Hoppa till huvudinnehållet
Må bra

Sant och falskt om synen

FALSKT
Att läsa i dåligt ljus försämrar synen
Det blir svårare att läsa i skum belysning men det försämrar inte synen. Yngre personer behöver inte lika mycket ljus som äldre för att se bra när de läser.

SANT
Att läsa mycket på mobil försämrar synen
Vi behöver växla mellan att titta fokuserat och nära på en skärm och att vara ute i naturligt ljus och ­titta på långt håll. Ett bra mått är 20–20–20-regeln. Var tjugonde minut behöver vi titta minst 20 sekunder på 20 meters håll. Faktum är att närsyntheten ökar över hela världen på grund av att vi tittar allt mer på skärmar. 

FALSKT
Att använda glasögon jämt gör synen sämre
Om ett barn behöver glasögon är det viktigt att de är på för jämnan. Annars kan synfelet förvärras. En vuxen däremot, som har ett etablerat bra seende och som får ett synfel, får inte sämre syn av att ta av glasögonen ibland. Men konsekvensen blir ofta ökad trötthet och huvudvärk.

HALVSANT
Morötter är bra för synen
Morötter, broccoli och grönsaker generellt är bra för ögonen eftersom de innehåller mycket antioxidanter. Mycket tyder på att antioxidanter kan minska åldersförändringar i ögat så som till exempel gula fläcken. Men det går inte att få bättre syn genom att proppa i sig en massa morötter.

Källa: Håkan Broman, Leg Optiker Synsam Group

 

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Må bra

Senaste om Mer om arbetsmiljö