Unga tror på många karriärbyten
Publicerat 10 april 2018
De yngre tjänstemännen förväntar sig många karriärbyten. Fyra av tio yngre tjänstemän tror att de kommer att behöva byta karriär eller uppgradera sin kompetens ett flertal gånger under sitt yrkesliv, enligt en undersökning från Unionen.
Det är fackförbundet Unionen som gjort en undersökning bland privatanställda tjänstemän som är 36 år och yngre. Deltagarna har fått svara på frågan om de tror att de kommer att få ändrade arbetsuppgifter i framtiden och om de tror att de behöver bygga på med mer kompetens vartefter. Fyra av tio svarade alltså ja.
– Det pekar på en medvetenhet om hur arbetslivet kommer att förändras och utvecklas framöver med både ny teknik och nya branscher som växer snabbt. De vet att de kommer att behöva återkommande utbildning för att behålla sin position i ett dynamiskt arbetsliv, säger Henrik Ehrenberg som är samhällspolitisk chef på Unionen.
En högre medvetenhet bland de unga ställer också krav på morgondagens arbetsgivare för att kunna matcha de nya behoven. Henrik Ehrenberg anser att företagen behöver bli bättre på att planera för en kompetensförsörjning för var och en av sina medarbetare. För att kunna göra det behöver arbetsgivarna stöd i form av ett förändrat utbildningssystem.
– I stället för att behöva gå ytterligare en universitetsutbildning på tre, fyra eller fem år, bör det finnas möjlighet till fler korta högskoleutbildningar för att hämta in rätt kunskap och bygga på den utbildning man redan har. Likaså behövs det fler distansutbildningar och fler fristående kurser på högskolan, även på kvällstid.
Han menar att det behöver finnas andra former av studiefinansiering för den som är mitt i livet och kanske redan har en längre högskoleutbildning sedan tidigare.
– Du har helt andra behov när du är tonårsförälder än när du precis flyttat hemifrån.
Henrik Ehrenberg tycker att undersökningen visar att de yngre privatanställda tjänstemännen är villiga att medverka och ta eget ansvar för sin utveckling i ett föränderligt arbetsliv. De vet vad som behövs.
– Genom att vara tydliga mot sig själva kan de också i samarbete med sin arbetsgivare resonera om vad de behöver för typ av utbildning för att fortsätta vara en resurs att räkna med i företaget, säger Henrik Ehrenberg.

Gerd Eriksson
Mer om Kompetens
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för dyslektiker
Kompetens • Det behövs en mer inkluderande arbetsmiljö för dyslektiker i Sverige. Det anser författaren och föreläsaren Susanna Cederquist, som i sitt arbete också vill uppmärksamma dyslektikers styrkor.
-
Polarbröds ledningsgrupp tog hjälp av studenter
Chef • Polarbröd bad en grupp studenter att komma med input på sin verksamhet. Det gav företaget nya idéer och en ny syn på verksamheten. Och studenterna fick med sig betydelsefull operativ kunskap på vägen ut i arbetslivet.
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.