
Bild: Brooke Winters/Unsplash
Fler blir sjuka eller skadas av arbetet
Publicerat 27 maj 2020
Både antalet anmälda arbetssjukdomar och arbetsolyckor ökade förra året. Sett till olyckor är lagerarbete det yrke som är mest riskfyllt. Det visar ny statistik från Arbetsmiljöverket.
De senaste tre åren har antalet anmälda arbetssjukdomar minskat, men nu har antalet anmälningar vänt uppåt igen. Totalt anmäldes 10 600 arbetssjukdomar under 2019, en ökning med nästan 20 procent. Det visar Arbetsmiljöverkets årliga genomgång av arbetsskadestatistiken i Sverige.
Kvinnorna står för den största ökningen. Det är nästan dubbelt så vanligt att kvinnor anmäler att de blivit sjuka av jobbet jämfört med män (2,8 anmälningar per 1 000 sysselsatta kvinnor och 1,5 per 1 000 män).
– Det här förstärker vår bild av att många kvinnodominerade verksamheter har en tung arbetsmiljö. Coronapandemin ökar pressen ytterligare, inte minst inom vård och omsorg. Det finns en oro, inte bara för smittorisk. Många undrar hur de ska orka, utan tid till återhämtning eller semester. Det här måste arbetsgivarna vara uppmärksamma på, säger Erna Zelmin-Ekenhem, Arbetsmiljöverkets generaldirektör i en kommentar.
Främst är det kvinnor inom vård och omsorg som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning och konflikter på jobbet.
Arbetsolyckorna ökade med fem procent under 2019. Totalt anmäldes 103 900 arbetsolyckor under 2019 och av dessa ledde 34 700 till sjukfrånvaro. Män är mer olycksdrabbade än kvinnor, och i synnerhet unga män.
Lagerarbete är det yrke som är mest riskutsatt, sett till anmälda arbetsolyckor per sysselsatta.
Antalet dödsolyckor har glädjande nog minskat. Totalt dog 36 personer på jobbet 2019 jämfört med 50 personer året innan.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetssjukdomar
-
Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat
Arbetssjukdomar • För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.
-
Så påverkades sjuksköterskor av pandemin
Stress • Tre gånger så många sjuksköterskor fick en utmattnings- eller stressdiagnos under pandemin visar en ny studie från Högskolan i Kristianstad.
-
Arbetssjukdomar glöms bort
Arbetssjukdomar • Betydligt fler dör i arbetsrelaterade sjukdomar än i olyckor på jobbet.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Arbetsgivare inte oroliga för AI
AI • Hälften av Sveriges arbetsgivare tror att AI kommer leda till fler jobb snarare än färre. Mest optimistiska är arbetsgivarna inom telekom och media. Det visar en undersökning från Manpower.
-
Läkare riskerar empatitrötthet
Kompetens • Svåra besked om sjukdom är inte bara tunga att ta emot. De är också svåra att ge. Särskilt i slimmade vårdorganisationer där tiden för samtalet är knapp.
-
Musik på jobbet – stämning eller störning?
Arbetsklimat • Vår förmåga att filtrera bort bakgrundsljud på jobbet är individuell. Medan en medarbetare inte registrerar att musik spelas kan en annan knappt fokusera alls.