Ingen är immun mot mobbning
Publicerat 5 februari 2019
Ingen människa tror att den ska bli drabbad, det är alltid de andra. Oavsett om det gäller sjukdomar, bilolyckor eller mobbning. På något mirakulöst sätt tror man att man är immun. När det gäller hälsan finns det riktlinjer man ska följa vad gäller livsstil, kost och motion. I trafiken har man hastighetsbegränsningar, bälten och krockkuddar. Vad finns det för säkerhetsåtgärder kring mobbning? Hur skyddar du dig?
Man räknar med att en av tio är utsatt för kränkande särbehandling i sin arbetsmiljö och mörkertalet är stort. Som utsatt skäms man och gör allt för att dölja sitt utanförskap. Varje år blir 10 000 – 30 000 långtidssjukskrivna till följd av vuxenmobbning, enligt siffror från Arbetsmiljöverket.
Den allmänna inställningen är att det är de udda, svaga och inkompetenta individerna som utsätts för mobbning i sin arbetsmiljö. Det stämmer dock inte. I själva verket är de utsatta många gånger drivande och kompetenta. De brinner för sitt arbete och har starkt rättspatos. Individer som dessa väcker negativa känslor hos andra och man ska inte underskatta handlingar som triggas igång av avundsjuka och missunnsamhet.
Det börjar ofta med små incidenter som är svåra att sätta fingret på såsom att människor slutar att hälsa. Sedan blir det tyst i fikarummet när man kommer in. Kanske får man inte längre mejlutskicken eller rätt tid till möten. När man väl hamnat utanför gemenskapen eskalerar mobbningen snabbt och individens hälsa blir kraftigt försämrad. Där mobbning tillåts tar organisationer skada och människor går sönder.
Varje dag går hundratusentals människor till sina arbeten med en klump i magen. Jag efterlyser en varmare arbetsmiljö där människors hälsa och välmående står i fokus. Skydda dig själv och dina kollegor, tillsammans skapar ni er arbetsmiljö.
Det är inte bara de andra, nästa gång kan det vara du. Du är inte immun.
Emilia Åhfelt
Emilia Åhfelt blev utsatt för mobbning och trakasserier av sina kollegor då hon arbetade som soldat i Kosovo 2003. Hon är nu arbetsmiljökonsult och författare till boken Var inte en sådan FITTA!
Mer om Krönika
-
”Det kändes som att jag var en majbrasa”Det kändes som att jag var en majbrasa”Det kändes som att jag var en majbrasa”
Krönika •
-
Du behöver inte dricka rävgiftet, bara du tar en paus
Krönika • Vad får du på jobbet? Rävgift, snutkaffe eller en stor balja java. Kärt barn har många namn, och kaffe är älskat av många.
-
Tack, vi vet vad AI betyder
Krönika •
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.