Färre långa sjukskrivningar
Publicerat 12 juni 2019
Både inom kommuner och regioner samt inom den privata sektorn minskar de långa sjukskrivningarna. I synnerhet gäller det anställda över 35 år. Det visar AFA Försäkrings årliga arbetsskaderapport som presenterades i veckan.
Andelen långa sjukfall har ökat under en längre period. Men 2016 bröts trenden och sedan dess har de fortsatt att minska.
– Sjukfallen blev även kortare mellan dessa år. En viktig förklaring till det är att fler sjukfall avslutas vid dag 180, då Försäkringskassan prövar arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden, säger Andreas Ek, analytiker och statistiker på AFA Försäkring i en kommentar.
Den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro inom kommuner och regioner är psykiska diagnoser. Det gäller både för kvinnor. Inom den privata sektorn är belastningsbesvär och värk i kroppen den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro.
– Sedan 2015 är psykiska diagnoser den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro bland kvinnor. För män är fortfarande muskuloskeletala diagnoser som exempelvis ryggsjukdomar och reumatism – sjukdomar i muskler och skelett – klart vanligast. Muskuloskeletala diagnoser är den vanligaste diagnosen för avtalsområdet i sin helhet, säger Andreas Ek.
Risken att drabbas av ett allvarligt arbetsolycksfall har varit oförändrad de senaste fyra åren, enligt AFA Försäkrings statistik. Fallolyckor och lastningsolyckor är de vanligaste olyckstyperna. Risken är högst för män inom byggnadsträarbete, räddningstjänst (brandmän), livsmedelsarbete och betong-, bygg och anläggning.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sjukfrånvaro
-
Få verksamheten att fungera trots hög sjukfrånvaro
Sjukfrånvaro • Nästan var tionde medarbetare är frånvarande på grund av sjukdom och VAB just nu, enligt statistik från Previa. Petra Lundberg, arbetsmiljöexpert och utbildare på Prevent, tipsar om hur man kan få verksamheten att fungera i tider av hög sjukfrånvaro.
-
Sjukskrivningarna ökar i spåren av pandemin
Sjukfrånvaro • Sjukanmälningarna ökade kraftigt under inledningen av hösten, enligt nya siffror från företagshälsovårdsbolaget Previa. Den psykiska ohälsan har aldrig varit så hög som i dag under de år som Previa fört statistik.
-
Fler nedstämda när distansarbete fortsätter
Sjukfrånvaro • Under början av hösten har ovanligt många anställda rapporterat nedstämdhet samt besvär i rygg, axlar och nacke. Det visar statistik från företagshälsovården.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.