Uppgörelsen om pensionerna klar
Publicerat 14 december 2017
Under torsdagen presenterade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) en uppgörelse mellan de sex partier som ingår i den så kallade pensionsgruppen. Uppgörelsen innebär bland annat höjd pensionsålder.
Sverige har en flexibel pensionsålder vilket innebär att pension kan tas ut från 61 års ålder men man har rätt att arbeta kvar till 67 års ålder. De gränserna höjs nu till 64 respektive 69 år. Trots de flexibla tidsgränserna går de flesta svenskar i pension när de fyller 65 i dagsläget.
Annika Strandhäll beskriver reformen som helt nödvändig för att pensionerna ska kunna fortsätta växa. I dag gröps pensionerna ut med cirka 0,6 procent varje år enligt ministern.
Övergången till högre pensionsåldrar kommer ske succesivt fram till år 2026.
– Vi kommer att under en tioårsperiod med stor varsamhet justera åldrarna för att få ta ut den allmänna pensionen. Det är ingen som kommer att tvingas att arbeta varken till 67, 69 eller 75. Vi kommer fortsatt att ha en flexibel pensionsålder, sa Annika Strandhäll till Dagens Nyheter.
I pensionsgruppen sitter företrädare för S, M, C, L, KD och MP. Både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som inte sitter med i gruppen är kritiska till förslaget. Enligt Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är uppgörelsen negativ för människor med fysiskt tunga jobb och skiftarbete som i dag har svårt att orka till pensionen.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Äldre
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Vanligt med robotdjur i äldrevården
Arbetsmiljöarbete • Över hälften av landets kommuner använder robotdjur i form av hundar och katter i äldrevården. Forskaren Sofia Thunberg har undersökt hur sällskapsrobotar tas emot av demenssjuka och hur de påverkar personalens arbetsvardag.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.