Så trivs unga på jobbet
Publicerat 29 maj 2020
En majoritet av unga svenskar trivs på jobbet. Men många känner stor otrygghet på arbetsmarknaden i spåren av coronakrisen. Det visar en ny rapport om ungas syn på arbetslivet.
Ibland sägs det att unga trivs med hög flexibilitet på arbetsmarknaden, men enligt en ny rapport om ungas syn på arbetslivet vill 82 procent av svenskarna mellan 16 och 30 år ha en tillsvidareanställning. De flesta (67 procent) vill ha en fast arbetsplats med möjlighet att arbeta på distans. Endast 3 procent föredrar att helt arbeta på distans.
Var tredje uppger att de vill arbeta med människor följt av teknik och samhällsutveckling. Åtta av tio säger att det är viktigt att ha ett meningsfullt arbete för att trivas på jobbet. Hela 85 procent säger att de trivs på sitt nuvarande arbete.
– De flesta som trivs på jobbet förklarar det med att de har bra kollegor och en god arbetsmiljö. Just en inkluderande arbetsmiljö, där man blir inbjuden att få ta del av organisationens utveckling, verkar ses som den viktigaste delen i en organisationskultur för de unga, vilket vi ser som positivt, säger Helena Jahncke, chef för forsknings- och utvecklingsverksamheten på AFA Försäkring.
Men undersökningen visar också att andelen unga som känner sig otrygga på arbetsmarknaden har fördubblats de senaste två åren. Coronakrisen påverkar oron i stor utsträckning. Undersökningen, som genomförts sedan 2014, visar att andelen unga som känner sig otrygga har ökat från 19 procent 2018 till 41 procent i år.
Om rapporten
Rapporten Generation jobb – ungas syn på jobb och arbetsmarknad 2020 är genomförd av analys- och kommunikationsbyrån Insight Intelligence med delfinansiering från bland annat AFA Försäkring. Den bygger på svar från 1 000 unga i åldrarna 16–20 år, intervjuade under mars och april 2020. Utöver rapporten satsar AFA Försäkring, på uppdrag av arbetsmarknadens parter, 40 miljoner kronor på ett forskningsprogram, Ung i arbetslivet, där åtta projekt ur ett vetenskapligt perspektiv ska ta reda på hur unga kan få en hälsosam och bra etablering i arbetslivet.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Unga
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.
-
Det gäller på extrajobbet
Unga • För den som är minderårig gäller särskilda regler på jobbet. Det handlar till exempel om vilka arbetsuppgifter som unga får ha och vilka tider på dygnet de får jobba.
-
Ny guide ska stötta unga chefer
Chef • Sverige har lägst andel unga chefer i Europa. Endast var fjärde chef är under 40 år och hälften funderar på att sluta. En ny guide ska att hjälpa organisationer ta vara på de unga cheferna.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.