Bild: Cowomen
Storleken på arbetsgruppen påverkar hälsan
Publicerat 20 maj 2019
Storleken på arbetsgruppen påverkar hur vi mår på jobbet. Ju större arbetsgrupper desto högre risk för sjukfrånvaro och konflikter, enligt en ny undersökning.
Korttidsfrånvaron är nästan hälften så låg i arbetsgrupper med upp till 5 medarbetare jämfört med grupper med 40 medarbetare eller fler. När en arbetsgrupp ökar från fem medarbetare till sex eller tio går korttidssjukfrånvaron upp. Det visar en undersökning från konsultföretaget Brilliant Future som bland annat gör medarbetarundersökningar.
– Företag och organisationer behöver förstå hur organisatoriska aspekter som gruppstorlek faktiskt påverkar den upplevda arbetsmiljön, säger Sofie Johansson, chefsanalytiker på Brilliant Future i en kommentar.
En annan undersökning i studien, baserad på 162 681 svar, visar ett starkt samband mellan gruppstorlek och upplevda konflikter. I en arbetsgrupp som består av ett trettiotal medarbetare är andelen som upplever konflikter dubbelt så stor som i en arbetsgrupp som endast består av en handfull personer.
– Sambandet mellan storleken på arbetsgruppen och konflikter är extremt starkt. Vi vet också att konflikter på arbetsplatsen är starkt kopplade till sjukfrånvaro. Med andra ord är storleken på arbetsgruppen en stor bidragande faktor till hur en organisation både mår och går, säger, Sofie Johansson.
I takt med att arbetsgruppen växer så minskar även medarbetarnas engagemang, enligt en undersökning baserad på 167 495 svar. Den visar att i grupper som består av 20 till 30 personer ligger andelen engagerade medarbetare på 20 till 25 procent, medan det i mindre arbetsgrupper med färre än sju deltagare är cirka 35 procent som känner sig engagerade i sitt arbete.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Så har Peab jobbat med den nya regelstrukturen
Arbetsmiljöarbete • Den 1 januari 2025 börjar de omarbetade arbetsmiljöföreskrifterna att gälla. Peab är ett företag som varit på tårna för att förbereda sig i tid.
-
Tre frågor om Arbetsmiljöverkets regelförnyelse
Arbetsmiljöarbete • Arbetsliv ställde tre frågor till Lotta Trosell, projektledare för regelförnyelsen på Arbetsmiljöverket.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Han vill peppa till karriärbyte mitt i livet
Generationer • Många tror att det är för sent att utvecklas i karriären efter 40. I sin nya bok visar Nicolas Jacquemot hur man kan bryta gamla föreställningar och hitta nya vägar.
-
Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Digitalisering • Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.