
Bild: Bengt Alm
Med känsla för djur och människor
Publicerat 28 mars 2019
Att se glädjen när ett älskat husdjur räddats till livet och hämtas hem av husse eller matte tröttnar man aldrig på. Det säger Nina Hegefjärd skyddsombud på ett djursjukhus i södra Stockholm.
Evidensia Södra Djursjukhuset, där Nina Hegefjärd jobbar som legitimerad djursjukskötare och skyddsombud, är en stor arbetsplats med cirka 150 anställda. Främst är det hundar och katter som behandlas och det finns både öppenvård och vårdavdelning, operationsavdelning och akutintag. Jobbet innebär både kvälls- och helgarbete.
– Det är ett jättekul yrke, men otroligt tufft. Vi jobbar med labb, röntgen och narkosapparater. Det är sjuka djur och mycket folk, man kan aldrig luta sig tillbaka. Men det är jättegivande. Jag har alltid gillat djur och nästan hela min familj jobbar med något omvårdnadsyrke.
När hon för drygt tio år sedan blev tillfrågad om hon ville bli skyddsombud visste hon inte vad det innebar. I dag är hon glad att hon antog uppdraget, men är samtidigt förvånad över hur abstrakt rollen är.
– Arbetsmiljö är så stort och allt som ryms i rutan för skyddsombudet. Ibland kan man känna sig lite otillräcklig. I andra roller vet man vad man har för uppgift, men här är det mycket 'hålla koll på', 'ha ett öga på' och att identifiera risker som andra inte tänkt på. Man blir aldrig klar. Att vara steget före kan vara lite tufft faktiskt.
Hon lägger stort vikt vid att se till att det finns rutiner för alla arbetsmoment.
– Och jag tjatar otroligt mycket om tillbud, för jag tycker det är så himla viktigt. Kommer de inte fram kan man inte förebygga.
När hon vid ett tillfälle gick igenom alla årets tillbud visade det sig att personalen vid hälften av alla bit- och rivskador inte använt de hjälpmedel som finns, som till exempel munkorg. Det gav en "aha-upplevelse" om vilken roll hög arbetsbelastning kan ha vid den här typen av tillbud, säger Nina Hegefjärd. I somras uppmanade hon kollegorna att skriva upp alla situationer när värmen blev ett problem. Resultatet blev många lappar till arbetsgivaren, liksom inköpta portabla fläktar och portabelt kylaggregat. Även belastningsskador är vanliga.
– Vi står i trånga utrymmen, man böjer sig och försöker anpassa sig till djurens nivå.
Arbetsmiljö är en stående punkt på alla arbetsplatsträffar och en gång om året genomförs en skyddsrond. Inom kort startas även en skyddskommitté – säkerhetsgruppen, där Nina Hegefjärd är ordförande. Men hon önskar mer input från sina kollegor.
– Slår man sig är det lätt att säga till. Men om det är för hög arbetsbelastning kanske man inte kommer till mig. Men tar man inte upp det kan man inte vara missnöjd. Vi är alla är ansvariga för varandras arbetsmiljö. Man måste bidra. Och allt kan man inte göra något åt. Vi kan inte påverka flödet av patienter på akutavdelningen, så ibland får man helt enkelt lägga in en till växel.
Så stressen kan också vara ett problem. Liksom hoten från rädda och oroliga djurägare. Hot som också lett till att undersökningsrummen förändrats: dörrarna öppnas utåt och att personalen alltid arbetar nära utgången.
– Man lär sig nya saker hela tiden och små detaljer kan göra jättestor skillnad. Det är det som är så kul med arbetsmiljöarbetet.
För ett lyckat arbetsmiljöarbete
- Var lyhörd.
- Var kritisk, våga se risker där andra kanske inte tycker de finns.
- Försök se arbetsmiljön med nya ögon – ta hjälp av nya kollegor. Se inte tillbud som kritik mot arbetsgivaren – se dem som viktig input till förbättringar.

Carin Hedström
Mer om Uppdrag
-
Årets byggchef vill få fler att känna sig välkomna
Uppdrag • Jack Len på Ramirent i Skåne ser sig mer som en ledare än som chef. Sin ledarstil har han tagit med sig från idrottslivet.
-
"Vi kämpar för att hinna ikapp"
Uppdrag • E-handeln fortsätter att slå nya försäljningsrekord. För skyddsombudet och lagerarbetaren Neil D´Arcy och hans kollegor har det inneburit en kraftig ökning i antalet paket att hantera och en alltmer stressad och pressad arbetsmiljö.
-
"Skyddsombuden är medarbetarnas ögon på arbetsplatsen"
Uppdrag • För Jenny Nikkanen, laboratoriechef på Nordens största bioraffinaderi, är personalens säkerhet lika viktig som att de känner delaktighet och arbetsglädje. Nyligen nominerade företagets huvudskyddsombud henne till Arbetsmiljöstipendiet som delas ut av arbetsmiljöorganisationen Prevent.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.