
Sant och falskt om synen
Publicerat 28 oktober 2020
FALSKT
Att läsa i dåligt ljus försämrar synen
Det blir svårare att läsa i skum belysning men det försämrar inte synen. Yngre personer behöver inte lika mycket ljus som äldre för att se bra när de läser.
SANT
Att läsa mycket på mobil försämrar synen
Vi behöver växla mellan att titta fokuserat och nära på en skärm och att vara ute i naturligt ljus och titta på långt håll. Ett bra mått är 20–20–20-regeln. Var tjugonde minut behöver vi titta minst 20 sekunder på 20 meters håll. Faktum är att närsyntheten ökar över hela världen på grund av att vi tittar allt mer på skärmar.
FALSKT
Att använda glasögon jämt gör synen sämre
Om ett barn behöver glasögon är det viktigt att de är på för jämnan. Annars kan synfelet förvärras. En vuxen däremot, som har ett etablerat bra seende och som får ett synfel, får inte sämre syn av att ta av glasögonen ibland. Men konsekvensen blir ofta ökad trötthet och huvudvärk.
HALVSANT
Morötter är bra för synen
Morötter, broccoli och grönsaker generellt är bra för ögonen eftersom de innehåller mycket antioxidanter. Mycket tyder på att antioxidanter kan minska åldersförändringar i ögat så som till exempel gula fläcken. Men det går inte att få bättre syn genom att proppa i sig en massa morötter.
Källa: Håkan Broman, Leg Optiker Synsam Group

Marianne Zetterblom
Mer om Må bra
-
Mjukstarta på jobbet
Må bra • Det kan kännas tungt att komma tillbaka till jobbet efter en lång och skön ledighet. Men det finns knep att ta till för att få en mjukare start på arbetshösten.
-
Fem tips – jobba när alla andra är lediga
Må bra • Det är lätt att tappa motivationen om man jobbar på sommaren när de flesta är lediga. Men det finns knep för att göra det bästa av situationen.
-
Dofter som lindrar stressen
Må bra • Dofter har starka kopplingar till känslor och minnen. Men vilka dofter från växtriket kan få oss att stressa ner? Det har en grupp forskare tagit reda på.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.