Tuffa villkor för unga i arbetslivet
Publicerat 9 oktober 2018
Unga anställda utsätts oftare för sexuella trakasserier än äldre. Allt fler unga upplever också att de krav som ställs i jobbet är högre än de kunskaper och färdigheter de har. Det visar rapporten Arbetsmiljön 2017.
Arbetsmiljöverkets undersökning görs vartannat år av SCB och omfattar närmare 9 000 sysselsatta. Årets rapport fokuserar på tidsbegränsat anställda, som till övervägande del utgörs av unga, och deras arbetsförhållanden i jämförelse med fast anställda.
Resultaten visar att det är dubbelt så vanligt bland tidsbegränsat anställda att man inte kan bestämma när man ska göra olika arbetsuppgifter.
– Det betyder att man har mindre kontroll över sin arbetsdag. Man vet inte heller riktigt vem som har ansvar för ens arbetsmiljö i lika hög grad som fast anställda, säger Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys på Arbetsmiljöverket.
En av fyra är också orolig för att bli uppsagd eller tvingas korta sin arbetstid, att jämföra med en av tio bland fast anställda.
Jämfört med undersökningen från 2015 har det skett en ökning av andelen unga i åldern 16–29 år som anser att arbetskraven är högre än deras kunskaper och färdigheter. Bland kvinnorna upplever 36 procent att det är så, och 31 procent av männen.
– Om man har ett jobb där man har höga krav, men man har inte riktigt kunskap och färdigheter som matchar så kan det innebära risk för stress och ohälsa.
Unga människor är också betydligt oftare än äldre utsatta för sexuella trakasserier. Nästan var tredje kvinna i åldern 16–29 år uppger att de har utsatts för sexuella trakasserier på jobbet under de senaste tolv månaderna. Men metoo-uppropet förra hösten har inte avsatt några märkbara spår i statistiken.
– Jämfört med förra undersökningen är det inte en signifikant förändring, vilket är intressant eftersom att det varit ett stort fokus på de frågorna det senaste året. Eftersom det här är en anonym undersökning så är sannolikheten att man vågar svara ärligt på enkäten hög, säger Ann Ponton Klevestedt.
När det gäller andra psykosociala frågor så visar rapporten att arbetsbelastningen är fortsatt hög. Sex av tio uppger att de har alldeles för mycket att göra, något fler kvinnor än män.
– De branscher där det visar sig mest är utbildning, finans och försäkring och hotell och restaurang. Där är det en ännu högre andel som anger att de har alldeles för hög belastning.
Till det positiva i rapporten hör att tre av fyra sysselsatta är nöjda med arbetet i stort, och sju av tio hade ett i hög grad intressant och stimulerande arbete 2017.
– Det är också en psykosocial fråga, säger Ann Ponton Klevestedt.

Krister Zeidler
Mer om Unga
-
Första sommarjobbet påverkar ungas syn på arbetslivet
Unga • För att sommarjobbet ska bli en bra upplevelse finns det sådant som både sommarjobbare och arbetsgivare bör tänka på.
-
Sommarjobbare skadar sig oftare på jobbet
Unga • Unga råkar oftare ut för arbetsolyckor än äldre. De senaste fem åren har 25000 unga anmält att de skadat sig på jobbet, enligt siffror från Arbetsmiljöverket. En bra introduktion är viktig, inte minst denna sommar när det finns risk för smittspridning på arbetsplatsen.
-
Så trivs unga på jobbet
Unga • En majoritet av unga svenskar trivs på jobbet. Men många känner stor otrygghet på arbetsmarknaden i spåren av coronakrisen. Det visar en ny rapport om ungas syn på arbetslivet.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.