
Bild: Brooke Winters/Unsplash
Fler blir sjuka eller skadas av arbetet
Publicerat 27 maj 2020
Både antalet anmälda arbetssjukdomar och arbetsolyckor ökade förra året. Sett till olyckor är lagerarbete det yrke som är mest riskfyllt. Det visar ny statistik från Arbetsmiljöverket.
De senaste tre åren har antalet anmälda arbetssjukdomar minskat, men nu har antalet anmälningar vänt uppåt igen. Totalt anmäldes 10 600 arbetssjukdomar under 2019, en ökning med nästan 20 procent. Det visar Arbetsmiljöverkets årliga genomgång av arbetsskadestatistiken i Sverige.
Kvinnorna står för den största ökningen. Det är nästan dubbelt så vanligt att kvinnor anmäler att de blivit sjuka av jobbet jämfört med män (2,8 anmälningar per 1 000 sysselsatta kvinnor och 1,5 per 1 000 män).
– Det här förstärker vår bild av att många kvinnodominerade verksamheter har en tung arbetsmiljö. Coronapandemin ökar pressen ytterligare, inte minst inom vård och omsorg. Det finns en oro, inte bara för smittorisk. Många undrar hur de ska orka, utan tid till återhämtning eller semester. Det här måste arbetsgivarna vara uppmärksamma på, säger Erna Zelmin-Ekenhem, Arbetsmiljöverkets generaldirektör i en kommentar.
Främst är det kvinnor inom vård och omsorg som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning och konflikter på jobbet.
Arbetsolyckorna ökade med fem procent under 2019. Totalt anmäldes 103 900 arbetsolyckor under 2019 och av dessa ledde 34 700 till sjukfrånvaro. Män är mer olycksdrabbade än kvinnor, och i synnerhet unga män.
Lagerarbete är det yrke som är mest riskutsatt, sett till anmälda arbetsolyckor per sysselsatta.
Antalet dödsolyckor har glädjande nog minskat. Totalt dog 36 personer på jobbet 2019 jämfört med 50 personer året innan.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetssjukdomar
-
Ny sajt ska hjälpa unga att göra rätt yrkesval
Arbetssjukdomar • Lagom tills att det är dags för landets niondeklassare att välja gymnasieprogram re-lanseras webbplatsen Jobbafrisk. Den innehåller fakta om hälsorisker kopplade till olika yrken och vill hjälpa unga till ett långt och hållbart arbetsliv.
-
Hälsan har blivit bättre under pandemin
Arbetssjukdomar • Under pandemin verkar svenska arbetstagare paradoxalt nog blivit friskare än någonsin. Färre har varit sjukskrivna och fysiska besvär till följd av arbetet har minskat. Det visar den årliga undersökningen Jobbhälsoindex.
-
Förfrysning ökar risken för vita fingrar
Arbetssjukdomar • Nervskadan vita fingrar kan uppstå efter arbete med vibrerande maskiner samt om man arbetat utomhus när det är kallt. Nu visar en ny avhandling att förfrysning tidigare i livet ökar risken att drabbas.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.