljö och bra arbetsvillkor är en del, att satsa på ledarskap och att se till att ha kollektivavtal är andra delar, säger hon.

Anna Hjortheden tycker att det är roligt att ha varit i branschen länge och att ha jobbat på samma ställe. När huset där Sturehof ligger var rivningshotat för fem år sedan var hon med och demonstrerade. Både huset och restaurangen är kvar.

I stället blev det utbyggnad och renovering av restaurangen och det var möten innan så att frågan om akustik, ergonomi och bra arbetsmiljö inte glömdes bort.

Tunga tallrikar

– Vi har också gjort riskbedömningar av det nya porslinet med ansvariga för avdelningen.  Då insåg vi att den tallrik som vi skulle servera en av våra mest populära rätter på var väldigt otymplig, så vi valde en annan.

Arbetsmiljöverket var här en gång och vägde tallrikarna när det var mat på dem, det visade sig att en tallrik med fisk och tillbehör vägde 2,1 kilo. Hon brukar uppmana de som är unga att inte ta fler vinflaskor än de kan bära och hellre gå en extra gång eller ta en vagn. De kan tycka att det är omständligt och tar tid, men hon säger till dem att de ska hålla ett helt arbetsliv.

– Vi är inte perfekta än på Sturehof, men vi är på god väg. Under introduktionen av nya medarbetare är vi noga med att säga att det finns ett fackligt skyddsombud och facklig klubb. Vi säger också att de alltid kan vända sig till närmsta chef, säger Anna Hjortheden. 

ANNA HJORTHEDENS TIPS

För ett lyckat arbetsmiljöarbete

  1. Ha regelbundna möten, sätt upp mål som till exempel att göra medarbetarundersökningar och sedan åtgärda negativa svar tillsammans med arbetsgivaren. 
  2. Satsa på utbildning. I min bransch finns det både fysiska och digitala utbildningar om alkohol, droger och kränkningar, för att nämna några.
  3. Om det inte händer nåt av det som chefen lovat, gör en begäran om arbetsmiljöåtgärd – en 6:6:a till Arbetsmiljöverket – läs på om vad som gäller då. 
  4. Du är aldrig ensam, det finns alltid en mentor i facket eller andra som jobbar för samma sak. Ta stöd av dem. 
bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Uppdrag

Senaste om Mer om arbetsmiljö