Dolda kostnader för långtidssjuka medarbetare
Publicerat 27 november 2018
Det kostar mycket att ha en långtidssjukskriven medarbetare. Bara produktionsförlusten före, under och efter sjukfrånvaron uppgår till omkring 100 000 kronor, visar en studie vid Linköpings universitet. Därtill kommer kostnader för rehabiliteringsåtgärder och arbetsanpassning.
Arbetsledare har ofta en väldigt oklar bild av vad en långtidssjukskriven medarbetare kostar företaget, enligt rapporten. Den som mår dåligt eller har ont presterar ofta sämre på jobbet före sjukskrivningen, och det gäller också en period efter att medarbetaren återgått i arbete. Därtill kommer kostnader för ersättare under sjukfrånvaron eller för att omfördela arbetet.
– Vi landade i en sammanlagd produktivitetsförlust på cirka 100 000 kronor före, under och efter sjukskrivningen för en person. Det här är sådant som inte syns i räkenskaperna utan mer är dolda kostnader, säger Lars Bernfort, hälsoekonom vid Linköpings universitet.
I beräkningarna ingår inte kostnader för rehabiliteringsåtgärder, arbetsanpassning, samtalsterapi och andra insatser. Inte heller kostnaderna för den tid som arbetsgivaren lägger ner på kontakt med andra aktörer, som till exempel Försäkringskassan, eller för att organisera om arbetet.
Studien visar också att åtgärder och anpassningar var vanligare för sjukskrivna med psykiska diagnoser, högutbildade och för dem med högkvalificerade yrken. Kvinnor, som i högre utsträckning drabbas av psykisk ohälsa, fick också fler insatser än män.
– De fick i genomsnitt fler åtgärder både vad gäller arbetsplatsåtgärder och individinriktade åtgärder. Särskilt gäller det vissa typer av åtgärder, som ändrade arbetsuppgifter, stresshantering, samtalsstöd och terapi.
Undersökningen bygger på enkätsvar från närmare 200 arbetsledare som ansvarat för långtidssjuka medarbetare. Ingen av dem uppgav att det fanns en policy eller ett rehabiliteringsprogram som de kunde ta stöd av. Många kände sig också vilsna i rehabiliteringsarbetet, inte minst vad gällde samverkan med andra aktörer.
En av slutsatserna i rapporten är att en ökad kostnadsmedvetenhet skulle kunna leda till att mer resurser läggs på hälsofrämjande åtgärder och för att öka arbetsledarnas kunskaper om hälsa och arbetsförmåga på arbetsplatsen.
– Man vet redan att det kostar en massa för ett företag att ha anställda som blir sjukskrivna. Nu kan man konstatera att det faktiskt kostar ännu mer, vilket sätter ljus på att det är viktigt att försöka förhindra och förebygga sjukskrivningar så gott man kan genom en bra arbetsmiljö och åtgärder i rätt tid, säger Lars Bernfort.

Krister Zeidler
Mer om Sjukfrånvaro
-
Prata om stressen innan den lett till sjukskrivning
Psykisk hälsa • Sjukfrånvaro på grund psykisk ohälsa kan bli långvarig och kostsam om orsakerna inte upptäcks i tid.
-
Myt att kvinnor som fött barn har högre sjukfrånvaro
Sjukfrånvaro • Det har länge funnits en föreställning om att kvinnor som fött barn har högre sjukfrånvaro. Men så är inte fallet, enligt en ny studie.
-
Kraftigt ökade sjukskrivningstal
Sjukfrånvaro • De senaste veckorna har antalet sjukskrivningar och vab ökat dramatiskt.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mönsterarbetsplatsen
Bildreportaget • Ulricehamns tapetfabrik är en av få kvarvarande tapetfabriker i Sverige. Här betyder medarbetarnas känsla för färg och form allt och målet är att skapa en så snäll arbetsplats som möjligt.
-
Varför är det ingen som står upp?
Krönika • Krönika av Tommy Wilèn. Har du sett filmen Döda poeters sällskap? Robin Williams spelar en normbrytande lärare som lär eleverna att tänka själva och stå upp för sina åsikter, vilket tyvärr slutar med att han får sparken. I sista scenen tittar han in i klassrummet för att säga hejdå till sina elever...
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.