
Bild: Pixabay
Många missar explosionsrisker
Publicerat 11 april 2019
Åtta av tio arbetsplatser missar att förebygga risker med luftbehållare, tryckkokare och andra föremål som kan explodera om de hanteras på ett felaktigt sätt. Det visar en inspektion som Arbetsmiljöverket gjort.
Totalt har 1 400 arbetsplatser inom fastighetsförvaltning, sjukvård, centralkök och tillverkningsindustri fått besök av Arbetsmiljöverket. Inspektionsinsatsen visar att åtta av tio arbetsplatser missar att förebygga risker med trycksatta anordningar. Många arbetsplatser, och i synnerhet små arbetsgivare, saknar kunskap om hur de ska skötas och kontrolleras samt var man bäst placerar dem.
– Arbetsgivarna måste ha stenkoll på de här riskerna. Ingen ska få utsättas för de starka tryckvågor och delar som kan slängas ut om trycksatta luftbehållare, tryckkokare, gasflaskor och anordningar som bär högt tryck exploderar, säger Enver Berisha, projektledare på Arbetsmiljöverket, i en kommentar.
Några bra frågor att ställa sig enligt Enver Berisha är om den trycksatta anordningen fungerar som den ska, om den är oskadd samt om ventiler och nödstopp fungerar som de ska.
Minska riskerna
- Finns en förteckning på alla trycksatta anordningar?
- Har riskerna och det skick de trycksatta anordningarna är i undersökts och bedömts?
- Genomförs en första kontroll samt regelbundet återkommande kontroller av de trycksatta anordningarna?
- Finns dokumenterade rutiner för fortlöpande tillsyn?
- Har kontroll av åtgärderna genomförts för att förbygga allvarliga händelser i form av explosioner?
Källa: Arbetsmiljöverket

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Säkerhet
-
Ny tjänst ska göra cykelpendlingen säkrare
Säkerhet • Cyklister är den grupp som är värst drabbad vad det gäller allvarliga trafikskador. Nu kommer en tjänst som ger förslag på den säkraste cykelvägen.
-
Hög tid att se över IT-säkerheten
IT • Svenska organisationer uppmanas att öka sin beredskap för IT-attacker efter de senaste veckornas ökning av anmälda incidenter.
-
Hemmajobbare behöver bli bättre på IT-säkerhet
IT • En effekt med distansjobbandet är att IT-problem måste lösas via telefon – och att många hemarbetare sitter med bristande virusskydd. Att värna om sin egen IT-säkerhet borde bli mer prioriterat, anser Dennie Karlsson, informationssäkerhetschef på Dustin.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.