
Bild: Cowomen
Storleken på arbetsgruppen påverkar hälsan
Publicerat 20 maj 2019
Storleken på arbetsgruppen påverkar hur vi mår på jobbet. Ju större arbetsgrupper desto högre risk för sjukfrånvaro och konflikter, enligt en ny undersökning.
Korttidsfrånvaron är nästan hälften så låg i arbetsgrupper med upp till 5 medarbetare jämfört med grupper med 40 medarbetare eller fler. När en arbetsgrupp ökar från fem medarbetare till sex eller tio går korttidssjukfrånvaron upp. Det visar en undersökning från konsultföretaget Brilliant Future som bland annat gör medarbetarundersökningar.
– Företag och organisationer behöver förstå hur organisatoriska aspekter som gruppstorlek faktiskt påverkar den upplevda arbetsmiljön, säger Sofie Johansson, chefsanalytiker på Brilliant Future i en kommentar.
En annan undersökning i studien, baserad på 162 681 svar, visar ett starkt samband mellan gruppstorlek och upplevda konflikter. I en arbetsgrupp som består av ett trettiotal medarbetare är andelen som upplever konflikter dubbelt så stor som i en arbetsgrupp som endast består av en handfull personer.
– Sambandet mellan storleken på arbetsgruppen och konflikter är extremt starkt. Vi vet också att konflikter på arbetsplatsen är starkt kopplade till sjukfrånvaro. Med andra ord är storleken på arbetsgruppen en stor bidragande faktor till hur en organisation både mår och går, säger, Sofie Johansson.
I takt med att arbetsgruppen växer så minskar även medarbetarnas engagemang, enligt en undersökning baserad på 167 495 svar. Den visar att i grupper som består av 20 till 30 personer ligger andelen engagerade medarbetare på 20 till 25 procent, medan det i mindre arbetsgrupper med färre än sju deltagare är cirka 35 procent som känner sig engagerade i sitt arbete.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Krävande föräldrar blir en arbetsmiljörisk i skolan
Arbetsmiljöarbete • En ny forskningsstudie ska belysa hur mycket stress lärare utsätts för i samband med föräldrakontakter.
-
Kolla mobilen på fikarasten är återhämtning enligt unga
Arbetsmiljöarbete • Småprat fungerar som socialt kitt. Men vad händer när vi kollar mobilen på rasten i stället för att prata med kollegorna? Det ska ett forskningsprojekt ta reda på.
-
Mitt svåraste beslut
Arbetsmiljöarbete • Många ställs då och då inför att fatta svåra beslut i jobbet. Beslut som kommer att få stora konsekvenser – inte minst för andra. Här berättar tre personer om sina svåraste beslut.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bolagsverkets AI-satsning gav bättre arbetsmiljö
AI • Färre monotona arbetsuppgifter och effektivare handläggning. Det blev effekten när Bolagsverket lät artificiell intelligens ta hand om en del av deras ärendehantering.
-
Att vara i minoritet ökar risken för sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Att vara en av få kvinnor på en mansdominerad arbetsplats eller en av få män på en kvinnodominerad arbetsplats ökar risken för att utsättas för sexuella trakasserier.
-
”Vi kan inte lämna över ansvaret för AI på utvecklarna”
AI • Artificiell intelligens kan vara ett bra stöd i arbetslivet. Samtidigt finns det många utmaningar. Diskriminering, fördomar och oansvarig datahantering är bara några av dem.