
Bild: Pixabay
Många missar explosionsrisker
Publicerat 11 april 2019
Åtta av tio arbetsplatser missar att förebygga risker med luftbehållare, tryckkokare och andra föremål som kan explodera om de hanteras på ett felaktigt sätt. Det visar en inspektion som Arbetsmiljöverket gjort.
Totalt har 1 400 arbetsplatser inom fastighetsförvaltning, sjukvård, centralkök och tillverkningsindustri fått besök av Arbetsmiljöverket. Inspektionsinsatsen visar att åtta av tio arbetsplatser missar att förebygga risker med trycksatta anordningar. Många arbetsplatser, och i synnerhet små arbetsgivare, saknar kunskap om hur de ska skötas och kontrolleras samt var man bäst placerar dem.
– Arbetsgivarna måste ha stenkoll på de här riskerna. Ingen ska få utsättas för de starka tryckvågor och delar som kan slängas ut om trycksatta luftbehållare, tryckkokare, gasflaskor och anordningar som bär högt tryck exploderar, säger Enver Berisha, projektledare på Arbetsmiljöverket, i en kommentar.
Några bra frågor att ställa sig enligt Enver Berisha är om den trycksatta anordningen fungerar som den ska, om den är oskadd samt om ventiler och nödstopp fungerar som de ska.
Minska riskerna
- Finns en förteckning på alla trycksatta anordningar?
- Har riskerna och det skick de trycksatta anordningarna är i undersökts och bedömts?
- Genomförs en första kontroll samt regelbundet återkommande kontroller av de trycksatta anordningarna?
- Finns dokumenterade rutiner för fortlöpande tillsyn?
- Har kontroll av åtgärderna genomförts för att förbygga allvarliga händelser i form av explosioner?
Källa: Arbetsmiljöverket

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Säkerhet
-
Ny tjänst ska göra cykelpendlingen säkrare
Säkerhet • Cyklister är den grupp som är värst drabbad vad det gäller allvarliga trafikskador. Nu kommer en tjänst som ger förslag på den säkraste cykelvägen.
-
Risker med elektromagnetiska fält kartläggs
Säkerhet • Svetsare och sjukvårdspersonal är exempel på yrkesgrupper som kan komma i kontakt med elektromagnetiska fält på jobbet. Att mäta och riskbedöma dem har hittills varit ganska komplicerat, men det vill ett nytt forskningsprojekt råda bot på.
-
Ny handbok ska förebygga elolyckor
Säkerhet • Varje år dör ett antal personer av elolyckor på arbetet och ofta är det säkerheten som brister. Nu ger Elsäkerhetsverket tillsammans med Arbetsmiljöverket ut en handbok som ska hjälpa arbetsgivare att öka säkerheten.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.