Årets hbtq-vänligaste arbetsplats utsedd
Publicerat 2 augusti 2018
Under Stockholm Pride delade fackförbundet Unionen ut pris till årets hbtq-vänligaste företag, IBM Sverige. De fick priset för att de för upp frågan på de anställdas dagordning och står för ett inkluderande ledarskap där alla är välkomna som de är.
Unionens hbtq-pris delas ut varje år till en arbetsgivare som på ett föredömligt sätt arbetar för en inkluderande arbetsplats oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.
– Unionens hbtq-pris är ett fantastiskt erkännande för oss eftersom det är våra medarbetare som nominerat IBM som arbetsgivare, säger Marie Nilsson, mångfaldschef på IBM i Norden. Mångfald och inkludering bidrar till mer innovation och för oss som teknikföretag är nya idéer och innovation a och o. Att kunna vara öppen med vem du är på jobbet är att vara inkluderad.
IBM har bland annat tagit fram en process för att stödja anställda som ska eller har genomfört könsbekräftande vård, ett så kallat könsbyte. Företaget har en klar arbetsordning för vad som sker inom organisationen ifall en medarbetare informerar om att den ska påbörja vård och processen innefattar både stöd till den berörde samt utbildning och samtal med den närmsta chefen och kollegor.
– Hbtq är i min mening ett av de mångfaldsområden som fått minst uppmärksamhet, och speciellt då transpersoner. Det sker mycket i samhällsutvecklingen nu som gör att arbetsgivare måste ta till sig och lära sig mer om detta nu. Det gäller inte bara teknikföretag utan alla branscher, säger Marie Nilsson.
Unionens pris har delats ut sedan år 2011 och tidigare vinnare är bland andra Nordic Choice Hotels, Ving och Svenska Amerikansk Fotbollförbundet.
Helena Wahlund
Mer om Mångfald
-
”Jag sparar massor av energi på att arbeta hemifrån”
Mångfald • Många med autism upplever att distansarbete gör att de äntligen får spela på samma planhalva som kollegorna. Hanna Danmo ser flera fördelar.
-
Medarbetare med adhd behöver tydliga chefer
Mångfald • Tydlighet, god struktur, bra kommunikation och täta uppföljningar är avgörande för att klara jobbet om man har en NPF-diagnos.
-
"Jag glömmer bort att ta raster"
Mångfald • Det kan gå en hel arbetsdag utan varken fikarast, lunch eller ens ett toalettbesök. Ändå har läraren Petra Karlsson en ständig känsla av att hon fuskar när hon jobbar hemifrån. Distansarbete kan vara ett dilemma för många med NPF-diagnoser.
Senaste om Mer om arbetsmiljö
-
Covid-19 vanligaste orsaken till arbetssjukdom hos kvinnor
Coronaviruset • Permitteringar och distansarbete under pandemin har lett till färre olyckor samtidigt som antalet arbetssjukdomar som anmälts till Försäkringskassan ökat med 48 procent.
-
Bristande undervisning om arbetsmiljö i skolan
Arbetsmiljöarbete • Unga mellan 16 och 24 år är särskilt utsatta för arbetsskador som leder till sjukskrivning. Samtidigt är kunskapen om arbetsmiljö som elever får med sig från skolan bristfällig eller obefintlig, visar en rapport från Mynak.
-
Hon hjälper anställda att bli bättre talare
Arbetsmiljöarbete • Kommunikation är så mycket mer än det som sägs. Det är precis lika viktigt hur det sägs, och det är vad en logonom arbetar med.