Hoppa till huvudinnehållet
Diskriminering

Ny handbok mot diskriminering

Seko sjöfolks nya handbok underlättar arbetet mot sexuella trakasserier och kränkande särbehandling. En vägledning med enkla checklistor för både förebyggande arbete och stegen för att göra en anmälan.

Under metoo och sjöfartens #lätta ankar blev det tydligt att sjöfartens fackförbund hade bristande rutiner för att hantera trakasserier. Nu har de tagit fram en handbok för att kunna jobba aktivt mot diskriminering.

– Handboken är lätt att använda, det står på samma uppslag vad som är fackets ansvar och vad som är skyddsombudets ansvar. Förutom att det är tydligt skapar det också en förståelse för varandras olika ansvarsområden. Och så undviker vi dubbelarbete, säger Petra Sviberg som är ombudsman på Seko Sjöfolk. Petra Sviberg

Handbokens officiella namn är "Jobba aktivt – vägledning vid kränkande särbehandling och sexuella trakasserier". Den innehåller information om vad lagen säger, om förebyggande arbete, om hur man ska göra en anmälan, vad man ska tänka på vid en utredning och hur man håller koll på beslut om åtgärder. Helt enkelt en manual mot diskriminering där det går att följa steg för steg hur man ska gå tillväga och vad som gäller.

– Varje uppslag har också checklistor så att det är enkelt att kolla att man gjort det man kan och ska. Vi inom sjöfarten är vana att jobba med checklistor, säger Petra Sviberg.

Handboken finns i pappersform, som webbversion och går att ladda ner från nätet. Den fick positiv respons från förtroendevalda under första utbildningen med boken som underlag. De tyckte att den var pedagogisk, genomtänkt och lätt att använda.

– Flera har också frågat mig varför vi inte gjort det här tidigare. Och jag kan väl säga att det är skönt att äntligen ha det i handen som vi haft länge i huvudet, säger Petra Sviberg.

Hon säger att den största utmaningen för sjöfarten är att jobba förebyggande. Att det finns massor att göra för att skapa goda rutiner som ger trygghet på arbetsplatsen. Då blir handboken ett utmärkt hjälpmedel.

– En inkluderande sjöfart stärker inte bara den enskilda arbetsplatsen utan hela branschen. Det är en nödvändighet om svensk sjöfart ska fortsätta att fungera och attrahera människor att jobba hos oss, säger Petra Sviberg.

Ladda ner handboken:

 

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Diskriminering

Senaste om Mer om arbetsmiljö