Vårdanställda råkar oftast ut för våld på jobbet
Publicerat 28 september 2021
Kvinnliga vårdanställda är den grupp som är mest utsatta för hot och våld på arbetet. Det visar en rapport från Afa Försäkring.
Cirka sju procent av de allvarliga arbetsolyckorna är kopplade till hot och våld. Värst utsatta är undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter.
– De utsätts ofta för hot och våld från brukare eller patienter. För dem var risken 0,6 allvarliga olycksfall per 1 000 sysselsatta. Det innebär att dessa yrkesgrupper ligger över genomsnittsrisken, som är 0,2 allvarliga hot- eller våldolyckor per 1 000 sysselsatta, säger Anna Weigelt, chef för Analysavdelningen på Afa Försäkring i en kommentar.
Kvinnor drabbas i betydligt större utsträckning än män av hot och våld på jobbet. 11 procent av de allvarliga olycksfall som kvinnor råkar ut för beror på hot och våld, medan motsvarande siffra för män är 4 procent.
En konkret händelse som tas upp i rapporten är en kvinnlig vårdanställd som blev attackerad av en brukare och som fick 15-20 knytnävsslag mot huvud, nacke och hals. En kollega grep in, men händelsen resulterade i en lång sjukskrivning.
Butikssäljare, yrkesförare, poliser, väktare och kriminalanställda är exempel på andra våldsutsatta yrkesgrupper.
Ladda ner rapporten: ”Hot och våld på den svenska arbetsmarknaden”

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Hot och våld
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Missnöjda studenter hotar sina lärare
Hot och våld • Fyra av tio forskare och lärare vid högskolan har utsatts för trakasserier och hot, visar en ny studie. Oftast är det studenter som ligger bakom hoten.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.