
Bild: Magnus Andersson
PÅ IVA ställdes allt på sin spets
Publicerat 6 november 2020
I våras prövades Sebastian Geijer hårt i rollen som skyddsombud på IVA-avdelningen vid Universitetssjukhuset i Linköping. Han säger att flertalet av hans kollegor nu känner sig fysiskt piggare. Men själen har tagit stryk av den press det innebar att vårda svårt sjuka covid-patienter.
Normalt har de plats för nio patienter på allmänna intensivvårdsavdelningen vid Universitetssjukhuset i Linköping. Under april och maj hade de mellan 25 och 30 patienter inne samtidigt. Alla med covid-19 och svårigheter att andas.
– Patienter med lungsvikt lägger vi på på mage i förhoppning om att de ska syresätta sig bättre. Att vända en patient är tungt fysiskt och det är många som måste hjälpas åt med slangar och utrustning. Vanligtvis gör vi det med en handfull patienter per år, nu kunde det vara alla inneliggande covid-patienter. Att hänvisa till kraven i föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö och anpassa kraven efter resurser fungerar inte under en pandemi, säger Sebastian Geijer.
Skyddsutrustningen var plastförkläden, kortärmad bussarong, munskydd och visir. Som skyddsombud hade Sebastian Geijer en gnagande oro för vad som skulle hända om munskydden tog slut. Hans roll ställdes på sin spets.
– Rent lagligt hade jag kunnat stoppa arbetet om någon hade tvingats gå in till en covid-19-patient utan skyddsutrustning. Samtidigt ska det mycket till att göra det om en patient är kritiskt sjuk. Tack och lov tog skyddsutrustningen aldrig slut. Men vi insåg hur sårbart det är med ett leveranssystem som bygger på just-in-time.
Sebastian Geijer var egentligen föräldraledig under våren, men jobbade helger för att avlasta sina kollegor. Och som enda skyddsombud hade han Skype-samtal med avdelnings- eller klinikchefen flera gånger i veckan om smitta, arbetsbelastning och omflyttning av personal. Han hade också telefonkontakt med oroliga kollegor.
– Att jag var föräldraledig under den värsta tiden gjorde ändå att jag var mindre sliten än många av mina kollegor. Samtidigt var det svårt som skyddsombud att inte vara i deras verklighet varje dag.
Personalen fick bara ta ut tre veckors semester i sommar. Nu är planen att de ska få ta ut sin resterande semester under höstlovet i november och till jul. Samtidigt är det många operationer på vänt som blivit inställda under pandemin.
– Vi pratar om vårdskuld. Men det finns också en arbetsmiljöskuld gentemot dem som har jobbat med svårt sjuka patienter under stor press.
Han tror att de flesta kommit ikapp med den fysiska tröttheten, däremot finns den psykiska tröttheten kvar.
– Det har tagit på den psykiska hälsan att inte kunna pyssla på detaljnivå med varje IVA-patient som vi är vana vid. Vi har fått jobba med bredare penseldrag för att rädda liv. Får någon patient trycksår går man hem efter arbetsdagen och tänker att man kunde gjort mer, en känsla av otillräcklighet.
Sebastian Geijer säger att han mitt i allt känner en stolthet över hur vården i Östergötland skött coviden. Och att de som jobbat svetsats samman av de svåra förhållandena oavsett vilken yrkeskategori de haft.
– Inte sedan spanska sjukan har vi upplevt något liknande i landet. Vi har haft enorma krav på oss och ändå stannat och gjort vårt jobb. Jag tror att gemene man fått mer förståelse för vad vi gör på en intensivvårdsavdelning.
Arbetsmiljötips till vården
- Diskutera på avdelningen hur ni ska möjliggöra återhämtning för personalen då en fristående semestervecka under hösten inte är samma sak som sammanhängande sommarsemester med familj och vänner.
- Använd det samtalsstöd som regionen erbjuder för den som påverkats negativt av covidvården i form av stressreaktioner eller känsla av otillräcklighet.
- Arbeta proaktivt med den psykosociala arbetsmiljön vad det gäller återhämtning för att undvika att personal söker sig till andra arbeten och branscher.

Gerd Eriksson
Mer om Uppdrag
-
Årets byggchef vill få fler att känna sig välkomna
Uppdrag • Jack Len på Ramirent i Skåne ser sig mer som en ledare än som chef. Sin ledarstil har han tagit med sig från idrottslivet.
-
"Vi kämpar för att hinna ikapp"
Uppdrag • E-handeln fortsätter att slå nya försäljningsrekord. För skyddsombudet och lagerarbetaren Neil D´Arcy och hans kollegor har det inneburit en kraftig ökning i antalet paket att hantera och en alltmer stressad och pressad arbetsmiljö.
-
"Skyddsombuden är medarbetarnas ögon på arbetsplatsen"
Uppdrag • För Jenny Nikkanen, laboratoriechef på Nordens största bioraffinaderi, är personalens säkerhet lika viktig som att de känner delaktighet och arbetsglädje. Nyligen nominerade företagets huvudskyddsombud henne till Arbetsmiljöstipendiet som delas ut av arbetsmiljöorganisationen Prevent.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.