
Bild: Per Fahlén
Så kan vi lära oss att gilla jobbet
Publicerat 24 oktober 2019
För fjärde gången arrangeras arbetsmiljöeventet Gilla Jobbet i Stockholm där forskare och arbetsmiljöintresserade chefer och skyddsombud samlas under två dagar. För den som inte kan komma till huvudstaden arrangeras fem regionala seminarier under våren.
Cirka 1 200 arbetsmiljöintresserade, chefer, skyddsombud och HR-anställda samlades på torsdagen i Folkets hus i Stockholm för att lyssna till forskare och experter berätta om det senaste inom arbetsmiljö.
Katarina Blom, psykolog och verksam vid Psykologifabriken, inledningstalade om hur man baserat på forskning om hjärnan kan skapa större trygghet, arbetsglädje och produktivitet i arbetsgrupper.
Genom evolutionen har hjärnan lärt sig olika metoder för att filtrera information. I den processen tenderar hjärnan att fokusera på motgångar och problem och filtrera bort det som går bra, visar forskningen.
– Under utvecklingsamtal får vi ofta höra saker som vi gjort riktigt bra, men också sådant som vi kan göra bättre. Hjärnan klistrar sig vanligtvis mot den negativa feedbacken. Det är ett mönster hos de flesta människor, sa hon
I tider av förändring aktiveras det negativa filtret eftersom förändring innebär en kontrollförlust.
För att vi verkligen ska gilla jobbet och må bra i det ständigt föränderliga arbetslivet är Katarina Bloms tips att försöka skapa trygghet och tydlighet i våra arbetsgrupper. Det kan man till exempel göra genom att ge varandra positiv återkoppling.
– Visa din uppskattning. Välj ut en kollega som du tycker gjort något riktigt bra och berätta det. En studie där 100 000 personer ingick visade att verksamheter där de anställda får beröm är både mer lönsamma och mer produktiva.
Gilla Jobbet arrangeras av arbetsmarknadens parter i samarbete med AFA Försäkring, Prevent och Suntarbetsliv. Under våren fortsätter Gilla jobbet med regionala evenemang i Malmö, Göteborg, Sundsvall, Luleå, Växjö och Karlstad.
Här arrangeras Gilla Jobbet i vår
- Malmö 10 mars
- Göteborg 12 mars
- Sundsvall 17 mars
- Luleå 19 mars
- Växjö 24 mars
- Karlstad 2 april

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.
-
Vald till skyddsombud? Grattis!
Skyddsombud • Har du precis blivit vald till skyddsombud? Grattis, då har du en spännande och lärorik resa framför dig. Så här kommer du i gång med ditt nya uppdrag.
-
Utrikesfödda har sämre arbetsmiljö
Mobbning • Utrikesförra upplever sig ha sämre arbetsmiljö än sysselsatta födda i Sverige. Dubbelt så många uppger att de utsatts för kränkande särbehandling på jobbet.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.
-
Så förändrar självbetjäningstrenden handeln
Digitalisering • Trenden med självbetjäning fick en skjuts under pandemin och fortsätter att växa. Hur förändrar det arbetsmiljön och kontakten med kunderna?