Arbetssjukdomar tas med i nollvision
Publicerat 11 februari 2021
Regeringen utökar sin nollvision mot dödsolyckor till att även omfatta annan arbetsrelaterad dödlighet, såsom sjukdom, ohälsosam stress, cancer och suicid. Det framkom i dag när regeringen presenterade sin nya arbetsmiljöstrategi.
– Långt fler människor dör i arbetssjukdomar än i arbetsolyckor. Vi vet också att arbetssjukdomar ökar och skördar fler liv. Därför uttökar nu regeringen sin nollvision till att även omfatta arbetssjukdomar, sa Eva Nordmark när hon preseterade regeringens arbetsmiljöstrategi på ett seminarium arrangerat av AFA Försäkring.
Hur den uttökade nollvisionen ska se ut i praktiken förklarade inte Eva Nordmark. Men till tidiningen Arbetsvärlden säger hon att regeringen vill öka kunskapen om den arbetsrelaterade ohälsan samt öka åtgärderna. Det kan till exempel handla om att använda sanktionsavgifter mot arbetsgivare som inte gör tillräckligt för attt förebygga ohälsa.
Den nya arbetsmiljöstrategin tar också fasta på hur arbetslivet har förändrats under coronapandemin med ökat distansarbete.
– Oavsett om arbetet sker via en app eller från köksbordet ska det inte råda något tvivel om vem som har ansvarig för arbetsmiljön. Det är viktigt att tydliggöra det, sa Eva Nordmark.
Dessutom ska arbetsmiljölagen ses över ur ett jämställdhetsperspektiv. När den skrevs på 1970-talet såg arbetslivet annorlunda ut än idag. Även om lag och regler har uppdaterats under åren anser regeringen att det kan finnas anledning att se över hur regelverket kan förbättras för att stärka arbetsmiljön i kvinnodominerade sektorer.
Regeringens nya arbetsmiljöstrategi
Arbetsmiljöstrategin som ska löpa från 2021–2025 innehåller fyra prioriterade områden:
- Ett hållbart arbetsliv Alla ska kunna, orka och vilja jobba ett helt arbetsliv.
- Ett hälsosamt arbetsliv Arbetslivet ska bidra till utveckling och välbefinnande.
- Ett tryggt arbetsliv Ingen ska riskera liv eller hälsa på grund av jobbet.
- En arbetsmarknad utan brott och fusk En bristfällig arbetsmiljö aldrig ska vara ett konkurrensmedel.
Arbetsmiljöverket och Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) har i uppdrag att ta fram handlingsplaner utifrån strategin.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Forskare kartlägger hotellstäd genom att testa själva
Arbetsmiljöarbete • Att städa på hotell är fysiskt krävande och samtidigt finns en förväntan att de som gör jobbet ska synas och märkas så lite som möjligt. Nu kartlägger forskare i Dalarna hotellstädarnas arbete genom att själva utföra det.
-
Studenters arbetsmiljö i fokus
Arbetsmiljöarbete • Stress och bristande stöd är vanliga orsaker till psykisk ohälsa bland studenter. För att arbetsmiljön ska bli bättre och för att öka delaktigheten har en ny handbok som riktar sig till studerandeskyddsombud tagits fram.
-
Många risker när solceller monteras
Säkerhet • Fack och arbetsgivare jobbar nu tillsammans för att öka säkerheten för dem som monterar solceller, ett arbete som innebär många risker.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mönsterarbetsplatsen
Bildreportaget • Ulricehamns tapetfabrik är en av få kvarvarande tapetfabriker i Sverige. Här betyder medarbetarnas känsla för färg och form allt och målet är att skapa en så snäll arbetsplats som möjligt.
-
Varför är det ingen som står upp?
Krönika • Krönika av Tommy Wilèn. Har du sett filmen Döda poeters sällskap? Robin Williams spelar en normbrytande lärare som lär eleverna att tänka själva och stå upp för sina åsikter, vilket tyvärr slutar med att han får sparken. I sista scenen tittar han in i klassrummet för att säga hejdå till sina elever...
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.