Bild: Britt Mattsson
Säkerhet är första punkt på varje möte
Publicerat 19 mars 2021
När hon blev huvudskyddsombud på Sandvik Coromant år 2007 stod arbetsmiljöfrågor inte särskilt högt på agendan. Men det senaste decenniet har det skett en stor attitydförändring, säger Agneta Strand som fick Prevents arbetsmiljöstipendium 2020.
Agneta Strand hade jobbat som maskinoperatör på Sandvik Coromant i Sandviken i tolv år när hon 2007 blev vald till huvudskyddsombud. När hon tänker tillbaka känns det länge sedan.
– Jag känner helt enkelt inte igen mig. Tanken hos de flesta då var att om man jobbar på en verkstad så gör man sig illa då och då. Om någon chef följde med på skyddsronden funderade hen säkert vad sjutton det här skulle vara bra för, säger hon.
På den tiden följdes inte olyckor upp. Inte heller gick man till botten med vad man kunde göra för att olyckorna inte skulle inträffa igen.
– De som skadade sig fick gå till sjukstugan eller plåstra om sig själv, förklarar Agneta Strand.
År 2007 fick hon tillsammans med en nyanställd arbetsmiljöingenjör chansen att bygga upp en hel organisation runt frågor om arbetsmiljö, hälsa och säkerhet. Steg för steg har de sedan dess fått med alla på företaget genom att hålla utbildningar och föredrag samt pratat med chefer och medarbetare om hur de vill att arbetsplatsen ska se ut.
– Vilka risker kan vi eliminera? Vilka risker kan vi undvika genom att ha rätt skyddsutrustning till hands? Vi har betat av område efter område och jobbat vidare med insikten att vi aldrig kommer bli klara eller nöjda. Med utvecklingen inom industrisektorn kommer hela tiden nya risker, säger Agneta.
Hon erkänner att hon var lite skakis när hon för första gången skulle ställa sig inför en massa industriarbetare, många ur den äldre generationen, och prata arbetsmiljö och skyddsutrustning.
– Men jag har aldrig någonsin träffat på någon som inte har uppskattat det jag har förmedlat varken bland chefer eller medarbetare. Jag tror att kollegorna uppskattade att någon äntligen brydde sig om deras arbetsplats, och att vi började lyfta dessa frågor.
2020 tilldelades Agneta Strand Arbetsmiljöstipendiet, ett pris som delas ut av Prevent till ett skyddsombud som är verksamt i ett privat företag och som aktivt arbetar för att utveckla och förbättra arbetsmiljön. Enligt juryn har Agneta Strand ett stort engagemang i arbetsmiljöfrågor.
– Sandviks ledning tar arbetsmiljö på stort allvar. De ger oss tid och resurser att jobba med detta. Vi har sett att arbetet vi gjort tillsammans gett jättefina resultat och det sporrar både oss och ledningen att jobba vidare.
Dagens arbetsmiljöutmaningar handlar främst om omorganisationer och personalneddragningar, säger Agneta Strand.
– I och med att alla företag känner av de allt tätare konjunktursvängningarna så kommer oron och det dåliga psykiska måendet som ett brev på posten efter varje svängning. Där har alla företag en stor utmaning framöver.
Precis som för många andra företag har Sandvik påverkats av coronapandemin. Nästan alla tjänstemän har arbetat hemifrån, samtidigt som verkstadspersonalen har varit på plats på arbetsplatsen.
– Vi har tagit beslut om tuffa restriktioner för de som är på plats och vilka som överhuvudtaget får komma till oss i våra lokaler. Vi försöker hitta på lite bus och lite kul emellanåt här på verkstaden. Men först gör vi en riskanalys och coronasäkrar kulbuset. På så sätt håller vi modet uppe, säger Agneta Strand.
Prissumman på 15 000 kronor sitter på kontot och väntar på att bli använd, som hon uttrycker det.
– Kanske blir det en studieresa med skyddsombuden eller en utbildning som utvecklar mina alltför små kunskaper i kemikalieträsket. Jag gillar inte kemikalier och skulle helst se att vi klarade oss utan dem.
För ett lyckat arbetsmiljöarbete
- Det är väldigt viktigt att företaget och arbetsledningen förstår vikten av ett bra systematiskt arbetsmiljöarbete. De sitter på de slutliga besluten och kan resurssäkra både ekonomiskt och ge tiden till arbetet.
- Ha arbetsmiljö och säkerhet med som första punkt på varje möte.
- Visa tydligt att dörren är öppen hos både chefer och skyddsombud så att alla törs slinka in och snacka förbättringar och arbetsmiljö.
Henrik Lenngren
Mer om Uppdrag
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • Onemeds lager i Göteborg motsvarar en yta om fyra fotbollsplaner och totalt arbetar 220 lagerarbetare här med att förse sjukvården med medicinskt material. En av dem är Joakim Andersson, som i rollen som skyddsombud bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
-
”Det går att påverka”
Uppdrag • Sluta aldrig ifrågasätta. Det har varit en röd tråd i arbetsmiljöarbetet för Dora Varga Karlsson, som i år tilldelades Prevents Arbetsmiljöstipendium.
-
Han leder med kraft och empati
Chef • Jacques Mwepu basar över Sveriges största kriminalvårdsanstalt, Kumla, där de intagna just nu både blir fler och allt yngre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • Onemeds lager i Göteborg motsvarar en yta om fyra fotbollsplaner och totalt arbetar 220 lagerarbetare här med att förse sjukvården med medicinskt material. En av dem är Joakim Andersson, som i rollen som skyddsombud bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Experten om mobbning på jobbet
Mobbning • Linda Magnusson Hanson, forskare och docent vid Stressforskningsinstitutet, reder ut vad forskningen säger.