
Bild: Berndt Jonsson
Byggnadsarbetare får träna på risker i säkerhetspark
Publicerat 15 april 2019
Nu är arbetet igång med att skapa Sveriges första säkerhetspark. En plats där alla i byggbranschen kan träna på att undvika olyckor, testa utrustning och inte minst reflektera över risker och arbetssätt.
Byggbranschen har under senaste decenniet haft en positiv trend vad det gäller arbetsolyckor och arbetssjukdomar. Trots det är byggindustrin en av de mest utsatta branscherna. Nu har arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier tagit initiativet till en säkerhetspark i hopp om att minska antalet olyckor, tillbud och arbetssjukdomar. Förebilden är så kallade Safety Training Parks i Finland.
– Trycket och intresset för säkerhetsparken i Sverige har varit stort från alla parter i branschen. Tanken är att de som jobbar inom byggbranschen ska kunna komma till säkerhetsparken för att träna riskmoment, få handledning, utbildning och samtidigt kunna reflektera över sitt och andras arbetssätt, säger Hans Hedberg som är projektledare.
Säkerhetsparken är belägen på en 1,5 hektar stor yta vid Arlanda och kommer att bestå av olika stationer för att träna riskområden: "Höjd", "Arbete vid väg" och "Tunga montage", är några av dem. Träningsstationerna ska kunna byggas om vartefter utifrån branschens behov. Och säkerhetsparken ska drivas som en förening.
– Det ska vara en medlemsdriven verksamhet med olika parter från byggbranschen. Medlemmarna bidrar på olika sätt till utformningen av träningsstationerna med utrustning, maskiner, kunskap och finansiellt stöd. Och de som vill vara med och utveckla verksamheten är självklart välkomna att göra det.
Säkerhetsparken vänder sig till byggelever, lärlingar, beställare, projektörer, yrkesarbetare, platschefer och skyddsombud i allt från små och medelstora företag till de riktigt stora byggföretagen i landet. Förutom den praktiska träningen kommer det också att finnas en kurslokal och en handledare vid varje träningsstation så att man kan reflektera tillsammans och ta del av utbildningsmaterial eller annan info.
– Det finns ett lärandebehov i branschen, men det kanske inte passar alla att sitta och läsa säkerhetsföreskrifter. Säkerhetsparken öppnar för ett blandat lärande som utgår mer från att bli handledd än att instrueras. Komplicerade ämnesområden omvandlas till att bli mer begripliga.
Hans Hedberg menar att det inte bara ska vara fokus på olyckor och tillbud utan också på vad som går bra och vad som gör att vi jobbar rätt.
– Likväl som man talar om riskmomenten och dåliga exempel kan man prata om de goda exemplen tillsammans och reflektera runt dem. Det lär man sig minst lika mycket av.
Har säkerhetsparkerna i Finland gett någon skillnad i antalet tillbud i byggbranschen där?
– De mätningarna är alltid svåra att göra och forskningsprojekt pågår över tid för att utvärdera metod och koncept. Men när ett större företag i Finland hade obligatoriskt träning i säkerhetsparken för all sin personal så minskade olyckorna både första och andra året efteråt. Andra studier kan påvisa att "eleverna" utvärderar denna träning högt och att attityderna därför påverkas.
Sveriges första säkerhetspark kommer att stå färdig i oktober i år. Den kommer att ha kapacitet att ta emot mellan 12 000 till 13 000 personer om året.
Moment som går att öva i säkerhetsparken
- Höjd
- Ställning
- Tunga montage
- Arbete vid väg
- Arbete vid tunga fordon
- Handhållna maskiner - Vibrationer
- Ergonomi (snubbel m m)
- Kvartsdamm – asbest
- Arbete vid schakt

Gerd Eriksson
Mer om Säkerhet
-
Ny tjänst ska göra cykelpendlingen säkrare
Säkerhet • Cyklister är den grupp som är värst drabbad vad det gäller allvarliga trafikskador. Nu kommer en tjänst som ger förslag på den säkraste cykelvägen.
-
Risker med elektromagnetiska fält kartläggs
Säkerhet • Svetsare och sjukvårdspersonal är exempel på yrkesgrupper som kan komma i kontakt med elektromagnetiska fält på jobbet. Att mäta och riskbedöma dem har hittills varit ganska komplicerat, men det vill ett nytt forskningsprojekt råda bot på.
-
Ny handbok ska förebygga elolyckor
Säkerhet • Varje år dör ett antal personer av elolyckor på arbetet och ofta är det säkerheten som brister. Nu ger Elsäkerhetsverket tillsammans med Arbetsmiljöverket ut en handbok som ska hjälpa arbetsgivare att öka säkerheten.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.