
Bild: Pixabay
Många missar explosionsrisker
Publicerat 11 april 2019
Åtta av tio arbetsplatser missar att förebygga risker med luftbehållare, tryckkokare och andra föremål som kan explodera om de hanteras på ett felaktigt sätt. Det visar en inspektion som Arbetsmiljöverket gjort.
Totalt har 1 400 arbetsplatser inom fastighetsförvaltning, sjukvård, centralkök och tillverkningsindustri fått besök av Arbetsmiljöverket. Inspektionsinsatsen visar att åtta av tio arbetsplatser missar att förebygga risker med trycksatta anordningar. Många arbetsplatser, och i synnerhet små arbetsgivare, saknar kunskap om hur de ska skötas och kontrolleras samt var man bäst placerar dem.
– Arbetsgivarna måste ha stenkoll på de här riskerna. Ingen ska få utsättas för de starka tryckvågor och delar som kan slängas ut om trycksatta luftbehållare, tryckkokare, gasflaskor och anordningar som bär högt tryck exploderar, säger Enver Berisha, projektledare på Arbetsmiljöverket, i en kommentar.
Några bra frågor att ställa sig enligt Enver Berisha är om den trycksatta anordningen fungerar som den ska, om den är oskadd samt om ventiler och nödstopp fungerar som de ska.
Minska riskerna
- Finns en förteckning på alla trycksatta anordningar?
- Har riskerna och det skick de trycksatta anordningarna är i undersökts och bedömts?
- Genomförs en första kontroll samt regelbundet återkommande kontroller av de trycksatta anordningarna?
- Finns dokumenterade rutiner för fortlöpande tillsyn?
- Har kontroll av åtgärderna genomförts för att förbygga allvarliga händelser i form av explosioner?
Källa: Arbetsmiljöverket

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Säkerhet
-
Mental förberedelse kan rädda liv
Säkerhet • Genom att regelbundet prata om flyktvägar, söka skydd och ha grundläggande kunskap i livräddning kan arbetsplatser stärka sin beredskap.
-
Så ska du agera vid pågående dödligt våld
Säkerhet • Fly, sök skydd larma. Det är mantrat att ha i huvudet vid pågående dödligt våld, PDV.
-
Trötthet – en underskattad risk
Sömn • Det finns mycket att vinna på att prata om hur trötthet påverkar prestationen och bygga bort risker i arbetet kopplat till trötthet. Det anser Anna Dahlgren, docent i psykologi vid Karolinska Institutet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
-
Trender inom AI på jobbet
AI • Multimodala AI-system, AI-agenter och artificiell generell intelligens. Det är några begrepp du kan hålla extra koll på under 2025.