
Sant och falskt om synen
Publicerat 28 oktober 2020
FALSKT
Att läsa i dåligt ljus försämrar synen
Det blir svårare att läsa i skum belysning men det försämrar inte synen. Yngre personer behöver inte lika mycket ljus som äldre för att se bra när de läser.
SANT
Att läsa mycket på mobil försämrar synen
Vi behöver växla mellan att titta fokuserat och nära på en skärm och att vara ute i naturligt ljus och titta på långt håll. Ett bra mått är 20–20–20-regeln. Var tjugonde minut behöver vi titta minst 20 sekunder på 20 meters håll. Faktum är att närsyntheten ökar över hela världen på grund av att vi tittar allt mer på skärmar.
FALSKT
Att använda glasögon jämt gör synen sämre
Om ett barn behöver glasögon är det viktigt att de är på för jämnan. Annars kan synfelet förvärras. En vuxen däremot, som har ett etablerat bra seende och som får ett synfel, får inte sämre syn av att ta av glasögonen ibland. Men konsekvensen blir ofta ökad trötthet och huvudvärk.
HALVSANT
Morötter är bra för synen
Morötter, broccoli och grönsaker generellt är bra för ögonen eftersom de innehåller mycket antioxidanter. Mycket tyder på att antioxidanter kan minska åldersförändringar i ögat så som till exempel gula fläcken. Men det går inte att få bättre syn genom att proppa i sig en massa morötter.
Källa: Håkan Broman, Leg Optiker Synsam Group

Marianne Zetterblom
Mer om Må bra
-
Sveriges arbetsplatser ska bli mer cykelvänliga
Må bra • I veckan lanseras satsningen Cykelvänligast som en rad svenska kommuner samt Cykelfrämjandet står bakom.
-
Lärare behöver prioritera sin rösthälsa
Må bra • Många lärare lider av röstbesvär i klassrummen. Men genom att utveckla sin röst och kommunikation finns mycket att vinna.
-
Tjugo minuter utomhus gör underverk på jobbet
Må bra • Att förlägga ett möte till parken utanför kontoret eller ta ett jobbsamtal utomhus kan lyfta hela arbetsdagen och minska stressen.
Senaste om Mer om arbetsmiljö
-
Här är Ekot
Bildreportaget • Vi har alla hört rösterna som troget ger oss de senaste nyheterna. Vi har kikat in bakom kulisserna på Sveriges Radios snart 85-åriga nyhetsredaktion.
-
Så skapas trygga intimscener
Arbetsmiljöarbete • Det finns två certifierade intimitetskoordinatorer i Sverige. Deras jobb är att skapa trygghet och struktur under arbetet med intimscener på scen och filmduk.
-
Det börjar med alldeles för många koppar kaffe
Krönika •