Hoppa till huvudinnehållet

Katarina Blom från Psykologifabriken föreläste på Gilla Jobbets invigning.

Bild: Per Fahlén

Arbetsmiljöarbete

Så kan vi lära oss att gilla jobbet

För fjärde gången arrangeras arbetsmiljöeventet Gilla Jobbet i Stockholm där forskare och arbetsmiljöintresserade chefer och skyddsombud samlas under två dagar. För den som inte kan komma till huvudstaden arrangeras fem regionala seminarier under våren.

Cirka 1 200 arbetsmiljöintresserade, chefer, skyddsombud och HR-anställda samlades på torsdagen i Folkets hus i Stockholm för att lyssna till forskare och experter berätta om det senaste inom arbetsmiljö.

Katarina Blom, psykolog och verksam vid Psykologifabriken, inledningstalade om hur man baserat på forskning om hjärnan kan skapa större trygghet, arbetsglädje och produktivitet i arbetsgrupper.

Genom evolutionen har hjärnan lärt sig olika metoder för att filtrera information. I den processen tenderar hjärnan att fokusera på motgångar och problem och filtrera bort det som går bra, visar forskningen.

– Under utvecklingsamtal får vi ofta höra saker som vi gjort riktigt bra, men också sådant som vi kan göra bättre. Hjärnan klistrar sig vanligtvis mot den negativa feedbacken. Det är ett mönster hos de flesta människor, sa hon

I tider av förändring aktiveras det negativa filtret eftersom förändring innebär en kontrollförlust.

För att vi verkligen ska gilla jobbet och må bra i det ständigt föränderliga arbetslivet är Katarina Bloms tips att försöka skapa trygghet och tydlighet i våra arbetsgrupper. Det kan man till exempel göra genom att ge varandra positiv återkoppling.

– Visa din uppskattning. Välj ut en kollega som du tycker gjort något riktigt bra och berätta det. En studie där 100 000 personer ingick visade att verksamheter där de anställda får beröm är både mer lönsamma och mer produktiva.

Gilla Jobbet arrangeras av arbetsmarknadens parter i samarbete med AFA Försäkring, Prevent och Suntarbetsliv. Under våren fortsätter Gilla jobbet med regionala evenemang i Malmö, Göteborg, Sundsvall, Luleå, Växjö och Karlstad.

Läs mer om Gilla jobbet här:

FAKTA

Här arrangeras Gilla Jobbet i vår

  • Malmö 10 mars
  • Göteborg 12 mars
  • Sundsvall 17 mars 
  • Luleå 19 mars
  • Växjö 24 mars
  • Karlstad 2 april
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Mer om arbetsmiljö