Brister i arbetsmiljön på tunga industriföretag
Publicerat 11 december 2019
På nio av tio företag inom tung industri finns risk för allvarliga olyckor. Det visar en inspektion av 480 företag som Arbetsmiljöverket nyligen genomfört.
Arbetsmiljöverket har inspekterat 480 svenska företag som hanterar stora mängder av explosiva, brandfarliga och giftiga kemiska ämnen. Det handlar om företag inom riktigt tung industri så som stål och papperstillverkning, raffinaderier och gruv- och sprängverksamhet.
Hos hela 90 procent av företaget finns brister, något som Arbetsmiljöverket ser allvarligt på.
– Det här är högriskföretag som kan jobba hårt med att uppfylla lagkraven som skyddar mot stora kemikalieolyckor. Men många har inte koll på de risker som arbetstagarna utsätts för och lever då inte upp till arbetsmiljölagen, det är allvarligt, säger Sabiha Hajdarevic, projektledare för insatsen vid Arbetsmiljöverket, i en kommentar.
De vanligaste bristerna gäller förebyggande arbetsmiljöarbete. En allvarlig olycksfallsrisk gäller trycksatta anordningar som innehåller farliga ämnen. Arbetsgivarna kan ha kontrollerat själva anordningen, men inte bedömt de risker som kan uppstå när de används.
– Arbetsgivarna måste ha stenkoll på de riskerna. Ingen arbetstagare ska utsättas för de starka tryckvågor och delar som kan slungas ut när en trycksatt anordning exploderar. Många trycksatta anordningar innehåller farliga kemiska produkter så konsekvenserna kan bli stora, säger Sabiha Hajdarevic.
Arbetsmiljöverket har även inspekterat den organisatoriska och sociala arbetsmiljön och kommit fram till att stress är ett problem inom tung industri.
– Stress kan leda till misstag som får förödande konsekvenser. Därför är det viktigt att arbetsgivaren har rutiner för att undersöka, bedöma och åtgärda de sociala och organisatoriska riskerna, säger Sabiha Hajdarevic.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Daglig reflektion ökade arbetsglädjen
Arbetsmiljöarbete • På Norrlands universitetssjukhus har korta reflektionsmöten blivit nyckeln till ett förbättrat samarbete. Denna metod visade sig vara särskilt värdefull under pandemin.
-
Arbetsmiljöverkets tipstjänst - så funkar den
Arbetsmiljöarbete • Ser du någon som jobbar utan fallskydd på ett tak eller finns det allvarliga risker på din egen arbetsplats? Då kan du höra av dig till Arbetsmiljöverkets tipstjänst.
-
Bra arbetsmiljö ger högre vinster
Arbetsmiljöarbete • En god arbetsmiljö är lönsamt för företag. Mellanstora företag med en bra arbetsplatskultur har mer än 400 procent högre vinstmarginal än jämförbara företag. Det visar en undersökning från organisationen Great Place to Work som certifierar företag världen över.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Daglig reflektion ökade arbetsglädjen
Arbetsmiljöarbete • På Norrlands universitetssjukhus har korta reflektionsmöten blivit nyckeln till ett förbättrat samarbete. Denna metod visade sig vara särskilt värdefull under pandemin.
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.