Hoppa till huvudinnehållet
Mångfald

Årets hbtq-vänligaste arbetsplats utsedd

Under Stockholm Pride delade fackförbundet Unionen ut pris till årets hbtq-vänligaste företag, IBM Sverige. De fick priset för att de för upp frågan på de anställdas dagordning och står för ett inkluderande ledarskap där alla är välkomna som de är.

Unionens hbtq-pris delas ut varje år till en arbetsgivare som på ett föredömligt sätt arbetar för en inkluderande arbetsplats oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.

– Unionens hbtq-pris är ett fantastiskt erkännande för oss eftersom det är våra medarbetare som nominerat IBM som arbetsgivare, säger Marie Nilsson, mångfaldschef på IBM i Norden. Mångfald och inkludering bidrar till mer innovation och för oss som teknikföretag är nya idéer och innovation a och o. Att kunna vara öppen med vem du är på jobbet är att vara inkluderad.

IBM har bland annat tagit fram en process för att stödja anställda som ska eller har genomfört könsbekräftande vård, ett så kallat könsbyte. Företaget har en klar arbetsordning för vad som sker inom organisationen ifall en medarbetare informerar om att den ska påbörja vård och processen innefattar både stöd till den berörde samt utbildning och samtal med den närmsta chefen och kollegor.

– Hbtq är i min mening ett av de mångfaldsområden som fått minst uppmärksamhet, och speciellt då transpersoner. Det sker mycket i samhällsutvecklingen nu som gör att arbetsgivare måste ta till sig och lära sig mer om detta nu. Det gäller inte bara teknikföretag utan alla branscher, säger Marie Nilsson.

Unionens pris har delats ut sedan år 2011 och tidigare vinnare är bland andra Nordic Choice Hotels, Ving och Svenska Amerikansk Fotbollförbundet.

Helena Wahlund

Mer om Mångfald

Senaste om Mer om arbetsmiljö